TEST: Rimelig 2 terabyte nettverksdisk

Ser man på lagringskapasitet og pris er Iomega Storcenter ix2 et interessant produkt, men det har sine ulemper.

Publisert Sist oppdatert

Iomega har lenge hatt nettverksdisker på markedet rettet både mot hjemmekontor og bedrifter. Storcenter ix2 blir en enhet som kan være relevant for begge markeder – i utgangspunktet mest egnet for hjemmebruk, men kan også være aktuell i en liten bedrift eller til spesielle oppgaver.

Storcenter xi2 har to harddisker og kan konfigureres til å gi full kapasitetsutnyttelse eller forbedret feiltoleranse gjennom bruk av speiling (RAID 1) der de samme dataene lagres på begge harddiskene. To versjoner leveres, med harddisker på enten 500 gigabyte eller 1 terabyte – med andre ord totalt 1 eller 2 terabyte.

LES OGSÅ: Guide for hjemmenettverk

Sikkerhetskopiering

Iomega er i dag et underselskap av EMC, og det faller naturlig at sikkerhetskopiering blir et sentralt fokusområde. Man får med EMCs Retrospect Express HD-programvare som kan dekke sikkerhetskopieringsbehovene for svært mange. Vi kunne imidlertid ha ønsket oss «ikke HD»-versjonen av Retrospect Express, som blir et mer tradisjonelt sikkerhetskopiprogram med noe bedre funksjonalitet. Uansett, det finnes også mange gratisprogrammer som for mange brukere også kan være mer velegnet, men Retrospect Express HD gjør det samtidig enkelt for mange å ta en daglig sikkerhetskopi over på nettverksdisken.

Administrasjonen skjer via webgrensesnittet. Brukervennligheten er relativt bra.

Tjenester

Hva kan Iomega tilby ut over lagringsplass på nettverket? Man har mulighet for Bittorrent-nedlastinger direkte på nettverksdisken, deling av usb-skriver, streaming av lyd og video via UPnP AV og DNLA, iTunes-tjener og FTP-tjener (ukryptert).

Man har mulighet for fjerntilgang til filer via web. Dette går via en ekstern tjeneste og første året er gratis – videre oppgir Iomega prisen til 10 dollar i året. Løsningen virker for så vidt grei, men samtidig tilbyr andre nettverksdisker mye av det samme uten at man betaler noe ekstra. For fjerntilgang til filer via webløsningen, eller ftp for den saks skyld, må man normalt sett omkonfigurere bredbåndsruter/brannmur.

Det er mulig å koble en del typer Bluetooth-moduler til nettverksdisken og kommuinisere med den for eksempel fra en mobiltelefon.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for nettverksdisker