3D I 2D: Slik ser en smultbrann ut i 3D-appen VR House Fire. Opplevelsen blir mye mer realistisk med VR-briller på. (Foto: Toralv Østvang)

Forebygger brann med VR

– Jeg håper og tror vi har forebygget noen branner med denne appen, sier Øyvind Setnes i Tryg Forsikring. Sammen med studenter står han bak appen VR House Fire.

Den norske appen, som er tilgjengelig gratis både for IOS- og Android-mobiler, er blitt lastet ned blant annet i flere land i Europa, i USA, Australia og Saudi Arabia – foruten i Norge.

VR House Fire er nok et eksempel på at Virtual Reality-teknologi, som mange av oss forbinder mest med spill og underholdning, nå tas i bruk til stadig flere seriøse formål.

Sikkerhetsselskapet Securitas gikk nylig ut med en norskutviklet opplæringsløsning i brannslukking basert på VR-teknologi. I omtalen i Computerworld ble Securitas sitert på at dette er en norsk verdensnyhet, men Setnes påpeker at appen VR House Fire har vært ute siden i fjor høst og er blitt brukt av brannvesenet i mange norske byer og tettsteder til å bevisstgjøre folk på brannvern.

Nå er ikke de to løsningene direkte sammenlignbare, selv om begge har til hensikt å øke brannsikkerheten.

Mange lever seg helt inn i situasjonen og melder tilbake at de kunne kjenne varmen.

VR Fire House-appen kan brukes som en vanlig 2D-app på en Iphone eller en Android-mobil, men den gir en mye mer realistisk opplevelse hvis man ser den gjennom en VR-brille. Det holder midlertid med en VR-brille av den enkleste typen av foldbare VR-briller til litt over en hundrelapp. 

Securitas-løsningen gir opplæring i å slukke en brann som allerede er oppstått. Appen VR House Fire har derimot som hovedhensikt å bidra til å hindre at brann oppstår, altså et forebyggende formål. Men også denne løsningen inneholder elementer av brannslukking.

Det gjør dette til en mye rimeligere og enklere opplæringsløsning enn den virtuelle brannslukningen som Securitas byr på, basert på VR-teknologi utviklet av det norske it-selskapet Real Training. Foruten ordentlige VR-briller inneholder Securitas-løsningen også et brannslukkingsapparat, som riktignok brukes integrert i den virtuelle atferden.

Målgruppen for Securitas er de 900.000 personene i Norge som har brannopplæringsinstruks i tilknytning til jobben.

Uten brannkunnskap

En av nøkkelpersonene bak VR House Fire-appen er altså forretningsutvikler Øyvind Setnes ved avdelingen for Utvikling & Forebyggelse hos Tryg Forsikring i Bergen. Ideen har sin bakgrunn i ønsket om å gjøre folk flest mer bevisst på hva som forårsaker brann og hvordan man bør forholde seg hvis det begynner å brenne.

Selv om målgruppene omfatter folk i alle aldre, var det særlig de unge som sto i fokus da konseptet ble utviklet. Mange unge som reiser hjemmefra for å gå på skole eller begynne å studere, har fått liten opplæring i brannforebygging før de flytter på hybel.

Sammen med en tidligere kollega fikk Setnes utviklet VR House Fire-appen med hjelp fra noen bachelorstudenter fra Høgskolen i Bergen. I tillegg til at appen har vært brukt i brannforebyggende arbeid blant studenter, har også brannvesen over store deler av landet tatt i bruk appen for å lære både barn, unge og voksne om brannsikkerhet, ifølge Setnes.

Hyling og skriking

– Når jeg er ute og demonstrerer appen, blir det mye hyling og skriking. Mange lever seg helt inn i situasjonen og melder tilbake at de kunne kjenne varmen, forteller Setnes i en samtale med Computerworld.

For å lære opp folk i gode og brannsikre vaner tar appen utgangspunkt i matlaging på kjøkkenet uten at man passer på, noe som her resulterer i en smultbrann. – Her har vi lagt inn en felle. På kjøkkenbenken står det et glass vann. Hvis man kaster vannet på smultbrannen i stekepannen, får man en eksplosjon. Da har man lært at det ikke er slik man slukker en brann på komfyren, sier Setnes.

Forretningsutvikler Øyvind Setnes, Tryg Forsikring. (Foto: Tryg)

Ifølge Setnes er Tryg Forsikring det første forsikringsselskapet i Norge som har utviklet en slik opplæringsløsning. Spørsmålet om en videreutvikling av konseptet er nå oppe til vurdering.

Appen VR House Fire kan lastes ned gratis for Android-enheter fra Google Play og for Iphone og Ipad via Itunes App Store.