TEST: Proff-projektor for både data og video

I 2007 har Sony lansert 10 nye projektorer for det profesjonelle markedet. Vi har testet en av dem, VPL-CX155.

Publisert Sist oppdatert

Projektormarkedet er i endring. Styrkeforholdet mellom projektorer til bruk i hjemmekino og til profesjonell bruk i bedrifter og offentlige institusjoner har forskjøvet seg sterkt det siste året.

Salget av hjemmekinoprojektorer raser nedover, mens projektorsalget i businessmarkedet er i god vekst. I 2006 sank salget av hjemmekinoprojektorer i Norge med hele 36 prosent, mens salget av businessprojektorer vokste med 22 prosent.

Tallene fra første halvår 2007 bekrefter trenden: Salget av hjemmekinoprojektorer falt med ytterligere 15 prosent, mens de som solgte businessprojektorer kunne glede seg over en vekst på 5,7 prosent.

I dette er det riktignok en antydning til utflating i salget av forretningsprojektorer, men det er ventet at ikke minst salget av projektorer til skolene vil kompensere noe.

I tråd med endringene i markedet trapper Sony nå opp satsingen på forretningsprojektorer.

I skrivende stund ligger Sony på tredjeplass på salgsstatistikken for forretningsprojektorer i Norge, med en markedsandel på rundt 10 prosent. Målet er minst 15 prosent markedsandel neste år.

Utfordres av flatskjermene

Årsaken til dreiningen i projektormarkedet er åpenlys: flatskjermene.

– Det er snart bare en liten, trofast menighet igjen som vil ha projektor i stedet for flatskjerm til hjemmekinoanlegget, sier Jan Morten Bråten, en av de ansvarlige for Sonys virksomhet i markedet for forretningsprojektorer i Norge.

En skikkelig hjemmeprojektor vil fortsatt gi den beste kinoopplevelsen hjemme, men forutsetter at man har mulighet til å mørklegge rommet. I en vanlig stue er derfor flatskjerm ofte et bedre valg.

LES OGSÅ: Kjøperåd: Slik kjøper du riktig projektor

Vårt spørsmål til Sony er om ikke flatskjermene også kan begynne å konkurrere med projektorene når det gjelder presentasjoner i forretningslivet?

Sonys folk bekrefter at det er enkelte kunder som ønsker et alternativ til projektor i svært små møterom. Men i ordinære møterom må man opp på en skjermstørrelse på rundt 60 tommer, og da koster skikkelige flatskjermer langt mer enn en projektor som gir like stort bilde.

Sony sverger for øvrig til lcd fremfor mikrospeil-basert dlp-teknologi på sine projektorer og hevder at dette gir mer naturlig bilde og bedre fargemetning.

Sony VPL-CX155

Sony VPL-CX155 er toppmodellen i midtsjiktet av Sonys businessprojektorer. Den er bygd opp rundt tre ccd-paneler og har en tradisjonell XGA-oppløsning – 1024 x 768 punkter.

Objektivet har moderat 1,2x zoom, myntet på en visningsavstand mellom 1,2 og 10,4 meter. Det innebygde lydsystemet begrenser seg til én watts monolyd.

Alle innstillingene gjøres enkelt via noen få knapper på oversiden av projektoren, eller mer praktisk via fjernkontrollen. Det er mulig å få norsk menytekst på lerretet.

LES OGSÅ: Projektor med wlan

Tilkoblingene omfatter Ethernet-kontakt, to 15-pinns D-Sub-kontakter som også kan ta inn komponentvideosignal, en D-Sub-monitorutgang, kompositt- og S-videoinngang, RS-232-kontakt og til sammen fire lydinnganger. DVI-kontakt mangler, men det betyr neppe noe for målgruppen.

Den separate monitorutgangen gjør at man enkelt kan koble til en ekstra skjerm. Dette er aktuelt når presentatøren ikke kjører visningen fra en bærbar pc rett foran seg, men likevel ønsker å se presentasjonen uten å måtte snu seg bakover mot lerretet.

Projektoren kan lett flyttes rundt i bedriften, selv om de fleste sikkert vil installeres takmontert.

Nedkjøling

Å kjøre en presentasjon kan være en stressende opplevelse, og det er fort gjort å miste konsentrasjonen om andre ting. Hvor mange ganger har du ikke kommet til å slå av projektoren eller trekke ut strømkontakten med en gang du er ferdig, hvorpå du har tenkt – kanskje høyt: «Ooops, jeg glemte at vifta skulle gå en stund og kjøle ned lampen før man skrur av strømmen».

CX155 og andre modeller i denne projektorfamilien er konstruert slik at vifta fortsetter å gå etter at strømmen er skrudd av – lenge nok til at projektoren blir forsvarlig nedkjølt.

For øvrig kan projektoren settes opp med passordbeskyttelse og panellås som gjør at uvedkommende ikke kan betjene den.

Grei i nettverk

Nettverksløsningen omfatter programmet Sony AirShot 2, som gjør det mulig å sende data direkte til projektoren fra via lokalnettverket. Det fungerte utmerket da vi prøvde løsningen, og vil også være praktisk når man har takmontert projektoren – det er enklere å strekke nettverkskabel enn lang skjermkabel.

Sonys AirShot-programvare brukes til å styre presentasjoner via nettverket.

Vi installerte programvaren på en bærbar pc tilkoblet lokalnett i mediehuset vårt, koblet projektoren til lokalnett via en ruter et annet sted i lokalene våre – og fikk umiddelbart kontakt uten fikling med ip-oppsett.

Samtidig ble skjermoppløsningen på pc-en automatisk satt ned til å matche projektorens XGA-oppløsning. Dessverre må man sette oppløsningen tilbake til opprinnelig innstilling manuelt.

Lysbildeskiftingen i vår PowerPoint-presentasjon skjedde nesten like raskt på lerretet som på pc-skjermen, selv om det var en aldri så liten forsinkelse å se. Håndboka nevner imidlertid at dataoverføringen via lokalnettet ikke egner seg for dvd-video.

Vi prøvde med en H.264-kodet QuickTime-film og fikk bekreftet at advarselen var berettiget. Videoen ble rykkete og lyden kom ut av synk. Men dette skyldtes trolig hastighetsbegrensningene i lokalnett og var neppe projektorens skyld.

Dessverre følger det ikke med programvare til å styre projektoren via lokalnettet fra Mac, men det er ikke noe problem å bruke projektoren mot en Mac med vanlig skjermkabeltilkobling – som riktignok kan kreve overgangsadapter, avhengig av Mac-modell.

Projektoren har digital zoom, som riktignok ikke fungerer i videomodus. Video blir forøvrig best hvis man skrur om fra dynamisk til «naturlig».

Konklusjon

En ypperlig og velkonstruert bedriftsprojektor som byr på flott bildekvalitet, er lett å betjene og rask å sette opp. Vi opplevde den optiske kvaliteten som god, og sammen med god lysstyrke gjør dette projektoren ypperlig både for datapresentasjoner og for videovisning.

Sony VPL-CX155

Pris: Ca. kr 20 000 inkl. mva. Internett: www.sony.no

+ Lyssterk, nettverksklar- Ikke DVI-kontakt

Spesifikasjoner

Lysstyrke: 3500 ANSI lumenOppløsning: 1024 x 768 punkter Standard bildeformat: 4:3Vekt: 4,1 kg