TØFT: Asus har valgt en tøff design uten å ta helt av.

TEST: Asus Strix Tactic Pro Gaming Keyboard - Tøft, enkelt, avansert

Asus har stappet rikelig med funksjoner inn i et ganske enkelt og fint tastatur.

Da vi først byttet (tilbake) til mekanisk tastatur for fire år siden var utvalget av mekaniske spilltastaturer relativt lite. Siden den gang har både etablerte og nye produsenter kommet med stadig nye og mer avanserte tastaturer. Også produsenter som tidligere ikke har drevet med spilltilbehør har skjønt at det er penger å tjene på utstyr til de som spiller på pc. Det er bare å ta en titt på samlesaken vår, så ser en det.

Blant de siste som har kastet seg på er Asus, som tidligere i hovedsak har fokusert på pc-er og ting til å putte inn i pc-er, i tillegg til god nettverksprodukter og skjermer. Nylig testet vi et av selskapets ferskeste spillhodesett, og var ganske godt fornøyd. Denne gangen har turen altså komme til et mekaniske spilltastatur, Asus Strix Tactic Pro Gaming Keyboard.

Tactic Pro hører altså, i likhet med hodesettet vi testet, hjemme i Asus Strix-serie. Det er her og i ROG-serien Asus samler sine spillrelaterte produkter. Så langt har vi hatt glede av Asus Strix Geforce GTX 970 da vi laget vår artikkel om grafikken i «Grand Theft Auto V», hodesettet Strix DSP, og nå altså Strix Tactic Pro.

Makroer i fleng

Som så mange spilltastaturer før, er Asus Strix Tactic Pro utstyrt med en drøss med programmerbare makrotaster. Totalt sett, inkludert F-tastene som kan endres til å fungere som makrotaster, har du hele 21 stykker av dem. Og det er før du begynner å programmere forskjellige profiler. Det kan du relativt enkelt gjøre ved hjelp av programvare, eller du kan gjøre det direkte i tastaturet ved hjelp av opptaksfunksjonen.

TEST: Qpad MK-70 - Helt enkelt, helt genialt

I det hele tatt kan du klare å gjøre det meste uten å ta dag bryet med å installere driverne. Alt av funksjoner kan programmeres eller styres direkte fra tastaturet, være seg det er å justere lysstyrken i de oransje lysene, å programmere makroer eller endre profiler. En annen nyttig funksjon for dem som spiller mye er muligheten for å relativt enkelt deaktivere Windows-tasten på tastaturet. Det er ikke gjort fullt like enkelt som på en del andre tastaturer, hvor det gjerne er en egen knapp eller bryter, men vi kan leve med å måtte trykke FN+F12 også.

EKSTRA: I esken følger det med fire oransje taster du kan plassere nesten hvor som helst, selv om de nok er tiltenkt WASD-tastene. For de som ikke klarer å finne dem uten å se på tastaturet.

Hvis du velger å kjøre uten driverprogramvaren installert får du muligheten til å lagre opptil tre forskjellige profiler direkte i tastaturet. Disse vil fungere på tvers av pc-er, slik at du vil ha de samme profilene klare til bruk selv om de kobler tastaturet til en annen pc. Med driverne installert kan du lagre enda flere profiler, om det skulle være nødvendig. Vi vil vel tro at de fleste klarer seg lenge med totalt 63 programmerbare taster til rådighet.

Litt anonymt, litt tøft

Asus har valgt å gå for en relativt snill design med Strix Tactic Pro. For all del, det skiller seg ut fra hopen ved at de har et par ekstra skråkanter på toppen, som passer godt inn i uglevrien Asus har valgt for Strix-serien. Samtidig er tastaturet matt sort og ganske anonymt – om en ser bort fra alle de ekstra tastene og det oransje lyset bak dem.

TEST: Logitech G910 Orion Spark - Taster i alle regnbuens farger

Som så mange andre tastaturprodusenter, og spesielt de som fokuserer på tastaturer til spilling, har Asus valgt å gå for Cherry MX Red-brytere i Strix Tactic Pro. Dette er en lineær og relativt lett bryter, slik at du kan være rask i tastenedslagene dine. Kjekt om en spiller spill hvor det er viktig at ting skjer fort.

NORSK: Fellesnordiske taster er så klart på plass, med riktig plassering av Æ, Ø og Å i fokus. Så kan svenskene og danskene ta til takke med litt mindre bokstaver på tastene.

Vi foretrekker en litt tyngre bryter, da vi tidvis opplever MX Red som i overkant lett når vi spiller. Det er kjedelig å plutselig skjære av gårde i en sideveis bevegelse bare fordi en finger hvilte litt for tungt på en tast. Her er det imidlertid snakk om personlige preferanser, og hvilke typer spill man foretrekker. Så vidt vi kan se kan Strix Tactic Pro også leveres med andre Cherry MX-brytere, uten at vi har klart å finne annet enn Cherry MX Red her til lands.

Konklusjon

Det er egentlig fint lite å utsette på Asus Strix Tactic Pro. Slik er det gjerne når en har et tastatur med Cherry MX-brytere. En vet hva en går til når det gjelder skrivekomfort og bryterkvalitet, og som alltid med Cherry MX er det bra. Man kan så klart diskutere hvilke brytere som er best, men det avhenger av bruksområde og personlige preferanser. MX Red er ikke vår favoritt, men det betyr ikke at den ikke er godt egnet for andre.

Asus Strix Tactic Pro er ikke et billig tastatur, med en pris på rundt 1.300 kroner her til lands. Det er mye penger å gi for et tastatur, men for så vidt omtrent på samme nivå som andre avanserte spilltastaturer med mye den samme funksjonaliteten. For er det noe det ikke skorter på her, er det nettopp funksjonalitet. For de som liker å programmere sine egne snarveier og makroer er Asus Strix Tactic Pro er trygt valg.

Det eneste man egentlig ofrer, sammenlignet med en del andre alternativer det siste året, er programmerbare lysoppsett i all slags farger. Ellers savner vi for så vidt også en håndleddsstøtte, det fulgte nemlig ikke med i boksen, og er noe i alle fall vi vet å sette pris på.