TEST: Lexmark Genesis S815 - futuristisk multifunksjonsmaskin

Tre sekunder bruker Lexmarks nyeste multifunksjonsmaskin på å skanne et A4-dokument. Men hvor smart er designen?

Publisert Sist oppdatert

Vi har testet den nye multifunksjonsmaskinen Genesis S815, som har en design som bryter med alt vi har sett fra Lexmark til nå. Maskinen ser ut som en skriver plassert på høykant, med en sort, skinnende pianolakk-front der en 4,3-tommers berøringsfølsom lcd-skjerm er det dominerende blikkfanget. Designen må kalles futuristisk.

Også innmaten viser at Lexmark har tenkt fremover. Tradisjonell skannerteknologi med bevegelig sensorarm og steppmotor er byttet ut med et 10-megapiksels digitalkamera som lynraskt fotograferer dokumentet som du vil kopiere eller skanne inn. Dermed reduseres innskanningstiden til en brøkdel av tiden som tradisjonelle skannere benytter.

Den kjappe avlesingen av dokumenter merkes først og fremst når du skanner direkte til pc-en. På få sekunder dukker det innskannede dokumentet opp i PDF-format på pc-en. Utskriving og kopiering skjer i mer ordinært tempo.

Lexmark Genesis S815 er stilig nok til å kunne plasseres i stua. Hjemmekontor-markedet er en vesentlig del av målgruppen, i tillegg til at Lexmark-maskinen passer godt som personlig skriver på jobben. Siden den har både trådløs og kablet nettverkstilkobling, kan den også brukes i små arbeidsgrupper, men dette er ikke en maskin myntet på store utskriftsvolumer.

Internett-tilknyttet

Trådløs nettverkstilknytning og internett står sentralt i bruken. Lexmark har utviklet en rekke små applikasjoner i selskapets Smart Solutions-serie. For eksempel kan du på få sekunder få skrevet ut et dokument fra en iPad eller iPhone, eller du kan få skannet inn et dokument som kjapt overføres til iPad.

Trådløs- og internett-fasilitetene er basert på at man bruker appene. Selv om maskinen kan kommunisere via internett, har den ingen innebygd nettleser. Men Smart Solutions-appene kan brukes til mye, for eksempel til å hente ned Apple-nyheter, bruke informasjonshåndterings-løsningen Evernote, være på Facebook og skrive ut venners bilder, håndtere Google-kalendere, hente og levere bilder til MobileMe, Flicr og Picasa, spille Sodoku, tvitre og se nyheter fra BBC – og en masse annet.

Men det faktum at stadig flere skrivere og multifunksjonsmaskiner utstyres med programvare, medfører også en fare for at skriverne gjør som pc-ene våre av og til: krasjer og henger. Vi opplevde dette et par ganger i testperioden.

Genesis S815 er en 4-i-1-maskin som kan skrive ut, kopiere, skanne og håndtere faksmeldinger. Maskinen bruker fire separate blekkpatroner. Store XL-patroner anbefales, da blir sideprisen lavest.

Digitalkamera

Det unike er altså at Genesis er utstyrt med et digitalkamera i stedet for tradisjonell skannerteknologi. Lexmark kaller teknologien FlashScan. FlashScan benytter et spesialutviklet objektiv med seks linseelementer for å eliminere bildeforvrengning. Fotograferingen skjer via et speil – kameraet som du ser gjennom glassplassen, er bare et speilbilde.

Dokumentet lyses opp av to LED-«blitser». For å forhindre at det skarpe LED-lyset vises på det innskannede dokumentet, lyser hver lysenhet opp den motsatte halvdelen av dokumentet med en viss vinkel.

Det monokrome FlashScan-kameraet tar i alt seks bilder av et dokument – ett rødt, ett grønt og ett blått for hver halvdel av dokumentet – og kombinerer dem til ett bilde. Resultatet blir et bilde på over 30 millioner piksler. Utdatafilen justeres til 300 piksler per tomme (ppt), som fungerer godt både for optisk tegnlesing (OCR) og for utskrift av profesjonelle fotografier. Vi fikk feilfri OCR med den innebygde programvaren.

Skannerløsningen kan inspirere til utradisjonell bruk, siden motivet fotograferes med ganske stor dybdeskarphet. Vi prøvde å skanne både hender og ansikt, med nesen inn mot glassplaten, og det ble teknisk greie bilder, om enn litt merkverdige fordi man må stikke hodet inn i maskinen ovenfra. Så man bør holde seg til dokumentskanning.

To-sidig utskrift

Lexmark Genesis S815 utmerker seg med at den støtter automatisk to-sidig utskrift, en funksjon stadig flere synes er nyttig med tanke på papirkostnadene og miljøet.

Arkskuffen, som står på høykant på baksiden av maskinen, kan mates med opptil 100 ark. Utskriftene mates ut i forkant.

Maskinen betjenes altså via den berøringsfølsomme skjermen samt noen punkter som lyser opp nedenfor skjermen når funksjonene er tilgjengelig – for eksempel et spørsmålstegn som henter opp hjelpesystemet. Dette i kombinasjon med pedagogisk innføring i oppsettet av maskinen via lcd-skjermen gjør Genesis S815 til en brukervennlig multifunksjonsmaskin.

Vårt eneste ankepunkt er at det å betjene en vertikal berøringsfølsom skjerm plassert såpass høyt som på Lexmark-maskinen, gjør at man blir sliten i armen. Berøringsfølsomme skjermer fungerer best når de ligger flatt på bordet eller i fanget, som et nettbrett. Løsningen som finnes på konkurrenten HP Photosmart eStation, som vi omtalte i PC World nr. 12/2010, med et uttagbart nettbrett, tilbyr en mer ergonomisk arbeidsstilling. Det betyr ikke noe hvis det bare dreier seg om noen kjappe trykk på skjermen, men noen prosesser tar en del tid.

Ytelse og utskriftskvalitet

A4-foto i beste kvalitet uten kantlinje klokket vi i mål på halvannet minutt, som er en meget anstendig utskriftshastighet med høy kvalitet både på både farger og detaljer. Utskriftsmedium var Lexmark PerfectFinish Photo Paper, et blankt fotopapir.

Da vi gikk over til utskriftskvalitet «Normal» og med kantlinje, ble utskriftstiden redusert til ett minutt og 14 sekunder. Noen reduksjon i utskriftskvalitet var knapt synlig.

Klassisk albumstørrelse på 15 x 10 cm, som mange bruker, ikke minst til bilder som man gir bort, er også et populært format. I beste fotokvalitet på samme fotopapir i 15 x 10 cm-format endte vi på 38 sekunder med hvit marg. Uten kantlinje ble tiden redusert til 35 sekunder. I normal-kvalitet og stadig uten noe kvalitetstap kom vi ned på 28 sekunder.

Vi kan fastslå at Lexmark Genesis S815 er en ypperlig fotoskriver.

Hva så med skriverens egenskaper på kontoret?

Vårt testdokument for skriftsstørrelse viste meget høy tekstkvalitet både i Normal- og Beste-kvalitet, og i begge tilfeller var teksten lesbar – med litt godvilje – helt ned til 2 punkters størrelse. Studert med lupe var selv 2-punkters skrift klar og tydelig. I kladdeutskrift måtte vi opp på 3 punkter for at skriften skulle være lesbar, men det er likevel et bra resultat.

Vårt standard kontordokument med firmalogo, tekst og en Excel-graf kom ut på 11 sekunder i kladdemodus. Da var teksten noe blass, men godt lesbar, med en svak antydning til noen streker som ikke skulle være der i Excel-søylene. Men kladdemodus-dokumentet var bedre enn på flere andre skrivere vi har testet i senere tid og kan trygt brukes internt i en bedrift.

I Normal-kvalitet økte utskriftstiden til cirka 18 sekunder. Til gjengjeld var det et 100 prosent perfekt dokument vi fikk ut. I aller beste utskriftskvalitet tok det cirka 35, men vi ser ingen grunn til å bruke denne kvaliteten på slike dokumenter, da Normal-kvalitet er mer enn godt nok for alle tenkelige kontorformål.

Vårt 50-sider tettskrevne tekstdokument tok det tre minutter og 51 sekunder å få ut i hurtigmodus og sju minutter og 11 sekunder i normal kvalitet. Dette er ikke imponerende – det tilsvarer 13 og 7 sider per minutt. Nå har er dette dokumentet mye høyere dekningsgrad enn det bransjen bruker i sine standardiserte tester. Lexmark oppgir selv opptil 33 sider i sort/hvitt og opptil 30 sider i farger, men da i kladdemodus.

Lexmark Norge oppgir veiledende pris til 2990 kroner inklusive mva. Dette stemmer rimelig bra med prisen hos en håndfull nettbutikker i begynnelsen av mars, selv om én av butikkene prøvde seg på rundt 3600 kroner. Lexmark gir tre års garanti og livslang telefonsupport på produktet.

Konklusjon

Lexmark Genesis S815 er en stilig, brukervennlig og forholdsvis rask multifunksjonsmaskin som gir både kontor- og fotoutskrifter i utmerket kvalitet. Internett-tilknytningen byr på en masse nye bruksområder, inkludert utskrift fra nettbrett. Anbefales.