TEST: Fujitsu-Siemens S6410: Utholden mellomvekter

Fujitsu Siemens Lifebook S6410 har 13,3-tommers skjerm, god batterilevetid, god ytelse og integrert 3g.

Publisert Sist oppdatert

Med 13,3-tommers skjerm og startvekt på cirka 1,7 kilo tilbyr Lifebook S6410 en god kombinasjon av mobilitet og skjermstørrelse – den er på grensen til det vi vil kalle en ultraportabel pc. Dette igjen kan sees opp i mot en prosessor som gir god applikasjonsytelse, integrert 3g-støtte og batterifleksiblitet som kan gi lange arbeidsøkter uten strømtilkoblingsmuligheter.

LES OGSÅ: Velg riktig bærbar

Det tekniske

Modellen vi fikk inn til test hadde en Core 2 Duo T7300-prosessor på 2 GHz. Dette er «den gamle typen» Core 2 Duo-prosessor – i dag kan imidlertid modellen leveres med Core 2 Duo T8100, T8300, T9300 og T9500 – dette prosessorer basert på Penryn-arkitekturen. Trolig vil T8100-prosessoren gir omtrent samme ytelse som T7300-prosessoren, men har lavere strømforbruk.

Dette betyr at nye modeller av denne pc-en kan ha bedre batterilevetid enn det vi har hatt. Når det gjelder T9300 og T9500 er dette prosessorer som vil gi svært høy ytelse, men for vanlig applikasjonsbruk kan de i bli i overkant av hva de fleste vil ha behov for. Pristillegget for disse prosessorene er relativt høyt. I skrivende stund har vi imidlertid ikke sett den oppdaterte modellen med de Penryn-baserte prosessorene hos norske forhandlere, men det kommer trolig om kort tid.

Brikkesettet er Intels GM965, og står også for grafikkontrolleren (Intel GMA X3100). 3d-messig er ikke dette noen god løsning, men dekker behovene til de fleste når det gjelder vanlig applikasjonsbruk og videoavspilling. Det er støtte for opptil 4 gigabyte minne. Pc-en er også utstyrt med Intels Turbo Memory-teknologi. Effekten ytelsesmessig er normalt liten, men teknologien kan gi noe bedre batterilevetid, samt raskere oppstart fra dvalemodus.

Vår testmodell var basert på Core 2 Duo T7300-prosessoren. Fujitsu-Siemens vil nå også levere maskinen med de nye Penryn-prosessorene.

Når det gjelder harddisk var vår modell utstyrt med en 160 gigabyte 5 400 o/min-harddisk. Fujitsu Siemens leverer også 80 og 120 gigabyte med denne rotasjonshastigheten, samt 160 gigabyte med 7 200 o/min rotasjonshastighet, hvilket kan gi en del bedre ytelse. 64 gigabyte SSD er også en mulighet, men foreløpig koster nok dette mer enn det smaker for de fleste.

Skjermen på 13,3-tommer har en oppløsning på 1280x800. Dette er den vanligste oppløsningen for denne skjermstørrelsen. Kun Lenovos Thinkpad X300 har vi sett med høyere oppløsning på denne skjermstørrelsen. Oppløsningen passer også godt til skjermstørrelsen. Skjermen har blank overflate. Vi ser nå at blank skjerm også i større grad gjør sitt inntog på bærbare rettet mot bedrifter. På en del områder er bildekvaliteten bedre, men under visse lysforhold får man en del reflekser i skjermen. Bildekvaliteten for skjermen er god.

Ekspansjon og tilkobling

Maskinen har tre usb-porter og en firewire-port. Den integrerte minnekortleseren støtter SD, xD, MS og MS Pro. Maskinen støtter ikke Expresscard-ekspansjonskort slik som de fleste nye maskiner i dag, men har kortplass for den eldre PC Card-standarden. For en del kan dette være en fordel. Utvalget av tilleggskort er det samme, om ikke bedre. Ytelsesmessig vil det for de fleste typer bruk ikke være noen praktisk forskjell. At PC Card støttes kan også være en fordel for dem som allerede har kort de ønsker å benytte videre.

For ekstern skjerm har man en analog tilkobling. Fujitsu Siemens tilbyr en dokkingstasjon som tilleggsutstyr som blant annet gir både digital og analog skjermtilkobling, fire usb-porter, serieport, parallellport med mer.

Dokkingstasjonen kan være hensiktsmessig om du på kontoret vil bruke pc-en med separat tastatur og ekstern skjerm. Man slipper også å måtte koble til eventuelle usb-enheter, strøm, nettverk osv. hver gang man kommer til kontoret med pc-en.

Kommunikasjon

Maskinen støtter 802.11a/b/g/n wlan (Intel), 10/100/1000 Mbps ethernet, Bluetooth 2.0 og kan leveres med integrert 3g-kort med Hsdpa-støtte. For å utnytte 3g-støtten bør man anskaffe et tvilling-SIM-kort. Analog 56K-modem er også på plass.

3g er integrert. Sim-kortet settes inn bak batteriet.

Konstruksjon

Modellen vi fikk til test veide cirka 1,8 kilo – dette da med optisk enhet installert. En «vektbesparelsemodul» kan settes i brønnen for optisk enhet for å spare vekt.

Når det gjelder konstruksjonen generelt er kvalitetsinntrykket meget bra. En detalj vi ikke har sett på tidligere pc-er er et slags støvfilter som kan tas ut. Videre kan man bruke «luft på boks» for å blåse støv ut av kjøleribbene (eventuelt blåse selv, men det vil trolig ikke være like effektivt). Vi har lest at enkelte har opplevd at systemer har blitt ustabile på grunn av støvansamling, men for de fleste bør ikke dette være et praktisk problem. I så fall bør man kanskje heller se på hvor man bruker pc-en og om man ikke burde forbedre renholdet...

Samler det seg mye støy i kjøleribben har Fujitsu Siemens laget en løsning for å enkelt fjerne støvet.

For harddisker det sensor som skal parkere harddisk i tilfelle potensielle støt. Fujitsu Siemens oppgir ellers pc-en har sølesikkert tastatur og at skjermlokket er laget i magnesium. Tastaturet er ellers over gjennomsnittet behangelig i bruk og også styreflaten er god.

Når det gjelder plassering av porter/kontakter er dette for det meste ok, men vi hadde sett at firewire-kontakten ikke var plassert i front av pc-en. En del ville nok også foretrukket at også lydkontaktene var på siden.

Batteri

Som vi var inne på ble vår testmodell levert med en Core 2 Duo T7300-prosessor, men Fujitsu Siemens har kommet med oppdaterte modeller med de nye T8000- og T9000-seriene av Core 2 Duo. Disse bruker mindre strøm, og maskiner basert på disse prosessorene kan trolig ha lengre batteridriftstid enn vi hadde på vår testmodell.

På vår modell fikk vi i Mobilemark 2007 i overkant av fire timer med applikasjonsdrift og nesten tre timer med dvd-avspilling. Dette er gode resultater, samtidig som vi må si at dette er noe vi forventer av en maskin i denne klassen.

Skulle bedre batteridriftstid være ønskelig kan man erstatte den optiske enheten med et ekstrabatteri. Prisen for dette er cirka 1 400 kroner.

Fire timer og ti minutter målte vi S6410. Noen maskiner her er bedre, men ikke nødvendigvis helt sammenlignbare. For eksempel Fujitsu Siemens Lifebook S8010 og Lenovo Thinkpad X300 er maskiner som er lettere, har svakere ytelse og langt høyere pris. Multicom JT-02 er en 12-tommers-modell, men vekten tipper over 2 kilo. Med andre ord, S6410 gjør det egentlig svært bra batterimessig sett opp i mot blant annet konfigurasjon, skjermstørrelse og vekt.

Ytelse

Vi fikk ikke et vertifisert ytelsesresultat fra Mobilemark 2007 på denne pc-en. Vi opplevde også dette på en annen ny Fujitsu Siemens pc. Mobilmark 2007 kan være noe kresent for miljøet det kjører under, uten at det trenger å være et problem knyttet til pc-en. Sett ut i fra ytelsestester i blant annet PCMark05 og PCMark Advantage tilbyr pc-en god applikasjonsytelse ved hjelp av Core 2 Duo T7300-prosessoren, og ligger på et forventet nivå sammenlignet med andre pc-er vi har testet med denne prosessoren. Raskere prosessorer er også tilgjengelig for maskinen.

3d-messig er maskinen naturligvis begrenset av Intel GMA X3100-grafikkprosessoren. Dette er imidlertid en maskin som rettes mot bedriftsbrukere og da vanlig applikasjonsbruk.

Productivity-delen av PCMark Vantage ser på pc-ens applikasjonsytelse. Siden vi ikke fikk ytelsestall i Mobilemark 2007 for S6410 har vi tatt utgangspunkt i dette. I denne sammenligningen er det viktig å se på prosessoren som benyttes i pc-ene, og ut i fra det er tallene på S6410 som forventet. De maskinene som gjør det best i denne testen har langt kraftigere prosessorer. Lenovo X300 har imidlertid faktisk svakere prosessor enn for eksempel Macbook Air, men ser ut til å få et noe kunstig høyt resultat på grunn av SSD i stedet for vanlig harddisk.

Sikkerhet

Maskinen er utstyrt med TPM, som blant annet kan benyttes av Bitlocker i Windows Vista for kryptering. Det er videre smartkortleser og fingeravtrykksleser. Harddisken har sensor for å forutse støt. Kensington-lås er mulig å benytte.

Konklusjon

Fujitsu Siemens Lifebook S6410 er uten tvil en god pc. Det som spesielt trekker opp blir elementer som integrert 3g og god batteridriftstid – og batteridriftstiden kan bli ennå bedre ved å erstatte den optiske enheten. Maskinen gir også en god kombinasjon av størrelse, funksjonalitet og ytelse.

Det som imidlertid trekker litt ned blir prisen. For testmodellen med T7300-prosessor og integrert 3g er prisen cirka 14 000 kroner inklusive mva. Man kan trekke i fra vel en tusenlapp for modellen uten 3g. Ser man dette opp mot konkurrenter kan det bli et spørsmål om hva som skal prioriteres. En del aktører har ikke maskiner med 13,3-tommers skjerm som rettes mot bedriftsbrukere, og dermed blir det 12,1- og 14-tommere som blir alternativet. De fleste 14-tommers-maskiner blir rundt halvkiloet tyngre, mens man for 12,1-tommers modeller har mange aktører som ikke kan levere like kraftige konfigurasjoner.

Dells XPS M1330 blir den mest relevante å sammenligne mot, hvis det er en 13,3-tommers-pc man er ute etter. Dell retter også denne mot bedriftskunder. I utgangspunktet var nok M1330 en modell som skulle rettes mot konsumentmarkedet, men Dell manglet et maskin i denne størrelsesklassen for bedriftskunder. Og også bedriftskunder kan vel påvirkes av et stilig design på pc-en.

Det totale kvalitetsinntrykket er ikke like godt for M1330 som for S6410 og Dell leverer ingen skikkelig dokkingstasjon eller mulighet for bruk av to batterier samtidig. Man går imidlertid langt mer for pengene med XPS M1330. Tar man utgangspunkt i en pris på 13 500 kroner inkl. mva. kan XPS M1330 i dag leveres med Core 2 Duo T9300-prosessor, 3 gigabyte minne, 320 gigabyte harddisk, 13,3-tommers LED-skjerm, Geforce 8400M GS-grafikkprosessor, høykapasitetsbatteri, integrert 3g og 2 års «på stedet»-service/garanti.

Vi tror imidlertid ikke XPS M1330 har like god batteritid med høykapasitetsbatteriet som S6410 har med standardbatteriet. Vi har testet M1330 tidligere, men ikke helt med den konfigurasjonen som kan leveres i dag, og ikke med batteriet med høyest kapasitet. Lenovo Thinkpad X300 er naturligvis også en 13,3-tommers maskin som kan regnes som aktuell. Den blir imidlertid veldig mye dyrere og har lavere ytelse på svakere prosessor.

Fujitsu Siemens S6410

Pris: Fra ca. kr 13 000 inkl. mva.Pris testet: Ca. kr 14 000 inkl. mva.Internett: www.fujitsu-siemens.no Pluss: God batterilevetid. Mulighet for ekstra batteri. Kurant ytelse. Integrert 3g. Lav vekt til å være 13,3-tommer. Minus: Ikke dvi eller hdmi. Litt høy pris.

Testet konfigurasjon:- Prosessor: Intel Core 2 Duo T7300- Klokkefrekvens: 2 x 2,0 GHz- Minne (testet/max): 2/4 GB PC5300 DDR2.- Brikkesett: GM965- Grafikk: Intel GMA X3100- Harddisk: 160 GB 5400 o/min- Optisk: Dvd-brenner Skjerm: - Skjermstørrelse: 13,3"- Oppløsning: 1280x800 - Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet:- TPM: Ja- Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon:- Wlan: 802.11a/b/g/n- Bluetooth: Ja- Ethernet: 10/100/1000 Mbps- Modem: Ja- UMTS/HSDPA: Ja/Ja- IR: Ja

Tilkoblinger:- Usb: 3 stk USB 2.0- Firewire:Ja- eSATA: Nei- Mikronfon: Ja- Hodetelefon: Ja- Digital lyd:Ja- VGA: Ja- DVI: Nei - HDMI: Nei - S-video: Ja- Serieport: Nei- Parallellport: Nei Kortplasser:- PC Card- Minnekortleser Mål:- Størrelse: Ca. 3,5 x 35,5 x 26 cm- Vekt: ca. 2,8 kg