STILIG: Lenovo Yoga 900 fås i tre farger – gjelder baksiden av tastaturet samt hengslingen: Sølv, champagne-gull og appelsinfarget.

Lenovos Surface-utfordrer

Lenovo Yoga 900 er en seriøs utfordrer til Microsofts Surface-familie.

Hvis Microsoft mente alvor da Surface-konseptet ble presentert som en mal for hvordan kommende ultrabærbare pc-er burde se ut og fungere, har selskapet fått ønsket sitt oppfylt. Og det skjer i form av stadig sterkere konkurranse fra de sentrale pc-produsentene som i økende grad følger Microsofts råd – om enn med litt forskjellige varianter av konseptet.

Vi har sett dem fra HP, Dell, Acer og andre, og Lenovo vil også ha et ord med i laget. Naturlig nok, siden Lenovo jevnlig fremstår på statistikken som verdens største pc-produsent. Kinesiske Lenovo har som kjent sine røtter i IBMs pc-divisjon.

Finpussing

Lenovo Yoga 900 er en videreutvikling og finpussing av et konsept Lenovo har kjørt ut tidligere. Det bryter litt med Microsofts Surface-konsept ved at tastaturet er en fastmontert del av maskinen – men ikke mer fastmontert enn at man kan bruke maskinen både som klassisk bærbar pc, som en pc for visning av skjermbildet til flere, enten med skjermen brettet 180 grader ned og liggende flatt på skrivebordet eller plassert i bratt vinkel i såkalt teltvisning, eller brettet 360 grader rundt slik at maskinen blir et rent nettbrett med tastaturet på undersiden, i avslutt modus.

Men man kan altså ikke ta av tastaturet og bare bruke skjermen som nettbrett, slik man kan gjøre med Surface-maskinene. Datamaskinkomponentene sitter hovedsakelig i tastaturdelen, ikke i skjermdelen av maskinen.

Dette innebærer at man alltid må bære med seg en maskin på 1.313 gram (veid på vår digitalvekt). Lenovo Yoga 900 er i utgangspunktet en bærbar pc som kan brukes som nettbrett, mens Microsoft på sin side markedsfører Surface Pro 4 som det omvendte, et nettbrett som kan forvandles til en fullverdig pc.

Fordi man kan frakte Surface-modellen med seg uten tastatur, er den vesentlig lettere enn Lenovo Yoga 900. Vekten er 766-786 gram avhengig av prosessorvalg, og vekten øker bare til cirka 1,1 kg med Microsofts nye tastatur. Med Lenovo-maskinen er man altså låst til en minstevekt på vel 1,3 kg.

Grei ytelse

Hvis noen synes vi har lagt overdrevent mye vekt størrelse, vekt og valgfrihet når det gjelder tastatur og slikt, får vi forsvare oss med at det er så liten forskjell på ytelsen at det bare er naturlig å lete etter forskjeller andre steder.

Vår Geekbench 3-test ga Lenovo Yoga 900 en multitest-score på 6.614 poeng, mot 6.651 poeng på Surface Pro 4 – testet noen uker tidligere.

Riktignok var Surface-testmaskinen utstyrt med en Intel Core i5 6300U-prosessor, mens Lenovo-testmaskinen hadde en nominelt kraftigere prosessor, en Intel Core i7-6500U-prosessor med klokkefrekvens på 2,5 GHz.

At testresultatene likevel ble såpass like, er ikke uventet. Geekbench 3-testene måler ikke alle faktorer, og vi har sett andre tester som har antydet ulikheter i pc-produsentenes implementering av kjøleløsning som en faktor som kan påvirke ytelsen. Våre testresultater gir imidlertid grunn til å tro at til vanlig kontorbruk er dette maskiner med noenlunde jevnbyrdig ytelse.

Lik pris

I begge tilfeller snakker vi om Intels sjette Core-generasjon med familienavnet Skylake. Den testede Surface-modellen, som i likhet med vår Lenovo-testmodell var utstyrt med en 256 GB SSD-lagringsenhet, koster 13.990 kroner, vel å merke med bare 8 GB internminne, mens Lenovo-testmodellen med 16 GB minne kommer på 15.495 kroner.

Til gjengjeld må man ut mer rundt 1.400 kroner ekstra for å få med det bakbelyste tastaturet på Surface Pro 4, og da ender de to duellantene prismessig på så å si samme nivå.

Konklusjon

Når både ytelse og pris er noenlunde lik, hva skal man velge da?

Legger man stor vekt på at man til tider kan kjøre i mer rendyrket nettbrett-modus, er Microsofts Surface-løsning trolig det beste valget.

Men for mange er pc-anvendelsen tross alt det viktigste, og det fastere og litt bedre tastaturet, den nye «glasserte» styreflaten og den litt større 13,3,-tommersskjermen med den høye oppløsningen på 3200 x 1800 piksler gjør Lenovo til en attraktiv konkurrent. Legg til brukbar batteritid og god lyd med Dolby Audio Premium-forbedring i hodetelefonene, og Lenovo Yoga 900 fremstår som en sterk konkurrent i dette markedssjiktet.