iSE: Silisium er den nye maskinvaren (Foto: Halide)
iSE: Silisium er den nye maskinvaren (Foto: Halide)

iPhone SE: Maskinlæring fremfor optikk

Apples nye innstegsmodell har en utmerket pris, og bruker kunstig intelligens til å kompensere for analoge kamera-funksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Apple lanserte nylig nye iPhone SE.

Og overrasket med en pris som skulle vise seg å være lavere enn mange hadde trodd, samtidig som hovedprosessoren er på høyden med de eksisterende topp-modellene.

Dybdekart i iPhone SE

Nye iPhone SE er på mange måter en iPhone 8 i forkledning hva angår størrelse og kamera-bestykning, samtidig som den altså har rådende regnekraft fra A13 Bionic-brikken.

Men der nye iPhone-modeller gjerne har både to og tre bakovervendte kameraer så har iPhone SE kun det ene. Likefullt klarer telefonen å produsere bilder i såkalt portrett-modus med liten dybdeskarphet som om de var tatt med et speilreflekskamera. Hvordan?

De andre iPhone-modellene simulerer denne effekten ved at kamera-sensorene i tillegg til billed-sensoren også har såkalte fokus-piksler. Disse brukes til å forbedre autofokus-funksjonen, men når man også har to kameraer så kan disse ved hjelp av parallakse-effekten benyttes til å lage et enkelt dybde-kart.

Og dette digitale dybde-kartet brukes så til å legge en progressiv uskarphet (blur) på bakgrunnen - eller den delen som er tilsynelatende ute av fokus.

Men nye iPhone SE har kun det ene kameraet. Så for å oppnå samme effekt så løser Apple dette nå utelukkende ved hjelp av regnekraft. For det er det i overmåte i en A13 Bionic

Utviklerne bak den utmerkede kamera-appen Halide har testet den nye telefonen, og kan fortelle at den benytter en teknikk kalt "Single Image Monocular Depth Estimation".

Og testet den samtidig med å avfotografere bilder fra en flate slik som fotografier og en datamonitor. Og oppdaget dermed at dette til en viss grad også virker ved at telefonen også for disse 2D-bildene klarer å simulere en 3D-effekt. Man kan se et eksempel nedenfor. Så mulighetene for computational photography synes å bli dyttet på stadigvekk, og vi kan nok forvente oss mere i tiden fremover spesielt siden plassen er så begrenset i en liten mobiltelefon.

Via Halide

iPhone SE med syntetisk dybdekart til høyre. Samme motiv med ekte dybdekart til venstre.
iPhone SE med syntetisk dybdekart til høyre. Samme motiv med ekte dybdekart til venstre.