TEST: Nikon S210 - Best til små albumbilder

S-en i navnet til Nikon Coolpix S210 indikerer at kameraet hører hjemme i klassen av stilige Coolpix-kameraer. Men holder bildekvaliteten mål?

Publisert Sist oppdatert

Nikon opererer med tre forskjellige klasser av sine kompakte Coolpix-kameraer. P står for Performance, altså kameraer med høy ytelse. L står for Life og representerer enkle, greie og rimelige kameraer, mens S står for Style. Coolpix S210 hører altså hjemme i sistnevnte kamerafamilie, som vel må kalles Nikons livsstil-kameraer.

Vi snakker om kameraer som kanskje først og fremst konkurrerer med erkerivalen Canons Ixus-kameraer. Stil og stål står i fokus, og for noen av kjøperne er nok kameraene vel så mye et smykke som et fotoapparat. Kameraet sender et signal til omgivelsene om at her har vi en person som vet å sette pris på stil og eleganse og det gode liv, og som ikke vil ødelegge inntrykket ved å henge et monster av et speilreflekskamera over skulderen.

Vår litt forsinkede test – S210 hører med blant kameraene som Nikon brakte ut på markedet på etterjulsvinteren – har naturligvis først og fremst dreid seg om kameraets fotografiske egenskaper. Men ettersom vi hadde kameraet disponibelt gjennom sommeren, fikk vi også testet dets sosiale kvaliteter.

Testeksemplaret som ble levert oss fra Nikon, var i en dus rosa farge, og det var åpenbart at flere av de kvinnelige besøkende hos familien vår på hytta i sommer forelsket seg fullstendig i kameraet. Ingen tvil om at design og farger betyr noe.

Åtte megapiksler

De tekniske spesifikasjonene viser at Coolpix S210 er en kameratype som det går 13 på dusinet av. Vi snakker om åtte millioner piksler effektivt, på en ccd-brikke på 1/2,5 tommer, og 3x optisk zoom som tilsvarer 38-114 mm brennviddeomfang.

Kameraet har ingen gjennomsiktssøker, en skjebne det deler med flertallet av kompaktkameraer i dag. Bildet komponeres på en 2,5-tommers lcd-skjerm med oppløsning på cirka 230 000 piksler. Igjen ganske standard vare, altså.

Kameraet har et internminne på 52 megabyte og benytter ellers sd/sdhc-minnekort til lagring.

Høyeste oppløsning er 3 264 x 2 448 piksler. Blant de seks innstillingsvalgene for oppløsning kan man også velge «PC-skjerm» på 1 024 x 768 piksler, «TV-skjerm» på 640 x 480 piksler og «16:9» på 1 980 x 1 080 piksler. Sistnevnte er ypperlig hvis bildene skal vises direkte på hd-tv, selv om oppløsningen blir litt liten til gode utskrifter.

Lukkerhastigheten går fra 1/1000 sekund til to sekunder – fire sekunder i fyrverkerimodus.

Vi målte nettovekten til 101 gram. Med batteri, minnekort og bærerem økte den til 120 gram, men kameraet hører så absolutt hjemme i klassen av små og lette kompaktkameraer.

Bildekvaliteten

Fargegjengivelsen med standardinnstilling er litt dus og nøktern, som egentlig er Nikons kjennemerke, også på mye dyrere kameraer. Synes man fargene er for matte, kan man velge en innstilling kalt Sterke farger.

Problemet er at dusheten her i praksis betyr altfor uskarpe bilder. Og man må være forsikte med oppskarpingen på pc-en etterpå, for da får man lett taggete konturer.

Kameraet kan dessuten i en del situasjoner by på litt for kraftig kromatisk fargeavvik, med kraftige blå-lilla kanter i konturene.

Vi må derfor dessverre fastslå at bildekvaliteten ikke når helt opp til det vi gjerne anser som Nikon-kvalitet.

Nikon Coolpix S210 har forholdsvis få knapper. Man kan velge om menysystemet skal være tekstbasert eller – som her – basert på ikoner.

Kameraet byr på en viss mulighet for etterbehandling av bildene i kameraet. Foruten å rotere, forminske og kopiere bildet kan man benytte Nikons D-Lighting-teknikk, som letter opp skyggepartier og minsker høylys. Løsningen fungerer utmerket, i hvert fall så lenge man holder seg unna bilder tatt med høy ISO-verdi.

Kameraet har et eget modusvalg kalt Høy ISO, men det bør helst brukes med de lavere ISO-verdier, som ISO 64, ISO 100 og til nød ISO 200. Bildestøyen er merkbar, om enn kanskje akseptabel, avhengig av motivet, på ISO 400, mens ISO 800 gir ganske kornete bilder. ISO 1600 og ISO 2000 egner seg kun hvis kornet i seg selv er et poeng...

Video

Vi prøvde også kameraet som videokamera. En kollega måtte i all hast lage en videosnutt til en av våre websider, og S210 ble satt på jobben. Opptakene ble greie nok, men vi opplevde at lyden flere ganger ble kuttet før videoopptaket var ferdig.

Konklusjon

Nikon Coolpix S210 er et nydelig kamera å se på og et greit kompaktkamera å betjene, men et litt for svakt kamera for dem som stiller store krav til bildekvaliteten. Det egner seg best for dem som trenger et pent kamera til å ta 15 x 10 cm albumbilder.

Prisen som er oppgitt i faktaboksen, er et gjennomsnitt av prisen hos 13 internettbutikker.

Nikon Coolpix S210

Pris: Ca kr 1 260 inkl. mva. Internett: www.nikon.no

Pluss: Stilig, svært kompakt, norske menyer. Minus: Litt for dårlig skarphet i bildene, sterkt kromatisk fargeavvik i visse situasjoner.

Lær alt om digital fotografering i PC Worlds fotoskole.