KAMERA: Nye Iphone 6s Plus har fått bedre kamera enn forgjengeren. (Foto: Toralv Østvang)

Test: Iphone 6s Plus med nytt på og under skallet

Den eneste måten du får vist omverdenen at du har nyeste generasjon Iphone, er å velge den rosé-fargede.

Det er ingen ytre forskjeller på fjorårets Iphone 6-modeller og høstens nye Iphone 6s-modeller, bortsett fra at det er kommet én ny farge, rosé-farget, eller rosegull, som Apple kaller det.

Så la oss la være å kalle den rosa. For den er ikke det. Fargen vil kle alle. Dessuten matcher den en av fargene man nå kan få enkelte Apple Watch-modeller i.

Mellom-sesong?

Selv om Iphone 6s og 6s Plus betegnes som en slags mellomsesong-modeller, er det mye nytt under skallet. Apple selv hevder at det er like mange nyheter og forbedringer i Iphone 6s-generasjonen som under forrige store oppgradering, i fjor høst.

Nyhetene er ikke bare under skallet, men også på skallet, bokstavelig talt. 3D Touch er en reell nyskaping som vil forandre bruken av Iphone for mange.

Skjermen er ikke lenger bare berøringsfølsom, men også trykkfølsom. En teknologi som Apple nå benytter på stadig flere plattformer – på Iphone, på Apple Watch, på styreflaten på Macbook og på den nye frittstående styreplaten, Magic Trackpad 2. Det er neppe veldig galt å gjette at snart står Ipad-ene for tur, også.

På høstens Iphone-modeller er dessuten begge kameraene betydelig forbedret, fotomulighetene er utvidet med blant annet den lille selvmotsigelsen som vi kan kalle levende stillbilder, Iphone kan nå ta opp video helt opp i 4K-klassen, nettverks- og mobilnett-egenskapene er forbedret og fingeravtrykk-sjekken går raskere enn før.

For dem som enten er i Apple-økosystemet for fullt eller i hvert fall har landet på Iphone-plattformen når det gjelder mobilvalget, er det altså mye å glede seg til med høstens Iphone-er.

Bortsett fra prisene, da. Tilnærmet status quo i USA hjelper ikke når kronekursen er som den er.

Vi har hatt Iphone 6s Plus tilgjengelig i noen dager med intens testing, og her er våre erfaringer.

Design

Designen er uendret fra forrige versjon, på noen få brøkdels millimeter nær. Deksler jeg hadde til forrige generasjon, passet fortsatt godt.

Jeg har et ambivalent forhold til dagens avrundede Iphone-design. Egentlig liker jeg den, fordi den er litt i samsvar med den opprinnelige Iphone fra 2007. Jeg likte ikke så godt omleggingen til litt mer kantete design noen år senere og syntes det var fint at en mer avrundet design kom tilbake med Iphone 6.

Ulempen er at den er litt som et såpestykke å holde i, noe som da også bidro til knust skjermglass på fjorårsmodellen for mitt vedkommende. De nye Sony Xperia Z5-modellene, som vi også har inne til test nå, oppleves tryggere å holde med sin litt mer kantete design.

Dette handler nok mest om vaner, smak og behag, men jeg har nå besluttet å bruke Iphone 6s Plus konsekvent med deksel, for økt beskyttelse og mindre fare for at den glipper ut av hendene.

Effektive skjermtrykk

Den største forbedringen gjelder den mye omtalte 3D Touch-skjermen, som med sin trykkfølsomhet bringer en ny dimensjon til mobilhåndteringen.

Vi snakker egentlig om tre trykknivåer: Et minimalt touch for å velge en epostmelding, et litt hardere trykk for å se hele meldingsinnholdet uten å åpne epostmelding, og til slutt enda hardere trykk for å åpne den med tanke på å gjøre noe med den, for eksempel å svare på den.

Det tar litt tid å vende seg til nyskapingen, men den bidrar definitivt til å gjøre mobilbrukeren mer effektiv.

Det er ikke minst de fysiske tilbakemeldingene til fingrene fra skjermen som er noe av det mest spennende med den nye betjeningen, spesielt med tanke på hva tredjepartsutviklere greier å finne på.

Høy ytelse

Vår første benchmark-test gjorde vi mot fjorårets Iphone 6 Plus. Testprogrammet Geekbench 3 fortalte oss at at 6 Plus hadde en A8-prosessor på 1,40 GHz og 977 MB internminne, mens 6s Plus var angitt med A9-prosessor på 1,85 GHz og 1,94 GB internminne – 2 GB, ifølge Apple. Ganske betydelige spesifikasjonsforbedringer her, altså.

OVER 70 PROSENT RASKERE: Geekbench 3-testen vår viser at Apples påstand om 70 prosent ytelsesøkning stemmer.

Slike benchmark-tester må alltid tas med en klype salt, for det er ikke sikkert at de gir et helt riktig bilde av hvordan testproduktene oppfører seg i bruk til daglig. Men i direkte sammenligning med to generasjoner av samme modell gir de i hvert fall en pekepinn

 Og den er veldig klar når det gjelder Iphone 6s Plus. Ytelsesforbedringene som måles, er betydelige. Apple påstår 70 prosent bedre prosessorytelse enn forrige generasjon. Våre målinger tyder på at påstanden holder vann. Faktisk sa Geekbench at ytelsesøkningen var enda litt bedre.

Dette merkes også i praktisk bruk. Oppstartstiden er omtrent halvert, fingeravtrykkssensoren er blitt lynrask, og mobilen er blitt mye mer responsiv.

Avansert kamera

Mobilkameraene blir fortsatt rakket ned på av en del kameraprodusenter, men i kombinasjon med stadig bedre programvare som nå endelig fungerer integrert med Apples nye bildebehandlingsprogram Bilder, blir det sikkert flere enn meg som seriøst vurderer å ta i bruk Iphone 6s Plus som hovedkamera, i mitt tilfelle for web- og avis-publisering. Nei da, det er ikke snakk om pensjonere speilrefleksene, men å ha tillitt til at Iphone gjør en bra nok jobb i større grad enn jeg har turt til nå.

BRA KAMERA: Ingen problemer med å lese liten tekst på brusflasker og -bokser på originalen av dette testbildet.

For så bra begynner Apples iSight-kamera nå å bli – med økt oppløsning som ikke har gitt dårligere bildekvalitet, noe som det gjerne advares mot når kameraprodusentene øker oppløsningen. Støybehandlingen ser også ut til å være bedre enn før.

Live Photos-løsningen med halvannet sekunds video før og etter knipset anser jeg foreløpig som en gimmick jeg ikke tror jeg vil bruke noe særlig. 12-megapiksel-bildet blir jo redusert til 1,55 megapiksler. Men noen vil sikkert ha moro av det.

4K-video med avansert bevegelsesdemping ser også lovende ut på de første forsøkene, selv om jeg gjerne vil ha tid til litt mer redigeringsarbeid på materialet før jeg feller endelig endelig dom her. Men det jeg har sett, bidrar uansett til å dra videokvalitet oppover.

Forbedringen av selfie-kameraet fra 1,2 til 5 megapiksler er også viktig for mange, selv om noen vil si Apple er sent ut her.

Konklusjon

Noen planlegger for skifte av mobil hvert år. De er nøye på å bruke deksel og skjermbeskyttelse for å få mest mulig igjen for utgående modell på bruktmarkedet. Hvis man ikke er blant disse, er det nok ikke så veldig mange av eierne av Iphone 6 Plus som finner det viktig å bytte til årets modell. Selv om forbedringene er betydelige, var forrige også bra, og noen vil nok foretrekke å vente til neste høst, da en større oppgradering er ventet.

Men de som skifter nå, kan glede seg over minst tre viktige forbedringer: Betydelig økt ytelse, et forbedret brukergrensesnitt takket være den nye berøringsskjermen og store forbedringer på kamerasiden, særlig når det gjelder høyoppløst video og bevegelsesdemping av videoopptak.

Anbefales. (Men styr unna modellen med 16 GB lagringsplass – den er en fornærmelse mot mobilbrukere anno 2015.)