PRISVINNERE: Vow ASA utvikler og leverer løsninger for avfallshåndtering og vannrensning til cruisenæringen og sirkulære løsninger til landbasert industri over hele verden. Onsdag vant de bærekraftspris under Nordic Sustainability Tech Award. (Foto: Haakon Hoseth)

Bærekraftspris til Vow ASA for pyrolyseteknologi

Det norske selskapet Vow ASA anerkjennes for sin pyrolyseteknologi og vant Nordic Sustainability Tech Award, som deles ut av konsulentselskapet Capgemini.

Publisert

Vows teknologi omdanner biomasse og avfall til utslippsfri energi. Prisen deles ut av Capgemini for å hedre virksomheter i Norden som bruker teknologi og innovasjon for å redusere klimagassutslipp og begrense klimaendringer. Det er andre gang prisen deles ut. 

Amogy, Kyoto og Vow var årets finalister i Norge, og under prisutdelingen var det Vow som stod igjen som vinner av både den norske, og den nordiske prisen. 

– Virksomheter som går foran og brøyter vei for en mer bærekraftig verden fortjener ros. Vows teknologi produserer fornybar energi og reduserer utslippene betydelig i en rekke bransjer. Løsninger som dette er nøkkelen for å lykkes med den nødvendige energitransformasjonen verden skal gjennom, sier Karl Thomas Reinertsen, leder av Capgemini Invent i Norge og ansvarlig for bærekraft i Nord-Europa, i en pressemelding. 

Betydelige utslippsreduksjoner 

Vow ASA utvikler og leverer løsninger for avfallshåndtering og vannrensning til cruisenæringen og sirkulære løsninger til landbasert industri over hele verden. Pyrolyseteknologien, som anerkjennes i utmerkelsen, omdanner biomasse og avfall til blant annet ren energi, biokarbon som erstatning for fossilt kull, og biokull for jordforbedring og lagring av CO2.

– Bærekraft er kjernen i alt vi driver med i Vow. Pyrolyseteknologien vår gjør det mulig å få ned karbonutslippene betydelig og er med på å løse flere bærekraftsutfordringer. Utmerkelsen er en anerkjennelse av den solide jobben som hver dag gjøres av våre 250 ansatte, sier Maria Kringlen Halvorsen, bærekraftsdirektør i Vow. 

Årets tre finalister fra Norge viser hvor mye som skjer innen fornybar energi. Både ammoniakk, biodrivstoff og batterier er en del av fremtidens energimiks og vil bidra til et nullutslippssamfunn.

Karl Thomas Reinertsen, Capgemini Invent

Energitransformasjon dominerer finalen 

Prisen deles ut til selskap som har et stort engasjement og banebrytende løsninger innen bærekraftsteknologi. I tillegg til Vow var Amogy og Kyoto plukket ut som norske finalister i årets kåring. Felles for de tre ‘climate tech’-selskapene er at de bruker teknologi for å utvikle bærekraftige energiløsninger. 

– Årets tre finalister fra Norge viser hvor mye som skjer innen fornybar energi. Både ammoniakk, biodrivstoff og batterier er en del av fremtidens energimiks og vil bidra til et nullutslippssamfunn. Fossilfrie løsninger er fremtiden, og både Amogy, Kyoto og Vow er aktører som besitter unik kompetanse og teknologi, sier Karl Thomas Reinertsen. 

De øvrige finalistene i norden var Liquid Wind, Purply og Sally R fra Sverige, Carbo Culture, Hycamite og Infinited Fiber Company fra Finland og Algiecel, Gaiup og Shark Solutions fra Danmark. 

Erfaren jury 

En jury bestående av ledere fra nordisk næringsliv og akademia har vurdert de 12 best kvalifiserte prosjektene i Norden, og nominert dem ut fra fire kriterier: scalability & adoptablity, technology leadership, greenhouse gas impact og other environmental impact. Den norske delen av juryen bestod av næringslivsleder Ingvild Myhre, stortingsrepresentant og tidligere digitaliseringsminister Nikolai Astrup, og administrerende direktør i Abelia, Øystein E. Søreide.