BUET: Om det er buet skjerm du vil ha, skal det godt gjøres å finne en penere enn denne. (Foto: Samsung)

Test: Samsung C27F591FD - 27 tommer buet monitor

Buede skjermer har så absolutt gjort sitt inntog i markedet. Buede tv-er er fremdeles kanskje det mest egoistiske og lite gjennomtenkte produktet som finnes, men på skrivebordet kommer buede monitorer til sin rett.

Publisert Sist oppdatert

Buede pc-skjermer blir mer og mer vanlig her til lands, og flere velger bort to skjermer for en større, buet monitor til både arbeid og hjemme. Til arbeid tar en buet skjerm mindre plass, krever færre kabler og kan virke mer ergonomisk. Foran pc-en, i motsetning til tv, sitter man fremdeles mest alene og kan derfor utnytte den buede arbeidsflaten bedre.

Total forvirring

Samsung har kommet ut med en 27-tommers monitor med det ekstremt velklingende navnet C27F591FD. Her må man ikke forveksle med følgende modeller, hvorav alle har samme oppløsning, samme paneltype, er på 27 tommer, er buede og koster fra 2.500 til 3.500 kroner: S27D590C, S27E510C, C27F390FHU, S27E500C, C27F396FHU, S27E591C og sist men ikke minst, klassikeren S27E650C.

Seriøst Samsung?

Der som skiller denne modellen fra de andre er i all hovedsak utseendet. I PC Worlds hovedkvarter ble det raskt konstatert at WAF (Wife Acceptance Factor) er ekstremt høy på denne monitoren. Den er preget i sykehushvitt plastikk og metall, og er pen å se på også når den er av. Skjermen kan ikke justeres i høyden, og vi syntes den sitter litt lavt (cirka 12cm). Av porter kommer den standard med hdmi, displayport og gode gamle vga. Den har også porter til hodetelefon, samt innebygde høyttalere som ærlig talt ikke er verdt å satse pengene sine på.

Skjønnhet på utsiden

Panelet er en avart av såkalt VA-panel (vertical alignment), som Samsung kaller SVA. Fordeler med dette panelet er at det gir gode kontraster og svarte felter gjengis bra.Generelt er VA også bra når det gjelder innsynsvinkel, men her syntes vi Samsung-modellen mistet en del farge i kantene om man ikke sitter direkte foran skjermen.

Responstiden måles i tiden det tar en piksel å gå fra grå til hvit og tilbake til grå igjen. På denne monitoren er den målt til 4ms, som er respektabelt. Det man derimot skal merke seg er at den er betydelig høyere når den skifter mellom to mørkere farger. Dette gir utslag i såkalt ghosting, som skjermen dermed lider av. Med andre ord, det kan være greit å styre unna denne om det er spilling som er hovedpoenget.

Konklusjon

Monitoren fra Samsung er nok best tilpasset de som er ute etter en helt ok skjerm, enten til kontor eller hjemme. Om du ønsker deg en buet skjerm og ikke setter de helt store kravene til hverken spill eller tung foto-produksjon vil monitoren lett gli inn i de fleste miljøer. Den er pen å se på og til de fleste daglige oppgaver vil den gjøre en god jobb.