TEST: Brukervennlig nettlagring

NSA-220 fra Zyxel er et godt alternativ til nettverksdiskene fra blant annet Qnap og Synology. Hvor bra er den?

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke hadde vi en sammenligningstest av nettverksdisker rettet mot blant annet hjemmebrukere, småbedrifter eller for spesialiserte oppgaver i en bedrift. Vi følger nå opp denne testen med Zyxels NSA-220 – en nettverksdisk for to harddisker og en prislapp på rundt 1 700 kroner inklusive mva.

Oppsett

Harddisker må man kjøpe i tillegg til enheten. I vår test benyttet vi to 250 gigabytes Samsung Spinpoint P120 Serial ATA-harddisker. Med de diskstørrelsene man har i dag betyr det at man maksimalt kan få 2 terabytes kapasitet internt i enheten.

Vi testet både med RAID 0- og RAID 1-oppsett. JBoD, der harddiskene blir satt sammen til et enkelt stort volum, er også støttet. I praksis tilbyr ikke RAID 0 noen spesiell ytelsesfordel. Både JBoD og RAID 0 gir utnyttelse av hele harddiskkapasiteten. RAID 1 gir imidlertid bedre feiltoleranse med at de samme dataene legges på begge harddiskene. Krasjer den ene, vil dataene fortsatt være tilgjengelig fra den andre. Installasjonen av harddiskene er gjort på noen minutter. Det er ikke mulig å konfigurere to harddisker som to separate volum.

Den generelle administrasjonen via webgrensesnittet er jevnt over brukervennlig lagt opp. Men når det er sagt, så er ikke dette av de mest avanserte enhetene, så det er uansett ikke behov for spesielt omfattende konfigurasjonsmuligheter. Vi opplevde litt problemer med å få aktivert ftp-tjenesten, men etter først å ha aktivert anonym tilgang til ftp, og så igjen deaktivert den anonyme tilgangen, fikk vi ftp-tjenesten til å fungere normalt.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for nettverksdisker

Funksjonalitet

I tillegg til generell lagring på nettet tilbys funksjonalitet som skriverdeling, ftp-tilgang (ukryptert), filtilgang via web (ukryptert), tilkobling av eksterne harddisker, iTunes-tjener og UPnP AV-tjener (DNLA 1.0-spesifisert). Sistnevnte er en funksjon som er aktuell å bruke mot medielinker og lignende. Når det gjelder iTunes-tjeneren fungerer denne slik at man får opp enheten som en delt ressurs i iTunes-programvaren, hvilket gjør det enkelt å aksessere iTunes-bibliotektet fra flere maskiner i lokalnettverket. Zyxel har imidlertid ikke passordbeskyttelse på iTunes-tjeneren.

Det er to usb-porter på enheten. En designmessig svakhet er at begge portene er i front. For enheter man skal ha permanent tilkoblet blir dette en upraktisk løsning. Usb kan benyttes til å koble til vanlige usb-harddisker eller dele en skriver på en praktisk måte. Har man multifunksjonsskriver er det imidlertid kun skriverdelen man får utnyttet.

Når det gjelder webtilgangen er dette mer en løsning for å aksessere filer via nettet enn for å ha sine egne websider kjørende. Det er imidlertid mulig, men siden vil ikke kunne aksesseres på «rot-nivå». Hvis man har sagt at katalogen Bildealbum skal deles på web blir adressen til denne http://Adresse-til-enhet/MyWeb/Bildealbum/. Det er ikke mulighet for dynamiske websider ved hjelp av php og databaser, noe for eksempel Synology DS-207 har – dette er en todiskenhet i samme prisklasse. At ftp-tilgangen ikke er kryptert vil for en del kunne regnes som en ulempe, ettersom vanlig ftp sender brukernavn og passord i klartekst. Det er ingen integrert støtte for DNS-tjenester for dynamisk ip eller for å ha et enklere alias for sin ip-adresse. En del vil imidlertid kunne ha slik funksjonalitet i bredbåndsruteren eller kjøre en klient på en pc ellers, for eksempel for å utnytte DynDNS.org eller No-ip.com. Man vil da kunne nå sin nettverksdisk via for eksempel dittnavn.no-ip.com.

Enheten administreres via et webgrensesnitt. Brukervennligheten er jevnt over god.

I likhet med mange andre nettverksdisker har også Zyxel fått på plass en nedlastingsklient med støtte for Bittorrent, ftp og http. For større nedlastinger som tar lang tid kan dette være en praktisk løsning, ettersom man ikke trenger å ha en pc påslått. Når det gjelder Bittorrent er funksjonaliteten svært begrenset sammenlignet med tradisjonelle klienter, men kan være praktisk nok til behovene enkelte har. Aktive Bittorrent-brukere vil nok hovedsakelig foretrekke en tradisjonell klient.

Den integrerte klienten for nedlastinger fra http, ftp eller bittorrent er ikke så god, men kan være kjekk for store trege nedlastinger når du ikke vil/kan ha pc-en til å gjøre det.

Funksjonene fungerer ellers greit i praksis, men generelt er ikke dette av de mest avanserte enhetene på markedet funksjonalitetsmessig.

Ytelse

Hvorvidt ytelse er sentralt må vurderes individuelt, og er spesielt avhengig av nettverket du kommer til å aksessere enheten over. Ytelsen er jevnt over den samme sett opp i mot andre enheter i dette segmentet. Benyttes trådløst nettverk vil båndbredden man får der være flaskehalsen. Man vil ellers ha god utnyttelse av 100 Mbps Ethernet, men i likhet med alle enhetene i dette segmentet ellers får man i praksis ikke den store utnyttelsen av Gigabit Ethernet. På det meste fikk vi rundt 13-14 megabyte i sekundet på overføring av større filer. For større mengder små filer kan man ikke regne med like høye tall.

Konklusjon

Sett i forhold til pris vil for eksempel D-Link DNS-323 og Synology DS-207 være mest aktuell å sammenligne med. Testvinneren fra forrige test blant løsningene med to disker, Qnap TS-209, blir 6-700 kroner dyrere.

Sett opp i mot Synology DS-207 faller Zyxel-enheten et stykke bak når det gjelder funksjonalitet. Ulempen med DS-207 var imidlertid ytelsen. Modellen DS-207+ tilbyr bedre ytelse, men får da pris i klasse med Qnaps TS-209. Men bemerk igjen – hvis man hovedsakelig benytter trådløst nettverk, vil nettverket i seg selv være flaskehalsen for nettverksdiskene og ytelsen bli omtrent den samme.

Er det hovedsakelig lagring på nettverket man er ute etter er NSA-220 fra Zyxel et kurant valg, og virker på sett og vis mer modent og brukervennlig enn D-Link DNS-323, selv om også enheten fra D-Link kan ha litt bedre funksjonalitet på noen områder.

Zyxel NSA-220

Pris: Ca kr 1 700 inkl. mva.Internett: www.zyxel.no Karakter: 4 av 6+ Brukervennlig administrasjon. Kurant ytelse.

- Ikke kryptert ftp/http-tilgang. Plassering av usb-porter.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker