TRYGGE PÅ NETT: Medietilsynet skal utarbeide den nasjonale strategien for trygg digital oppvekst i tett samarbeid med Barne- og familiedepartementet, som på vegne av regjeringen har det overordnede ansvaret for strategien. Ungdomsrepresentant Ella Fyhn (16) mener det krever voksne med forståelse for og kunnskap om det å være på nett for at barn og unge skal være trygge på nett. (Foto Medietilsynet)

Lager plan for barn og unges digitale hverdag

Medietilsynet fikk tydelige innspill under oppstartsmøtet for den med den nye nasjonale strategien for en trygg digital oppvekst.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag inviterte Medietilsynet til oppstartsmøte for arbeidet med nasjonal strategi for en trygg digital oppvekst. Den nye strategien skal legge grunnlaget for at barn og unge får en aktiv og trygg digital hverdag, og koordinere offentlig innsats og tiltak. Det er Medietilsynet som skal utforme strategien, på oppdrag fra Barne- og familiedepartementet.

Ønsket fra Medietilsynet skal være å gjøre dette i samarbeid med et bredt utvalg aktører og i dialog med barn og unge selv. 

– Det å jobbe for å utvikle kompetente og trygge mediebrukere som selv er i stand til å ta gode valg, er en viktig del av Medietilsynets samfunnsoppdrag. Vi har lenge vært opptatt av å styrke den offentlige innsatsen, samarbeidet og koordinering på feltet. Derfor er vi veldig glad for at vi nå har fått i oppdrag å utvikle en nasjonal strategi, sa Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, under møtet.

Flere innspill

Under onsdagens møte var blant annet barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og psykolog Peder Kjøs. Kjøs anerkjente at det digitale livet representerer utfordringer både for barn og foreldre, men var likevel positiv til ungdoms digitale liv. Det skriver Medietilsynet i en pressemelding.

Barneombudet skal også ha vært til med på møtet, og de hadde fire tydelige råd til strategiarbeidet:

– Barn og unge må involveres, det må brukes tid til forankring, dere må samarbeide med organisasjoner og med aktørene underveis og dere bør utvikle en opptrappingsplan som er forankret i Stortinget, sa Inga Bejer Engh.

Helsedirektoratet, Datatilsynet, Jon Wessel Aas, som ledet Medieskadelighetsutvalget, Utdanningsdirektoratet og Kripos kom i tillegg med innspill under møtet.

Seks innsatsområder

Den nasjonale strategien for trygg digital oppvekst skal blant annet ha følgende innsatsområder:

  • Øke barn og unges kunnskap og håndteringskompetanse på digitale flater
  • Beskytte barn mot skadelig innhold, reklame og kommersiell utnyttelse
  • Forebygge internettbasert vold, overgrep, mobbing, krenkelser og trakassering  
  • Sikre og tilgjengeliggjøre kunnskap, forskning og evaluering av innsatsen
  • Legge til rette for god koordinering og styring
  • Sikre barn og unges medvirkning