BARSK: Kabinettet er middels stort, men ganske tøft. Lys som skifter mellom rød eller blå farge avhengig av overklokkingsnivå liker vi. Pc-en leveres med mus og tastatur av den svært enkle sorten, men uten skjerm.

TEST: Asus ROG Tytan G30 – Hissig stasjonær

Asus leverer en heftig spill-pc innpakket i barskt kabinett.

De siste årene har vi testet stadig færre stasjonære pc-er, og stadig flere bærbare. Slik sett følger vi bare utviklingen i markedet generelt, hvor det selges flest bærbare pc-er, på bekostning av stasjonære. Likevel er det sånn at det til en del oppgaver fortsatt er en fordel med en voksen pc i en kasse stående på eller under skrivebordet.

Derfor var vi ikke vonde å be da Asus lurte på om vi ville ta en titt på deres nyeste, stasjonære spill-pc. Selv om vi i hovedsak tester bærbare pc-er, og en rekke av oss i stor grad har byttet ut de stasjonære med bærbare, er det fortsatt en hard kjerne i PC World som tviholder på den stasjonære pc-en både til jobb og hjemmebruk. Og vi er ikke alene, selv om det kan se ut til at det blir færre av oss.

Stasjonær fortsatt best?

En rekke brukere ikke bare foretrekker, men trenger, stasjonære pc-er for å ha krefter nok til de tyngste jobbene eller de nyeste spillene. Og ser man på spesifikasjonene på Asus ROG Tytan G30 burde det være rikelig med krefter både til jobb og til moro.

Inne i det mellomstore og litt anonyme, men likevel forseggjorte, kabinettet ROG Tytan G30 kommer i er det nemlig plassert en rekke godsaker. Hovedkortet er naturlig nok et av Asus egne hovedkort, og på det har Asus plassert en Intel Core i7 4790K-prosessor på fire gigahertz, med med automatisk overklokking opp til 4,4 gigahertz ved behov.

Med en egen knapp på kabinettet og litt programvare på pc-en har Asus imidlertid ordnet så du kan tvinge prosessoren til å kjøre mer en fire gigahertz fast, ikke bare automatisk. Den høyeste av innstillingene er da i tillegg 4,5 gigahertz. På hovedkortet finner du også 16 gigabyte minne, som burde være rikelig for de fleste.

For de som gjerne liker å bruke tida si til å spille kan nok grafikkortet være vel så spennende som prosessoren. Her har Asus valgt et Geforce GTX 980 grafikkort med fire gigabyte grafikkminne. Det gir mulighet for spille nye spill i både høy oppløsning og med høyt detaljnivå.

Litt liten SSD

De fleste som har spilt mye på pc de siste årene, og som har valgt å oppgradere til SSD vet hvor mye det kan ha å si. Lastetidene går drastisk ned, og spillytelsen blir en anelse bedre når kart og nivåer først er lastet inn. Asus har valgt en SSD på 256 gigabyte i ROG Tytan G30. Det gir plass til Windows og noen spill. Vår test-pc kom med Windows 8.1, men om ønskelig er det en smal sak å oppgradere til Windows 10 – helt gratis. Våre ytelsestester viste at det nok kan være lurt. I tillegg til SSD-en står det også en harddisk på to terabyte inne i pc-en, slik at du har god plass til å lagre video, musikk, alskens andre filer og eventuelle spill det ikke er plass til på SSD-en.

Vi fikk tilsendt Asus ROG Tytan G30AK-NR018S fra Asus, men det finnes også en modell tilgjengelig som heter G30AK-NR019S. Sistnevnte er så vidt vi kan se rundt tusenlappen billigere, har dobbelt så mye minne og litt større harddisk, men samtidig også noe mindre grafikkminne, om de dataene vi har funnet stemmer.

Litt interessant er det for øvrig at spesifikasjonene for Asus ROG Tytan G30 er omtrent de samme som for Multicom Kunshan P771ZM, som vi testet tidligere i sommer. Det var imidlertid en bærbar pc, og var derfor utstyrt med M-varianten av Geforce GTX 980, men med dobbelt så mye grafikkminne. Åtte gigabyte mot G30s fire gigabyte. Ellers var prosessoren den samme, SSD-en nesten dobbelt så stor, lagringsdisken like stor og minnemengden det dobbelte. Så var så klart prisen noen tusenlapper høyere, cirka 24.000 kroner med OS, mot 20.500 for Asus ROG Tytan G30, men så har den bærbare da også en G-Sync-skjerm på 17 tommer. Og som du vil se av ytelsestestene våre, er de to omtrent like kraftige.

Sprek nok til det meste

Med en Intel Core i7 4790K under panseret, kombinert med SSD og 16 gigabyte minne visste vi omtrent hva vi hadde i vente i våre ytelsestester som tar for seg typisk applikasjonsytelse. Til den slags foretrekker vi å bruke PCMark 8, som simulerer variert bruk. På den måten finner vi ut omtrent hvor godt en pc vil yte til typiske jobboppgaver og dagligdags bruk.

Ikke overraskende gjorde G30 det sterkt i PCMark 8. Resultatene var de nest beste vi har målt på noen av pc-ene vi har hatt inne til test så langt, så vidt slått av Multicom Kunshan P771ZM. Resultatene viser at du trygt kan bruke Asus G30 til det du måtte ha av vanlige og tunge oppgaver. Her har du ytelse i bøtter og spann til det aller meste. Og takket være en kraftig grafikkprosessor vil Adobe-programmer og andre programmer som vet å benytte seg av grafikkprosessoren også gå meget, meget godt.

Vi kjørte i utgangspunktet testene i Windows 8.1, men da Windows 10 ble sluppet valgte vi å oppgradere pc-en til det. Etter det var gjort, noe som er veldig enkelt, var det bare å kjøre testene en gang til. Det kjekke med oppgraderingen til Windows 10 er at alt av programmer og drivere du har installert tidligere følger med til den nye installasjonen, slik at det å gå fra Windows 8.1 til Windows 10 er svært fort og enkelt gjort.

Raskere med Windows 10

Da vi kjørte PCMark 8 i Windows 10 ble resultatene markant bedre enn med Windows 8.1. Jevnt over så vi omtrent 16 prosent økning i PCMark 8-resultatene. Begge deler på en ny installasjon, ubesudlet av ekstra programmer og spill. Det er intet mindre enn imponerende. Alle testene ble kjørt på laveste prosessorinnstilling. For moro skyld valgte vi også å kjøre testene med prosessoren overklokket til 4,5 gigahertz, noe som er svært enkelt takket være en egen knapp på toppen av kabinettet. Med overklokkingen aktivert opplevde vi at resultatene ble ytterligere et par prosent forbedret.

Vi startet spilltestene som vi alltid gjør, med å kjøre 3DMark. Ved å teste med 3DMark får vi en god pekepinn på hvor god spillytelse du kan forvente. Og her viste fordelene med en stasjonærvariant av Geforce GTX 980 seg, selv med fire gigabyte mindre grafikkminne enn i den bærbare Multicom-en. Forskjellene var ikke enorme, og viste seg mest i de enkleste testene, hvor Asus pc-en gjorde det omtrent 8 prosent bedre. Resultatene var uansett svært gode, og de beste vi har opplevd med noen av pc-ene vi har hatt inne til test så langt.

To GTX 970 er fortsatt bedre enn ett GTX 980

Litt interessant var det at forskjellene ble noe mindre på de tyngste 3DMark-testene. Og mens Asus ROG Tytan G30 danket ut vår stasjonære pc med Intel Core i5 4670K og to Geforce GTX 970 i SLI i de enkleste testene, måtte den se seg slått i de tyngste testene. Det kan være noe å tenke på om du planlegger å bygge pc selv, fremfor å kjøpe ferdig-pc. Et par GTX 970-kort koster mindre og leverer mer ytelse enn et Geforce GTX 980.

Syntetiske tester kan si mye, men langt fra alt. Ofte ser vi at forskjellene kan være små i 3DMark, men mer merkbare i faktiske spille. Derfor har vi latt Asus ROG Tytan G30 få prøve seg på et knippe testspill også. Vi bruker «Battlefield 4», «Grid Autosport» og «Grand Theft Auto V» når vi tester spillytelse.

Vi startet ballet med «Grid Autosport», et bilspill med både god grafikk, underholdende utfordringer og realtivt avansert fysikk. Vi valgte å kjøre testene på en 24-tommer med 1920x1080 pikslers oppløsning, som fortsatt er den soleklart mest populære oppløsningen blant folk som spiller. I Steams nyeste oversikt over hva folk bruker av maskinvare står 1920x1080-skjermer for hele 35 prosent av totalen, mens 1366x768 kommer inn på andre plass med 27 prosent. Høyere oppløsninger står til sammen bare for 3-4 prosent.

Med spillets «High»-innstillinger og 4X-kantutjevning klarte Asus ROG Tytan G30 å levere 155 bilder i sekundet. Det er det beste vi har målt så langt, og litt i underkant av 10 bilder mer i snitt enn med Multicoms bærbare. Med «Ultra»-innstillingene og samme nivå kantutjevning endte snittbilderaten på 121 bilder i sekundet. Det er svært bra, og langt over det man trenger for å oppleve god flyt. Med prosessoren overklokket til 4,5 gigahertz fikk vi henholdsvis 165 og 122 bilder per sekund i snitt. En grei ytelsesøkning.

Lekte seg med Battlefield

Det neste spillet vi koste oss med var «Battlefield 4». Her får du action og moro pakket inn i fin og relativt krevende grafikk. I alle fall om du velger å skru detaljnivået godt opp. Alle ytelsestestene ble kjørt i 1920x1080 piksler. Vi startet med å kjøre spillet med «High»-innstillingene og prosessoren klokket til standardhastighet, og endte opp med ca 150 bilder per sekund i snitt. Med innstillingene satt til «Ultra» falt snittbilderaten til omtrent 115 bilder per sekund. Begge deler er meget bra, og har du en skjem som klarer å holde følge er det duket for en herlig spillopplevelse.

Som med «Grid Autosport» kjørte vi også testene med prosessoren klokket til 4,5 gigahertz. Vi opplevde da en kurant økning fra 150 til 160 bilder per sekund i snitt med «High»-innstillingene, og fra 115 til 120 med «Ultra»-innstillingene. Litt ekstra ytelse har aldri skadet, selv om du her har rikelig både med og uten overklokking aktivert.

GTA V intet problem

Det siste spillet vi tok fatt på var «Grand Theft Auto V», som endelig kom til pc tidligere i år. Dette er et spill med imponerende mulighet for å justere grafikken etter ytelsen på pc-en din. Selv en relativt svak pc kan fint kjøre spillet, bare du ikke drar på for mye med grafikkinnstillingene, og kan leve med at grafikken tidvis mest minner om noe fra tiden før Xbox 360 og Playstation 3.

Ettersom vi satt på en ganske så kraftig pc var ikke det noe vi trengte å bekymre oss for. Har du kraftig nok pc kan «Grand Theft Auto V» se blendende vakkert ut. En ting å merke seg at dette spillet er svært så glad i grafikkminne, noe som her kan være vel så viktig som noen prosent ekstra ytelse i grafikkortet.

Vi valgte å spille spillet både med og uten overklokket prosessor, og med grafikken stilt til «Very High» og med kantutjevning aktivert. Med prosessoren på standardhastighet endte snittbilderaten på 82 bilder per sekund, mens vi med overklokke prosessor klarte å tyne pc-en for tre ekstra bilder per sekund. Begge deler er rikelig for en god spillopplevelse og, gitt hvor krevende spillet er, også et imponerende godt resultat.

Konklusjon

Selv om det har skjedd mye med bærbare pc-er de siste årene, er det fortsatt slik at man som oftest får mer ytelse for pengene med en stasjonær pc. For ikke å snakke om muligheten til å oppgradere pc-en om du skulle føle for det. Med de fleste bærbare er du begrenset til å oppgradere SSD eller harddisk, samt kanskje sette inn litt mer minne. På en stasjonær kan du egentlig oppgradere hva du enn vil.

Spesielt vil de som spiller mye ofte ha mer nytte av en stasjonær enn en bærbar pc. Normalen er at det er både mer ytelse og lavere priser å hente med en stasjonær. Så også i Asus ROG Tytan G30s tilfelle.

For ytelsen her er god, meget god. Til vanlig dagligdags, og selv tung proffbruk, er det rikelig med krefter. Det samme gjelder spill. Resultatene i testprogrammet 3DMark var svært bra, og det fortsatte i samme gate da vi brukte G30 til spilling. Rett og slett veldig behagelig. At pc-en i tillegg er stillegående, spesielt ved lett bruk, men også relativt stillegående ved tung bruk, er heller ingen ulempe.

Det koster så klart en del for en pc i dette ytelsessegmentet. Så vidt i overkant av 20.000 kroner må du ut med for en Asus ROG Tytan G30. Ser man opp mot prisen for å bygge selv er det imidlertid ikke skremmende dyrt. Spesielt ikke når en har kjekke løsninger som overklokkingsknapp og et par barske lys som endrer farge etter klokkehastigheten på fronten. Rett og slett en heftig pc både til jobb og moro.

Vi klarer likevel ikke helt å glemme Multicom Kunshan P771ZM, som bare koster noen få tusenlapper ekstra, og leverer bare så vidt svakere spillytelse, men hakket bedre ytelse til vanlig og tunge programmer. Og som har større SSD, mer minne og G-Sync-skjerm innebygd. Ulempen der er så klart at du ikke har store oppgraderingsmulighetene, og at 17-tommers skjerm tross alt blir litt smått i lengden - i alle fall så lenge du i hovedsak sitter hjemme ved skrivebordet.