LEKKER DESIGN: Det er mange som kaster rundt seg med den såkalte Red Dot design prisen, men Thinkcentre X1 kan gjøre det med rette. Foto: Lenovo

TEST: Lenovo Thinkcentre X1​

Den nye alt-i-ett pc-en Thinkcentre X1 fra Lenovo ser godt ut og tar opp minimalt med plass på pulten. Den bryter ingen grenser på ytelse, men gjør jobben.

Publisert Sist oppdatert

Thinkcentre X1 er en alt-i-ett pc; en forholdsvis smal del av pc-markedet i dag. Maskinen representerer den nyeste generasjonen av disse, og her kan det være verdt å tenke i nye baner.

Thinkcentre X1 er langt fra banebrytende hverken når det kommer til ytelse, spesifikasjoner eller design. De fleste andre pc-selskaper har noe tilsvarende, men det er likevel noe trygt med denne maskinen. Her får du ikke berøringsskjerm, ikke 4K og ikke det beste innen maskinvare. Men her ligger også litt av fokuset. Det du får isteden er en pen arbeidsmaskin som tar opp minimalt med plass på pulten.

Plassbesparende

Ved å unngå å legge selve pc-delen i basen, og isteden plassere den bak skjermen, tar Thinkcentre X1 ekstremt lite plass.  Skjermen er på beskjedne 23,8 tommer, og vanlig full-HD oppløsning (1920x1080). Den gir relativt fine farger, men litt blass i kontrastene. Den er likevel meget behagelig å stirre på over en arbeidsdag. Selve skjermen kan tiltes overraskende langt bakover, noe som kan være kjekt om man skal vise noe til en gjeng stående kolleger.

Dessverre kan ikke skjermen heves noe særlig, og for høyere brukere kan det være lurt å investere i en standard Vesa heve-arm eller veggmontering. Nederst på rammen finner vi en enkel av/på-knapp, en knapp som stenger lyden til mikrofonen, og en knapp som endrer input/output. Pc-en kan altså både drive andre skjermer, og også oppføre seg som en ekstra skjerm ved behov.

Lenovo har, smart nok, plassert de portene du bruker mest, på baksiden. Forhåpentligvis er strøm den eneste ledningen du trenger å bekymre deg over, men her er det også tre USB 3.0 porter, nettverksports og en displayport. På venstre side finner vi igjen en USB-port som alltid gir strøm, uavhengig om pc-en er på, samt standard porter til hodetelefon og plass til SD-kort.

Muligheter for å nedgradere

Vår test-modell kom relativt godt utstyrt, med den samme prosessoren som X1 Yoga, og samme lagringskapasitet og minne. Dette gjorde den i stand til å utføre de fleste oppgaver ganske enkelt, og vi vil igjen ikke nøle med å gå litt ned på spesifikasjonene for å få en bedre pris. Vår testmodell kostet nærmere 15.000 kroner, om noe ville vi gått litt ned i pris for en større harddisk og kanskje en litt rimeligere prosessor.

Det følger med både tastatur og mus, begge trådløse. Kvaliteten her er ikke noe å klage på, men de er litt kjedelige og selve tastaturet var ikke optimalt for mitt bruk. Det er derimot en smal sak å selv kunne velge tastatur og mus.

Konklusjon

En del av meg skulle ønske Lenovo lot ingeniørene sine slippe løs fantasien slik at vi endte opp med en 8K, buet skjerm på 32 tommer, full-size grafikkort og PCIe SSD. Samtidig er en annen del av meg fornøyd med den enkle tilnærmingen til en jobb-pc Thinkcentre X1 faktisk er.

Den gjør jobben, den ser bra ut, og historien ender der.