Foto: Computer History Museum (CHM)

Apple LISA er 40

Og du kan faktisk laste ned kildekoden om du er nysgjerrig.

Publisert

Apples LISA ble lansert 19. januar i 1983, for 40 år siden.

Computer History Museum (CHM) har i anledningen fått tillatelse fra Apple til å publisere kildekoden til operativsystemet for denne skjellsettende maskinen, som er den umiddelbare forløperen til den originale Macintosh.

Forløperen i den forstand at den brakte det grafiske brukergrensesnittet til en masseprodusert datamaskin, en idé for interaksjon mellom maskin og menneske med konsepter som fremdeles er i bruk idag: En mus for å styre en peker på skjermen, mapper for å lagre dokumenter, og overlappende vinduer for å vise innhold fra applikasjoner.

En Apple-delegasjon, anført av Steve Jobs, fikk demonstrert en tidlig utgave av dette hos Xerox PARC der dette var tiltenkt stormaskiner og liknende. Jobs så potensialet for å kunne implementere dette i en personlig datamaskin.

Nå gikk ikke alt som planlagt, og LISA ble en formidabelt kostbar maskin uten kommersiell suksess, ikke for privatpersoner men for forretningsbruk - ikke ulikt Apple II-maskinen, som fremdeles benyttet seg av en kommandolinje for styring. Men GUI-konseptene ble utviklet videre i den påfølgende Macintosh-maskinen - og resten er som kjent historie.

Du kan lese mer om LISA, samt laste ned kildekode-filene, hos CHM her.