EN PLAN: Indre Østfold kommune har lagt en plan for hva de skal gjøre med gamle it-enheter som byttes ut med nye. – Vi har lenge sett på gjenbruk og resirkulering av vårt elektronisk utstyr som en prioritet innenfor vårt bærekraftsarbeid, sier kommunaldirektør Tron Kallum. (Foto: Mimi Kopperud Slevigen)

Satser på bærekraftig håndtering av it-utstyr

Indre Østfold har satt seg mål om å resirkulere og gjenbruke 100 prosent av sitt elektroniske utstyr.

Publisert Sist oppdatert

På tampen av 2020 lanserte Atea det de kaller for 100% klubben. Målet med klubben er å utfordre bedrifter og organisasjoner til å redusere sitt klimaavtrykk forårsaket av it. Nå har Indre Østfold kommune blitt medlem i bærekraft-klubben.

For kommunen er målet å resirkulere og gjenbruke 100 prosent av sitt elektroniske utstyr.

– Vi håper vi kan være til inspirasjon for andre kommuner i Norge ved å sette søkelys på bærekraftig håndtering av it-utstyr, sier kommunaldirektør Tron Kallum i Indre Østfold kommune.

Bærekraftsarbeid

En undersøkelse av Framtiden i våre hender i 2019 viser at det ligger 10 millioner mobiltelefoner i norske hjem uten å bli brukt. I tillegg ligger det store mengder gamle pc-er, skjermer, fysiske servere og annet it-utstyr i norske virksomheter. 

– Kommune-Norge står for store offentlig innkjøp av it-utstyr hvert år. Når utstyr skal byttes ut ser vi ofte at utstyret blir liggende hos ulike kommuner, og ikke levert inn til gjenbruk og resirkulering. Det er helt nødvendig at 100 prosent av it-enheter rundt i Norge går inn i en sirkulær økonomi. Vi oppfordrer alle kommuner i Norge til å følge Indre Østfolds eksempel og sette seg et mål om 100 prosent gjenbruk og resirkulering av sitt it-utstyr, sier Elisabeth Nissen Eide, bærekraftsjef i Atea Norge.

For Indre Østfold kommune er bærekraftig håndtering av elektronisk utstyr en viktig prioritet i deres bærekraftarbeid.

– Vi har lenge sett på gjenbruk og resirkulering av vårt elektronisk utstyr som en prioritet innenfor vårt bærekraftarbeid. Derfor føles det ekstra bra å sette seg noen hårete mål, og jobbe strukturert for at hver enkelt enhet enten skal resirkuleres eller repareres og gjenbrukes, sier Kallum i en pressemelding fra kommunen. Han fortsetter:

– Vår visjon er «På kornet», som signaliserer åpenhet og tydelighet, men også presisjon og evnen til å levere. Vår visjon henger godt sammen med 100% klubben om en langsiktig og bærekraftig utvikling for å sikre livssyklusen til våre ikt-utstyr. Det handler om å ta de riktige beslutningene til rett tid, og å forplikte oss til en 100 prosent sirkulær håndtering av vårt it-utstyr er både riktig og i tiden.