TEST: Plextor M3P: Markedets raskeste?

Plextor leverer nok en SSD i toppklasse.

Publisert Sist oppdatert

Den første SSD-en vi testet fra Plextor, M2S, leverte god ytelse, men hadde for høy pris opp i mot konkurrentene. Vi har senere testet M2P og M3 – SSD-er som har vært mer konkurransedyktige. Vårt inntrykk er at Plextor prøver å bygge seg opp som en premiumleverandør av SSD-er, der de skal kunne tilby noe av det beste markedet har å tilby.

Å tilby det beste var selskapet kjent for når det gjaldt cd- og dvd-brennere på slutten av 90-tallet og tidlig 2000-tall, men markedet for den slags er ikke lenger like hett. I dag er det PLDS, Philips & Lite-On Digital Solutions, som står bak Plextors SSD-er. I hvert fall en del av modellene som selges under Plextor-navnet finnes i noen markeder også med Lite-on-navnet.

LES OGSÅ:

TEST: Kingston SSDNow V+200: Bedre billigalternativ?

Strengt tatt er det ikke de store forskjellene i praksis mellom nye M3P og de to foregående modellene vi testet fra Plextor. Men litt raskere har det blitt og prisen er omtrent identisk. M3P blir «Pro»-versjonen av M3. I likhet med M2P og M3 er M3P basert på Marvells 88SS9174-BKK2 – den samme kontrolleren som blant annet Corsair Performance Pro og Crucial M4 er basert på. Forskjellen ligger i minnet som benyttes og firmware. Firmware kan ha mye å si for ytelsen i praksis. Strengt tatt er også OCZ Octane-SSD basert på Marvell-kontrolleren, men da med OCZ/Indilinx egenutviklede firmware. Både Crucial M4 og OCZ Octane har vist at en oppgradering av firmware også kan bety relativt store forbedringer i ytelsen sammenlignet med hva SSD-ene hadde originalt.

Plextor M3P-serien følger 2,5-tommers-formfaktoren og kan benyttes både i stasjonære og bærbare. Den kan også benyttes i bærbare pc-er som trenger SSD/harddisk med 7 mm-tykkelse, i stedet for 9,5 mm som er det mer vanlige.

M3P benytter nyere minneteknologi enn M2P. Man har her gått fra 34 til 24 nm produksjonsteknologi for Toggle DRAM-minnebrikkene fra Toshiba. For en del SSD-er har en slik endring gitt en viss reduksjon i ytelsen. 24 nm produksjonsteknologi vil i teorien kunne gi en reduksjon i antallet overskrivninger en minnecelle kan tåle. I praksis trenger det imidlertid ikke å bety noe hvis man på andre områder har endret firmware slik at minnet over tid utnyttes smartere.

LES OGSÅ:

TEST: Intel SSD 520 og Kingston KC100: Raske proff-SSD-er

Ytelsen

Vi mottok 128 gigabyte-versjonen av Plextor M3P til test. 256 gigabyte-versjonen vil være noe raskere. Opp i mot en del av modellene vi har testet er dette noe som må vurderes litt. For eksempel Corsair Performance Pro testet vi med 256 gigabyte-kapasitet, og er litt raskere enn 128 gigabyte-modellen i samme serie. Intel 520 og Kingston HyperX har vi testet i 240 gigabyte-versjoner, som er litt raskere enn 120 gigabyte-versjonene.

128 gigabyte-utgaven av Plextor M3P skal ifølge spesifikasjonene kunne levere lesehastighet på opptil 535 megabyte per sekund og skrivehastighet på 350 megabyte per sekund og ellers respektable tall for ytelse også på mindre operasjoner.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Plextor M3P er en av de aller raskeste SSD-ene tilgjengelig på markedet. Prisen er også konkurransedyktig sett opp i mot for eksempel Corsair Performance Pro – en av våre favoritter. Tar vi utgangspunkt i 128 gigabyte-modellen er prisen noen hundrelapper over for eksempel Intel 520 og Kingston HyperX på 120GB. Prisen blir i skrivende stund også rundt 350 kroner over Crucial M4 med tilsvarende kapasitet. Man kan se en del forskjeller på ytelsestestene, men i praksis vil nok ikke de fleste merke spesielt til forskjellen. Skal man legge rundt 1500 kroner på bordet for en SSD i dag bør man kanskje også se på de litt «trege»-modellene – for eksempel Corsair Force 3 og OCZ Vertex 3. For rundt 1600 kroner får man da 180 gigabyte kapasitet. Denne ekstra kapasiteten kan for mange nok være viktigere enn den ekstra ytelsen de aller raskeste SSD-ene gir.

Når det gjelder 256 gigabyte-versjonen skulle prisen vært litt lavere.

Dette blir en individuell vurdering. Ønsker man det beste av ytelse kan Plextor M3P også være et utmerket valg. SSD-en leveres forøvrig med programvare for diskkloning for dem som skal oppgradere.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD