TEST: Asus W90Vp - Tidenes råeste bærbare

Bærbare tar over for stasjonære, og til og med spill-pc-er kommer i bærbar form. Vi har testet en som er på høyde med selv kraftige, stasjonære spill-pc-er.

Publisert Sist oppdatert

For spillinteresserte er det fortsatt stasjonære pc-er som gjelder. Det er der man får best ytelse, uten å måtte betale i dyre dommer. Det er også bærbare spill-pc-er å få kjøpt, men selv de noe dyrere modellene har til nå vært av det relativt slappe, sammenlignet med selv rimeligere stasjonære modeller.

Ytelsen har vært god nok til å kjøre litt eldre spill uten problemer, men nye og tunge spill ser ofte ganske triste ut. Velger du å legge rundt 15 000 kroner i en spill-pc kan du normalt velge mellom en svært kraftig stasjonær modell, eller en bærbar som yter omtrent halvparten så godt.

Med Asus nye monster av en bærbar endres de spillereglene fullstendig. W90Vp er nemlig noe så heftig som en bærbar pc som kan hamle opp med selv kraftige stasjonære spill-pc-er.

Asus W90Vp er ingen billig pc. Prisen er ikke endelig avgjort, men den ser ut til å ende på rundt 30 000 blanke, norske kroner. For den summen får du den kraftigste bærbare pc-en til dags dato.

Maskinen er utstyrt med en Intel Core 2 Duo T9600 prosessor (2,8GHz), to 320 gigabyte harddisker, 6 gigabyte minne og Blu-ray-spiller. Sist, men ikke minst, er W90Vp utstyrt med ATI Radeon HD 4870 X2 - altså et oppsett med to svært kraftige grafikkprosessorer. Det vil i tillegg komme rimeligere modeller med blant annet noe svakere grafikkprosessor.

Til sammen gir dette langt mer krefter enn noen av de bærbare pc-ene vi har testet til nå. Som vi allerede så vidt har vært innom gir oppsettet ytelse på høyde med selv relativt kraftige, stasjonære pc-er.

Monster på flere områder

Det er ikke bare når det gjelder maskinvaren at Asus W90Vp skiller seg ut. Dette er nemlig mer en slepbar pc enn det er en bærbar. W90Vp veier nær 5,5 kilo, er utstyrt med en skjerm på hele 18,4 tommer og 5.1-høyttaleroppsett. Høyttalerne er spredt rundt på sidene og fronten av pc-en, og gir hakket bedre lyd enn man normalt finner i bærbare pc-er. Du bør dog ikke forvente deg den helt store lydopplevelsen, for kringlydeffekten er bare så som så, og trykket er ikke all verdens.

Designmessig har Asus valgt en relativt nøktern vri. Der andre spill-pc-er er lakkert i sterke farger og pyntet med både flammelakkering og barske detaljer, ser W90Vp relativt normal ut. På bilder kan den tilsynelatende være en hvilken som helst litt for seg gjort bærbar pc. Overflatene er i børstet, grå aluminium og tastaturet er grå-sort. Det eneste som gjør at den skiller seg nevneverdig ut fra hopen, rent designmessig, er grillene foran høyttalere og vifteutluftingen. Disse er nemlig inspirert av sportsbiler fra Mercedes og utført i krommet metall.

Overraskende nok, spesifikasjonene tatt i betraktning, er Asus W90Vp relativt stillegående. Spesielt varm blir den heller ikke. Selv ved spilling med overklokking aktivert holder temperaturen seg på et moderat nivå, og vi har testet simplere modeller som både støyer mer, og som blir betraktelig mye varmere.

I en klasse for seg

Vi har tidligere testet flere bærbare som primært er beregnet for bruk til spilling. Slike modeller koster gjerne fra like i overkant av 10 000 til nærmere 20 000 kroner. Når man nærmer seg 15 000 kroner begynner man å komme opp på et nivå hvor bærbare pc-er kan fungere greit nok selv til avanserte og nye spill. Noen racere er de imidlertid ikke.

Asus har her laget en pc som dobler prisen fra det som tidligere har vært å anse som heftige, bærbare spill-pc-er. Med dobbel pris forventer man gjerne at ytelsen er nær doblet også. Vår tester viser at så ikke er tilfelle. I en del tilfeller er den nemlig nær tredoblet, sammenlignet med pc-er til 15 - 16 000 kroner. Ikke bare er ytelsen doblet, du får også større skjerm og bedre lyd. Du får med andre ord mye for pengene, selv om det selvsagt er snakk om relativt mye penger.