TEST: Fujitsu S7220 - Raskt arbeidsverktøy

Fujitsu Lifebook S7220 er en rask 14,1-tommers pc med integrert 3G.

Publisert Sist oppdatert

Det som tidligere var Fujitsu Siemens er i dag bare Fujitsu, etter at Siemens trakk seg ut av samarbeidet tidligere i år. Produktseriene er fortsatt de samme. Vi har i denne sammenheng sett på Lifebook S7220, som blir en 14,1-tommers pc som rettes mot bedriftsbrukere. Med en startvekt på 2,2 kilo og muligheter for integrert 3G kan dette være en interessant konfigurasjon for dem som ønsker å rask pc som ikke blir for tung å frakte med seg.

God ytelse

Pc-en vi fikk til test var basert på Intels Core 2 Duo P8700-prosessor på 2,53 GHz. Dette er en prosessor som gir svært god ytelse uten at prisen og strømforbruket for prosessoren blir for høyt. Pc-en benytter ellers Intels brikkesettintegrerte grafikkprosessor og blir i standardkonfigurasjonen levert med 2 gigabyte minne og 160 gigabyte 7 200 o/min-harddisk. Vi kunne her ønsket at 4 gigabyte minne var standard. Fujitsu kan levere en rekke andre konfigurasjoner på bestilling.

Pc-en har en startvekt på 2,2 kilo. Dette gjelder imidlertid med den optiske enheten erstattet med en plastbrakett. Med optisk enhet på plass veide vår testmodell ca. 2,35 kilo. Dette må sies å være en ganske standard vekt på en 14,1-tommers pc når vi tar med konfigurasjon og ytelsen i beregningen.

Skjermen har en oppløsning på 1440x900. Dette er en av de store fordelene for mange ved å velge en 14,1-tommers-pc framfor de mindre modellene. Det er få pc-er med mindre skjermer som har såpass høy oppløsning – den eneste undertegnede kommer på er Lenovos Thinkpad X300-serie. Den høyere oppløsningen gir cirka 25 prosent større reell arbeidsflate. Skjermen framstår som god i forhold til hvilket marked man ser denne pc-en aktuell i. Man har god lysstyrke og en matt overflate som gir lite refleksjoner.

Vekten oppgis til 2,2 kilo, men det er med en plastbrakett i brønnen for den opgiske enheten. I praksis endte vår testkonfigurasjon på 2,35 kilo. Vi liker at Fujitsu gir mulighet for å erstatte den optiske enheten med et ekstra batteri. Vi kunne imidlertid ha ønsket oss digital skjermtilkobling i form av HDMI, DVI eller Displayport.

Middels batteridriftstid

Skuffelsen med pc-en ble batteridriftstiden, som vi målte til cirka tre og en halv time i Mobilemark 2007. Det er for så vidt ikke direkte dårlig, men vi hadde trodd på litt mer fra en maskin i dette segmentet. Ser man på spesifikasjonene oppgir Fujitsu fem timer med standardbatteriet. For dette tallet oppgir Fujitsu at Mobilemark 2005 har blitt benyttet, samt at det benytters «Reader»-testen. Dette er en test som ikke er langt i fra å si at maskinen står helt uten belastning. Vi vet heller ikke hvilken skjermstyrke Fujitsu har brukt, men mistenker at det er relativt lavt. Vi tester ikke med full lysstyrke i våre skjermer, men prøver å balansere dette – dette ut i fra at det som på en pc er 100 prosent på en annen ikke er mer enn 70 prosent, avhengig av hvor lyssterk skjermen er.

Batteritiden ved applikasjonsbruk kan ha blitt noe bedre med Fujitsus strømsparingsinnstillinger, men disse gir blant annet en begrensning av prosessorhastighet.

Et element vi liker svært godt med pc-ene fra Fujitsu er muligheten til å erstatte den optiske enheten med et ekstra batteri. Ekstrabatteriet koster litt over tusenlappen og skulle teoretisk sett kunne gi 70 prosent økt batterikapasitet.

LES OGSÅ: TEST:

Fujitsu Siemens Lifebook S6420

Tilkoblinger og kommunikasjon

Maskinen har tre usb-porter og Expresscard/54-kortplass for ekspansjon. For tilkobling av ekstern skjerm har man kun analog vga-kontakt – digital skjermkontakt i tillegg hadde vi sett på som en fordel. Man har gigabit ethernet for kablet nettverk og det benyttes Intels svært gode Wi Fi Link 5300-kort for wlan (802.11n). For modellen av S7220 vi testet er Bluetooth og 3G standard. SIM-kort settes inn bak batteriet. Modell uten 3G er litt rimeligere.

Mye viftestøy

Vi har i utgangspunktet et godt inntrykk av pc-ens konstruksjon, og ifølge Fujitsu skal også tastaturet være konstruert slik at hvis man søler væske i maskinen skal det ikke skade maskinen. Vi liker tastaturet og styreflaten meget godt, og for dem som foretrekker det er det også styrepinne. Knappene som er ment å brukes sammen med styrepinnen er imidlertid små og litt tunge å trykke inn.

Maskinen blir ikke spesielt varm under og vekten og størrelsen i seg selv er for så vidt ganske vanlig for en 14,1-tommers-pc. Det som trekker ned blir viftestøy. Selv på batterimodus med lav belastning og strømsparingsfunksjoner aktivert går viften relativt mye, og det er ganske høy støy fra viften.

Konklusjon

Modellen vi testet har en prislapp på cirka 11 000 kroner inklusive mva. Det er en rask maskin med utgangspunkt i Core 2 Duo P8700-prosessoren og 7 200 o/min-harddisk. Det skal gis pluss da for at 3G er integrert i prisen, maskinen har en god skjerm og rent konstruksjonsmessig gir maskinen et godt inntrykk, med unntak av viftestøyen. Noe svak batteridriftstid trekker også ned. Det blir da totalt sett ikke en pc vi direkte føler vi kan anbefale.

LES OGSÅ:

Dell Latitude E4300: Stilig, liten og rask