TEST: Fleksibel Centrino 2-pc

TEST: Multicom JHL90+ leverer en svært god kombinasjon av lav pris, høy ytelse og topp funksjonalitet.

Publisert Sist oppdatert

Det siste året har Multicom imponert oss flere ganger med å levere svært gode kombinasjon er pris, ytelse og funksjonalitet. Nye JHL90+ følger opp om tradisjonen.

Etter at Intel lanserte Centrino 2-plattformen for et par uker tilbake kommer en rekke aktører i disse dager med helt nye modeller. Den første Centrino 2-pc-en som har vært innom vår testbenk er Multicom JHL90+.

LES OGSÅ: Intel lanserer Centrino 2

Pc-en er i utgangspunktet basert på en halvfabrikat pc fra Compal, noe også de tidligere Multicom-modellene vi har testet har vært. Multicom benytter også andre produsenter av halvfabrikat-pc-er som grunnlag for sine egne modeller. Compal er ellers en aktør som rent produksjonsmessig lager pc-er for en rekke store merkenavn. Internasjonalt er det også mange aktører som benytter halvfabrikat-pc-ene. Her til lands blir Zepto blant de kjente aktørene som benytter mye fra Compal.

Multicom JHL90+ er å regne som en fleksibel all-round-pc. Med 15,4-tommers skjerm og startvekt på 2,8 kilo blir det imidlertid ikke en pc som er av de mest velegnede for dem som skal frakte pc-en mye med seg. Når det gjelder ytelsesmessig elementer, skjermoppløsning og funksjonalitet på andre områder kan pc-en i stor grad tilpasses til egne behov og lommebok ved bestilling. Pc-en har en startpris på cirka 7 500 kroner.

Det tekniske

Pc-en er basert på Intels PM45-brikkesett og Core 2 Duo-prosessor med Penryn-kjerne. Det er totalt fem prosessoralternativer å velge mellom. Det er ikke bare forskjell i ytelse mellom prosessorene. Prosessormodellene i T-serien har et maksimalt strømforbruk på 35 watt, mens de i P-serien har et maksimalt strømforbruk på 25 watt. P-serien vil da kunne gi bedre batterilevetid. Videre har modellene P9500 og T9400 samme ytelse, men P9500 er litt dyrere på grunn av det lavere strømforbruket. Hvor stor forskjell det i praksis vil være i batterilevetiden mellom disse to modellene vet vi ikke. Det trenger i teorien ikke være så alt for mye, avhengig av hvordan pc-en i praksis brukes.

 

Man har flere oppløsningsalternativer når det gjelder skjerm. Undertegnede foretrekker 1680x1050 på en 15,4-tommers skjerm, men ser ikke bort i fra at en del foretrekker lavere oppløsning for å se elementer på skjermen lettere. 1440x900 kan være en fin mellomting.

 

Vårt testeksemplar hadde T9400-prosessoren på 2,53 GHz og med 6 megabyte buffer. Vi vil imidlertid påpeke at selv det rimeligste alternativet, P8400 på 2,26 GHz og med 3 megabyte buffer, for mange vil gi god nok ytelse. Den raskeste prosessoren, T9600 på 2,8 GHz og med 6 megabyte buffer, vil nok for de fleste koste mer enn det smaker.

Pc-en kan leveres med 2 eller 4 gigabyte minne. Med minneprisene man har i dag vil vi anbefale 4 gigabyte først som sist. For 4 gigabyte har man to valg; standardminne eller minne fra G.Skill med lavere forsinkelser. Minnet med lavere forsinkelse koster nesten 300 kroner ekstra, men den ekstra ytelsesgevinsten dette gir er nok i praksis svært liten og de fleste bør nok velge standardminne.

For harddisk kan man mulighet for opptil 500 gigabyte med 5 400 o/min-harddisk eller opptil 320 gigabyte med 7 200 o/min-harddisk. 64 gigabyte SSD er også en opsjon, men prislappen på nesten 5 000 kroner gjør at SSD blir lite aktuelt. Forskjellen mellom 5 400 og 7 200 o/min varierer noe i henhold til bruk. På en del diskintensitive opsjoner kan man nok forvente en forbedring på 20 til 30 prosent, men ved vanlig applikasjonsbruk vil det nok være mindre.

Maskinen kan leveres med 6- eller 9-cellers batteri. Maskinen er her avbildet med 9-cellers, som øker størrelse og vekt litt. Det gir imidlertid en solid forbedring av batterilevetiden.

Grafikk og skjerm

Grafikkprosessoren i pc-en er Nvidias Geforce 9600M GT med 512 megabyte dedikert minne. Dette er en løsning som gir relativt god 3d-ytelse og maskinvareakselerasjon av HD-video-avspilling, uten at det koster for mye eller fører til at pc-en blir ekstra stor og støyende. Med denne grafikkprosessoren er dette en pc som med andre ord også kan benyttes til spill, i relativt gode kvalitetsinnstillinger.

Skjermen er på 15,4 tommer og man kan velge mellom oppløsningene 1280x800, 1400x900 og 1680x1050. Undertegnede foretrekker klart sistnevnte. 1280x800 blir det billigste, og sett opp i mot dette blir de høyere oppløsningene henholdsvis 300 og 550 kroner dyrere. Om man ikke er av dem som foretrekker lav oppløsning for at skrift, ikoner osv generelt skal være større, vil vi anbefale minst 1440x900-oppløsning. Høyere oppløsning kan for mange gi økt effektivitet og brukervennlighet. Skjermen har blank overflate som under visse lysforhold noe refleksjoner i skjermen. Multicom håper at de skal kunne levere maskinen med matt skjerm etter hvert, men har i skrivende stund leveringsproblemer knyttet til dette.

LES OGSÅ: Drømme-pc med 17-tommer

Nettverk og tilkoblinger

For trådløst nettverk støtter pc-en 802.11a/b/g/n. Pc-en er utstyrt med Intels WiFi Link 5100-kort. Dette er Intels enkleste kort for wlan til Centrino 2-plattformen, og det benyttes blant annet færre antenner og er større for færre samtidige overføringer. Ut i fra det vi kan forstå er pc-en konstruert slik at WiFi 5300-kortet, som også ville økt prisen noe, ikke kan benyttes. For de aller fleste vil nok uansett løsningen fungere tilfredsstillende. For kablet nettverk er det støtte for 10/100/1000 Mbps Ethernet. Vår testmodell var utstyrt med Bluetooth, men anser man ikke trenger dette kan man spare 250 kroner.

Når det gjelder tilkoblinger kan vi påpele at Firewire mangler og vi kunnet ønsket en litt annen plassering av blant annet skjerm- og nettverkskontakt. At maskinen har hdmi liker vi.

Av tilkoblinger finner man tre usb-porter, analog vga-skjermkontakt og hdmi-kontakt. Hdmi ser på vi på som en stor fordel. Dette gjør det lett å koble pc-en til nyere tv-er, samt at man via en adapter eller hdmi-til-dvi-kabel kan koble til skjermer med dvi. En tilkobling vi savner er Firewire, som spesielt kan være aktuelt å utnytte i forbindelse med tilkobling av digitalt videokamera.

For ekspansjon har man en Expresscard/54-kortplass. Den integrerte minnekortleseren støtter SD/MMC/MS-minnekort.

Andre funksjoner

Pc-en leveres med integrert 2 megapiksels webkamera øverst i skjermen. Dette gir god nok kvalitet for vanlig bruk i forbindelse med videochat i Messenger o.l. Man har videre fingeravtrykksleser som kan brukes for å logge inn på maskinen, samt har programvare som kan huske passord for en rekke applikasjoner.

For usb er det mulig å ha strøm på portene selv når pc-en er avslått. Dette styres av en knapp ved siden av av/på-knappen. Fordelen med dette er at man for eksempel kan lade mp3-spillere og mobiltelefoner som kan lades via vanlig usb uten at pc-en er påslått.

Som opsjon kan pc-en også leveres med dvd-brenner som også kan spille Blu-ray. Prisen er nesten 1 700 kroner ekstra, og det får bli en individuell vurdering om dette er noe man kan trenge. Intel Turbo Memory er også en opsjon. Vi testet pc-en med dette uten at det hadde spesiell betydning for verken ytelse eller batterilevetid.

Styreflaten er god har har snarveier for blant annet Start-meny og skjuling av vinduer i Windows. Fingeravtrykksleseren er plassert slik at vi enkelte ganger kom borti den, noe som aktiverte programvaren for fingeravtrykksleseren ved et uhell. Noe praktisk problem opplevde vi ikke at det var.

På høyre side av maskinen finner man tre usb-porter og optisk enhet. Usb-portene kan brukes til å lade for eksempel mobiltelefon og mp3-spiller mens pc-en er avslått. Når det gjelder optisk enhet er Blu-ray-lesing en opsjon.

Design og konstruksjon

Med tanke på støy og varmeutvikling må pc-ens konfigurasjon tas i betraktning. Dette er en pc med rask prosessor og relativt rask grafikkprosessor. Vi bemerker imidlertid at området man hviler håndlettet på venstre side av pc-en blir litt varmt selv uten at belastningen er høy, samt at maskinen under er litt varmere enn hva vi synes gir best komfort. Dette er imidlertid ikke uvanlig for pc-er i dette segmentet.

Det rene kvalitetsinntrykket i konstruksjonen er ok. Plasseringen av porter er ikke helt optimal ettersom de blir ganske langt framme på sidene.

Styreflaten for maskinen liker vi svært godt. I tillegg til scroll-funksjon har denne noen praktiske snarveiløsninger for blant annet å få opp Start-menyen i Windows og maksimere/minimere vinduer.

Batterilevetid

Batteritiden for maskinen vil tildels være avhengig av konfigurasjonen man velger. Som allerede sagt var vårt testeksemplar med 35 watt prosessor, mens det kan velges 25 watt-prosessorer også. Dette kan gi litt ekstra batteritid. Vår modell hadde også 7 200 o/min-harddisk, som normalt trekker litt mer strøm enn 5 400 o/min-harddisker. Det kan også være at vår skjerm med 1680x1050-oppløsning trekker mer strøm enn de med lavere oppløsning. Likevel, tallene vi har blir da for av de kraftigere konfigurasjonsalternativene for modellen.

Når man kjøper pc-en kan man også velge mellom 6- eller 9-cellers batteri, på henholdsvis 4800 eller 7200 mAh. Det koster en hundrelapp ekstra å få 9-cellers-batteriet. Videre er ekstra batterier rimelige. Hvis du får pc-en levert med 6-cellers batteri, men kunne tenkt deg 9-cellers batteri i tillegg koster det i underkant av 500 kroner. Hvordan kvaliteten over tid for batteriene er, kan vi ikke svare på, men det er få andre produsenter som har så lav pris hvis man skal kjøpe ekstrabatteri eller nytt batteri.

Ved bruk 6-cellers batteri fikk vi nesten tre timers batteridrift med applikasjonskjøring under Mobilemark 2007. Ved bruk av 9-cellers batteri økte dette til rett i underkant av fire og en halv time. Sett i henhold til pc-ens konfigurasjon og pris må vi si at dette er gode resultater. Vi hadde ingen spesiell forskjell i batterilevetid med og uten Intel Turbo Memory.

Mobilemark 2007: Batteri

Diagrammet viser batteriverdiene for Multicom JHL90+ med både 6- og 9-cellers batteri. Det er her stor forbedring om man godtar en liten økning i vekt og størrelse - og en ekstrapris på 100 kroner. Det er egentlig videre interessant å se batteritallene for Multicom JFL-92+ og IFL-90+ som er to forløpere fra samme produsent og med 9-cellers batteri (av samme type om vi ikke tar helt feil). Man har her ganske store forbedringer selv om JHL90+ har en kraftigere konfigurasjon. Selv med 6-cellers batteri er batteritiden ok sett opp i mot mange av konkurrentene på markedet.

Ytelse

Som vi allerede har vært inne på leveres maskinen med Intels nyeste brikkesett og vår testmodell har en av de raskere Core 2 Duo-modellene. Vi hadde ellers 4 gigabyte minne og 7 200 o/min-harddisk, og en rask grafikkprosessor fra Nvidia. Det er med andre ord ingen overraskelse at pc-en leverer meget god ytelse. Det må ellers sies at det kommer mange nye modeller fra en rekke produsenter nå i løpet av de kommende ukene og månedene. Rent applikasjonsmessig blir det imidlertid ingen store forskjeller fra de maskinene vi ellers har testet i dette segmentet, men 9600M GT-grafikkprosessoren gir en del bedre ytelse enn 8600M GT, som man ellers den siste tiden har sett mye av i dette segmentet.

Mobilemark 2007: Productivity

En del av de bærbare i denne oversikten leveres i dag også med noe raskere prosessorer, og vi har så langt ingen andre Centrino 2-modeller som referanse. Det er imidlertid ingen tvil om at Multicom JHL90+ leverer god applikasjonsytelse, hvilket mye faller tilbake på den kraftige prosessoren. Vi ser imidlertid ingen større forskjell mot modellene fra Multicom og Zepto basert på forrige Centrino-versjon og den så vidt trengere Core 2 Duo T9300-prosessoren. En del av maskinene i oversikten leveres i dag med oppdaterte/raskere prosessorer enn hva vi hadde i testøyeblikket.

 

PCMark 2005

Med kraftig prosessor, raskt minne, rask harddisk og rask grafikkprosessor er det å forvente at tallene fra PCMark blir gode.

 

PCMark Vantage

PCMark Vantage, som er årets versjon av PCMark, viser samme trend i ytelsen. Det er spesielt grafikkprosessoren som gjør at Multicom JHL90+ drar i fra for eksempel Multicom JFL92+, som har "gamle" Geforce 8600M GT i stedet for 9600M GT.

 

3DMark 2006

3DMark viser også en solid forbedring fra maskinene fra Multicom og Zepto med gamle Geforce 8600M GT til den nyere 9600M GT-grafikkprosessoren.

 

Half Life 2

Multicom JHL90+ leverer gode tall også under Half Life 2. Ut i fra de videre testene vi har kjørt i spill, leverer 9600M GT-grafikkprosessoren større ytelsesforskjeller mot 8600M GT når oppløsningen blir høyere enn dette.

Konklusjon

Ser man maskinen opp i mot det billigste som er tilgjengelig på markedet i dag vil man kanskje si at den virker dyr. Man får imidlertid svært mye igjen for pengene gjennom JHL90+. Selv i grunnkonfigurasjonen til 7500 kroner (uten operativsystem) får man en kraftig pc med god funksjonalitet.

Modellen vi testet havner på cirka 10 000 kroner uten operativsystem. Med tanke på at man da får en svært kraftig prosessor, rask grafikkprosessor, god skjerm med høy oppløsning, lang batteritid, 4 gigabyte minne og mer til er prisen på ingen måter avskrekkende.

Det er strengt tatt ingen spesielle negative elementer å trekke fram. Vi kunne ønsket litt mindre varme på håndleddet og under maskinen, men tildels er dette noe man må forvente av en maskin med en slik konfigurasjon i denne klassen. Firewire kunne for en del sikkert også vært praktisk, men det finnes Expresscard-kort for dette om behovet skulle melde seg.

 

Multicom Compal JHL90+

Pris: Fra ca. kr 7 500 inkl. mva. Testet modell: Ca. kr 10 000 inkl. mva. Priser ekskl. operativsystem. Internett: www.multicom.no

Pluss: Svært høy generell ytelse og funksjonalitet. God skjermoppløsning. Pris/konfigurasjon. Fleksibel konfigurasjon. God batterilevetid.Minus: Ikke opsjon for dokkingstasjon. Litt varm. Plasseringen av enkelte porter.

Testet konfigurasjon: - Prosessor: Intel Core 2 Duo T9400 - Klokkefrekvens: 2 x 2,53 GHz / 1066 MHz FSB/ 2MB L2 - Minne (testet/max): 4 GB PC6400 DDR2 / 4 GB - Brikkesett: PM45 - Grafikk: Nvidia GeForce 9600M GT - Grafikkminne: 512MB - Harddisk: 200 GB, 7200 o/min. - Optisk: Dvd-brennerSkjerm: - Skjermstørrelse: 15,4" - Oppløsning: 1680x1050 - Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet: - TPM: Ja - Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g/n - Bluetooth: 2.0+EDR - Ethernet: 10/100/1000 Mbps - Modem: Ja. - UMTS/HSDPA: Nei/Nei - IR: Nei

Tilkoblinger: - Usb: 3 stk USB 2.0 - Firewire:Nei - eSATA: Nei - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - VGA: Ja - DVI: Via adapter - HDMI: Ja - S-video: Nei - Serieport: Nei - Parallellport: NeiKortplasser: - ExpressCard/54 - MinnekortleserMål: - Størrelse: Ca. 36 x 26 x 2,5-3,7 cm - Vekt: Ca. 2,8-3 kg (konfigurasjonsavhengig)

LES OGSÅ: Slik velger du riktig bærbar pc