RASKERE: Med 16 nanometers produksjonsprosess blir neste generasjon ARM-prosessor mye raskere.

ARM klar med ny mobilprosessor-design

Produsentene kan velge mellom 3,5 ganger økt hastighet eller 75 prosent forbedret energieffektivitet.

Publisert Sist oppdatert

Fra britiske ARM kommer det gode nyheter for mobil-markedet: Designet er klart for neste generasjon Cortex-A72 ARM-brikker. 

Det store spørsmålet er hva Apple – det største medlemmet i ARM-alliansen – vil gjøre nå?

Raskere - eller mer batterigjerrig

Nye brikker på dette designet bygges med en 16 nanometer-prosess, sammenliknet med 28 nm for dagens Cortex-A15-design.

S Det betyr at lisenser i ARM-aliansen kan velge mellom ytelses- eller batteriforbedringer for SoC-brikkene (System on a Chip), som benytter seg av A72-designet.

Cortex-A72 brikker vil kunne ha fire prosessorkjerner, og med maks fokus på ytelse vil disse gi mer enn tre ganger dagens effekt.

Men også grafikkkjernen er forbedret: Nye Mali-T880 er opptil 1,8 ganger raskere enn forgjengeren, samtidig som energiforbruket er redusert med 40 prosent. 

Spillkonsoll-kvalitet

Sistnevnte betyr lengre batterilevetid, men ytelsesforbedringen er tilstrekkelig til å kunne yte både 4K-video med opptil 120 bilder i sekundet, og konsoll-klasse spillgrafikk.

4K-skjermer begynner å falle i pris, samtidig som opptaksmulighet for 4K-video blir mer tilgjengelig.

Hva gjør Apple?

Men det vi lurer på er: Hva gjør Apple, ARM-alliansens største medlem?

Apple benytter ARM-teknologi i sine egen-designede Ax SoC-brikker som sitter i både iPhone og iPad. Til å begynne med støttet man seg på standard-design for brikken, men i senere tid og etter oppkjøp av prosessor-firmaer har Apple overtatt også deler av teknologiutviklingen. 

Apples A6-prosessor benyttet seg av ARMv7-standardinstruksjoner, mens A7-brikkene og fremover brukte standard 64-bit ARMv8-instruksjoner, men ikke standardiserte Cortex-kjerner.

Det betyr at det er uvisst hvor mye (om noe) av Cortex-A72-designet som finner veien inn til A9 og A10-brikkene.

Rykter vil ha det til at chip-partner TSMC vil starte opp brikkeproduksjon basert på 16 nm-teknologi allerede i år, mens andre rykter igjen skal ha det til at Samsung kan tilby en 14 nm-prosess. 

Men uansett Apples intensjoner tyder mye på spennende nyheter på både ARM-baserte mobil- og nettbrett-markeder i årene fremover.

Via ARM.