PRO: Få full uttelling med iPad Pro (Foto: Luma Touch)

Proff videoredigering på iPad

Videojournalister og entusiaster generelt har med LumaFusion, arvtakeren til Pinnacle Studio, et overraskende kraftig verktøy for mobil videoredigering.

Publisert Sist oppdatert

Videoredigering trenger du ikke vente til du kommer hjem med - og har du en iPad Pro er dette et perfekt anvendelsesområde for å få full uttelling av den rå regnekraften.

Ferie er filmtid - både som underholdning, men det produseres også et ukjent antall timer ferieminner på iPhone og iPad rundt omkring. For at disse skal vekke interesse, enten på nett eller på neste familiesamling, så har det mye for seg å redigere de sammen til en helhet, gjerne med musikk eller andre effekter.  

Apples egen iMovie-app, enten for macOS eller iOS, er et både populært og kraftig verktøy som forøvrig har den store fordelen at det gratis følger med en Mac eller en mobil enhet fra Apple. Men det finnes alternativer som kan tilby kraftigere verktøy dersom behovet er der.

I tillegg skal det nevnes at Apples iPad-brett har overraskende mye regnekraft, nyere tester tatt i betraktning. Det viser seg at disse til en viss kan hamle opp med fullverdige MacBook Pro-maskiner. Spesielt iPad Pro-brukere vil kunne dra full nytte av disse råskinnene med nettopp mer prosessorintensive anvendelser som nettopp videoredigering.

Fusjon

Et slikt eksempel er Pinnacle Studio Pro, som nå har fått en arvtaker i LumaFusion. LumaFusion gir tilgang til en rekke funksjoner som ikke finnes i andre apper.

For eksempel kan man redigere inntil tre fullt ut fleksible videospor samtidig. Bilder og effekter kan legges til alle sporene, og disse kan forhåndsvises i sanntid. 

Også transformasjoner som skalering, rotering og billedeffekter kan utføres med nøkkelbilder (key frames) og så animeres over tid. 

Kinoformater

LumaFusion støtter 360° video og dessuten en lang rekke aspektforhold for det ferdige resultatet - i prinsippet kan man redigere film på denne måten. Du kan velge mellom proprosjonene 16:9 (widescreen), 9:16 (høykant), 1:1, 4:3, 1.66:1, 17:9, 2:1, 2.2:1, 2.39:1, og 2.59:1. Det er bare å leie storsalen på nærmeste kino.

I tillegg er det tittel-funksjoner, et mediebibliotek for å holde oversikt over alle klippene, ulike oppsett for brukergrensesnitt og velge mellom, og mere. Som med alle mer avanserte verktøy kan det ta noe tid å lære seg programmet, men det er antakelig verd det.

Du kan lese mer om LumaFusion her. Du finner LumaFusion på AppStore til 219 kroner her. Sjekk ut en demo-video utført av 9To5Mac nedenfor.

Via LumaTouch