Foto: Apple
Foto: Apple

Dette er en oppdatering

Nå kan du oppgradere til Ventura 13.2, iPad/iOS 16.3, watchOS 9.3 og så videre.

Publisert Sist oppdatert

Yubico

Det er sannelig ikke så lenge siden, men her er altså nok en operativsystem-oppdatering fra Apple. Berørte plattformer er såvel Mac som mobile enheter, smartur, tv, og så videre.

Dette er en desimal-oppdatering, med andre ord ikke en hovedutgave. Det betyr som sedvanlig feilrettinger og sikkerhets-oppdateringer, men er også tidspunktet for en inkrementell tilførsel av ny funksjonalitet som typisk har blitt annonsert under sommerens WWDC-utviklerkonferanse.

Og nå hadde tiden kommet til implementering av den basale funksjonaliteten for fysiske sikkerhetsnøkler. Apple med samarbeidspartnere (FIDO) har satt det for seg å eliminere det utbredte (og eksklusive) passord-bruken bestående av mer eller mindre dårlige kombinasjoner av tegn på tastaturet og som alle har til felles at de havner i databaser som rett som det er blir hakket - og dermed lekkes ut i det fri.

Nå blir ikke passordene borte av den grunn, men får altså et ekstra nivå av sikkerhet ved at en fysisk sikkerhetsnøkkel kan benyttes som tofaktor-autentisering. Ikke ulikt det du kjenner fra bruken av BankID på mobil (eller nå fremover kun som en app på mobilen) med ord-poesi eller FaceID. Et eksempel på en slik nøkkel er YubiKey, som kan kobles til en Mac via USB-C men som også finnes med NFC for trådløs bruk mot en iPhone.

Nå skal produsenter av slike brikker og nøkler oppdatere sine løsninger og programvare for å håndtere dette, men den digitale fremtiden blir forhåpentligvis tryggere.

En annen sikkerhetsløsning som kom med iOS 16 er det nye fenomenet passnøkler, som også er et samarbeid på tvers av teknologiselskapene, og som tilsvarende lar deg benytte sikkerheten som ligger i biometrien på en iPhone (FaceID eller TouchID) for å omgå passord på for eksempel nettsider. Også denne teknologien må implementeres i programvare-løsningene, inkludert nettleseren.

PS: Det passer jo fint å tipse om at Yubico lanserer oppdateringer og en bedrifts-versjon av USB-C/NFC-sikkerhetsnøkkelen med støtte for FIDO - enten FIDO2/WebAuthn eller FIDO U2F. Du kan lese mer hos Yubico her.