TEST: Ekte arbeidsstasjon

Lenovo Thinkpad W700 åpner et nytt produktsegment for Lenovo; ekte arbeidsstasjoner i et mobilt, eller rettere sagt flyttbart, format.

Publisert Sist oppdatert

Flere produsenter har bærbare maskiner de kaller mobile arbeidsstasjoner. Ingen er imidlertid helt på nivå med Lenovo når det gjelder ytelse og funksjonalitet. Samtidig må det imidlertid sies at å kalle W700 mobil er å trekke begrepet litt langt. Riktignok veier modellen vi har testet ikke mer enn 4,2 kilo, hvilket slettes ikke er ikke for en pc med 17-tommers skjerm – og i hvert fall ikke ille med tanke på andre spesifikasjonselementer.

Modellen vi har testet blir av de mest avanserte W700-konfigurasjonene. Det finnes modeller ned i mot 20 000 kroner hos norske forhandlere, men disse er på enkelte områder svært sparsommelig utstyrt, som blant med tokjerneprosessor, svakere grafikkprosessor, lavere skjermoppløsning, kun 160 gigabyte harddisk og 1 gigabyte minne.

Firekjerne og RAID

W700-modellen vi har testet er utstyrt med en Core 2 Extreme QX9300-prosessor. Dette er en firekjerneprosessor basert på samme arkitektur som Core 2 Quad-prosessorene man har for stasjonære pc-er, men har litt lavere strømforbruk. Klokkefrekvensen for prosessoren er 2,53 GHz. Lenovo kan også levere konfigurasjoner med tregere firekjerneprosessorer eller med tokjerneprosessorer. Pc-en benytter Intels PM45-systembrikkesett og DDR3-minne. Opptil 8 gigabyte minne er støttet.

Modellen vi testet ble levert med to 200 gigabyte 7 200 o/min-harddisker satt opp i RAID 0. RAID 0 benyttes for å gi økt ytelse, men man kan endre over til RAID 1 for økt feiltoleranse. Maskinen vil da fortsette å fungere hvis en av harddiskene krasjer.

Når det gjelder optisk enhet var vår modell utstyrt med Blu-ray-brenner, mens man på en del av de rimeligere konfigurasjonene finner en vanlig dvd-brenner.

LES OGSÅ: Har du vurdert RAID?

Grafikkprosessor og skjerm

Grafikkprosessoren er Nvidias Quadro FX 3700M og det er hele 1 gigabyte videominne. Denne er basert på samme arkitekturen som Nvidia Geforce 8800/9800/GTX250. Sett opp i mot Geforce-serien blir etter det vi kan forstå Quadro FX 3700M relativt lik 9800GT i grunnspesifikasjonene. At det er en Quadro-brikke betyr imidlertid en litt annen optimalisering i driverne og mer gjennomtestede drivere i henhold til profesjonelle applikasjoner innenfor blant annet DAK og annen 3D-visualisering. Dette blir også en av de kraftigste løsningene for arbeidsstasjonsrettede bærbare. I tillegg til å levere gode tall på 3D er dette en løsning som også gir god ytelse via Nvidias CUDA-teknologi, som blant annet benyttes til å utnytte grafikkprosessoren som hjelpeprosessor i applikasjoner – blant annet for videoprosessering.

Skjermen har en oppløsning på 1920x1200, hvilket er samme oppløsningen som man normalt finner på 24-tommers skjermer. Den høye oppløsningen gir et stort arbeidsområde, og bildekvaliteten framstår som svært god. Etter spesifikasjonene skal skjermen kunne gjengi 72 prosent av fargeomfanget for Adobe RGB, noe som er betydelig bedre enn for vanlige bærbare ellers.

Lenovo kan også levere modellen W700ds. Denne modellen har en tilleggsskjerm som kan trekkes ut. Med andre ord en bærbar med toskjermsløsning. Den ekstra skjermen er på 10,6 tommer og har 1 280 x 760-oppløsning. Skjermen kan være aktuell blant annet å bruke til verktøypaletter og lignende i en del applikasjoner. Skjermen trekkes ut på siden av pc-ens ordinære skjerm.