TEST: Skype 4 - Krystallklart med ny Skype

33 millioner aktive brukere hver eneste dag. Nytt brukergrensesnitt og en lyd- og bildekvalitet som imponerer. Det er rart at ikke enda flere bruker Skype.

Publisert Sist oppdatert

Versjon fire av Skype er ifølge selskapet selv den mest omfattende lanseringen til dags dato. Det er kanskje ikke så rart tatt i betraktning at produktet har vært i beta i nærmere ett år. Før det endelig ble lansert i begynnelsen av februar i år. Det er foreløpig kun Windows-brukere som får glede av den nye utgaven. En ny Mac-versjon er på vei, mens Linux-brukere må belage seg på ytterligere venting.

Installasjon og registrering

Skype er fortsatt et gratis produkt – og det er noe man må lære å leve med. Under installasjonen er det allerede et kryss i sjekkboksen for å installere Googles verktøylinje. Er man ikke forsiktig og litt rask på avtrekkeren, kan Googles verktøylinje være installert på pc-en i løpet av noen sekunder.

Tjenesten har i dag godt over 400 millioner brukere (definert som registrerte kontoer), og det merkes godt. For da undertegnede forsøkte å registrere seg med tjenesten (en del av installasjonsprosessen), var det ikke lett å finne et brukernavn som ikke var opptatt. Selv om Skype foreslår brukernavn basert på ditt for- og etternavn, blir forslagene en smule mystiske, når man har et internasjonalt vanlig navn som det undertegnede har.

Dette er nytt

Brukergrensesnittet i Skype er blitt bedre enn tidligere versjoner. Mens man etter hvert fikk mange små samtalevinduer på skjermen, er samtalevinduene nå blitt samlet i ett og samme vindu. Dette kan være litt uvant for trofaste Skype-brukere. Er man vant til det gamle oppsettet, kan man alltids slå av den nye måten å organisere samtalevinduene på. Noe vi ser på som en fordel.

Skype er muligens best kjent som et program for å ringe til andre, men i versjon fire er det videosamtaler som står sentralt. Mens man i tidligere utgaver måtte starte en videosamtale ved å «ringe» til en kontakt først, finnes det en egen knapp for å starte videosamtaler direkte. En annen viktig nyhet i den nyeste utgaven er muligheten til å ha videosamtaler i fullskjerm.

Hva med kvaliteten?

Det er alltid vanskelig å dømme bildekvaliteten på lyd- og videotjenester som Skype. Desto høyere maskinvare- og internettkapasitet desto bedre bildekvalitet og ikke minst, mindre forsinkelser.

Vi utførte en unøyaktig sammenlikningstest av ren nysgjerrighet, for å se om vi oppdaget iøynefallende forskjeller. Vi testet Skype 4 mot Windows Live Messenger og Google Talk. Testen ble utført på to identisk konfigurerte Macbook-er som kjørte Windows Vista (boot camp) på identiske internettlinjer med en teoretisk båndbredde på 17,5/1,75 Mbit.

Selv om forskjellen ikke var forbløffende stor, var både undertegnede og naboen lenger ned i gaten enige om at Skype 4 hadde den beste lyd- og bildekvaliteten i fullskjerm.

Konklusjon

Skype er ikke alene om å tilby lyd- og videosamtaler. Konkurrentene heter blant annet Microsoft Live Messenger og Google Talk – men de har av ulike årsaker ikke hatt den samme suksessen som Skype når det har kommet til lydsamtaler. Det er ikke godt å si hvorfor Skype har blitt så populært som det har blitt. Kanskje er det fordi klienten finnes på så mange plattformer? Kanskje fordi selskapet var tidlig ute med å tilby muligheten til å ringe til fast- og mobiltelefoner? Eller kanskje fordi kvaliteten på programmet er bra?

Vi kan i alle fall være enig i sistnevnte utsagn. Skype 4 er et meget bra produkt. Kvaliteten på både lyd- og videosamtaler holder høy standard. Det samme gjør det nye brukergrensesnittet.

Men Skype er langt unna å være perfekt. Programmet har fortsatt mye å lære av konkurrentene. Vi savner muligheten til å dele skjerm og muligheten til å ha videosamtaler med mere enn én person.

Det spiller ingen rolle om du er en trofast Skype-bruker eller bare nysgjerrig på programmet – Skype 4 skuffer ikke. Anbefales.