I SVERIGE: – Vi forplikter oss til å være en trygg teknologipartner for alle virksomheter som ønsker å innovere, og de nye datasentrene vi bygger nøkkelen til dette, sa Satya Nadella under Sverigebesøket denne uken. (Foto: James Niccolai)
I SVERIGE: – Vi forplikter oss til å være en trygg teknologipartner for alle virksomheter som ønsker å innovere, og de nye datasentrene vi bygger nøkkelen til dette, sa Satya Nadella under Sverigebesøket denne uken. (Foto: James Niccolai)

Microsoft åpner nye datasentre i Sverige

Microsofts administrerende direktør Satya Nadella var onsdag i Sverige for første gang, blant annet for å annonsere etablering av nye, bærekraftige datasentre i Sverige.

Publisert Sist oppdatert

Microsoft styrker den nordiske tilstedeværelsen med åpning av nye datasenter i Sverige.

På under et år har selskapet annonsert åpning av nye datasenterregioner i både Sverige og Norge og styrker med det selskapets satsning i de nordiske landene ytterligere.

Microsofts CEO Satya Nadella var selv i Stockholm i forbindelse med et arrangement for over 1200 kunder og partnere. Der snakket han om kunstig intelligens, digital transformasjon og innovasjon, samt selskapets visjon for etablering av datasentre i Sverige.

– Store selskaper på tvers av Sverige bygger digital kompetanse for å være konkurransedyktige og vokse, sier Satya Nadella, CEO i Microsoft. Det kommer frem i en pressemelding fra selskapet.

– Vi forplikter oss til å være en trygg teknologipartner for alle virksomheter som ønsker å innovere, og de nye datasentrene vi bygger nøkkelen til dette, fortsetter han.

Microsoft har som ambisjon at datasentrene skal være blant de mest bærekraftige i verden. Tilgangen til stabil, fornybar energi er derfor en av grunnene til at selskapet investerer i datasentre nettopp i Norden.

Datasentrene etableres i Gävle og Sandviken, og forventes å driftes av 100 prosent fornybar energi levert av Vattenfall.

Microsoft skal siden 2012 ha hatt som ambisjon å bli et karbonnøytralt selskap, og vil kontinuerlig øke bruken av fornybar energi som vind-, sol- og vannkraft. Tidligere i år bekreftet Brad Smith, Chief Legal Officer, at selskapet vil nå målet om å drifte datasentre på 60 prosent fornybar energi, med en ambisjon om en økning til 70 prosent innen 2023, heter det i meldingen fra Microsoft.

Også på norsk jord

20. juni 2018 annonserte Microsoft åpningen av to nye datasenterregioner i Norge, i Stavangerområdet og Oslo. Samtidig ble et strategisk samarbeid med Equinor for fremme deres digitale transformasjon og innovasjon ved bruk av intelligente skyløsninger annonsert. Fornybar energi og god infrastruktur ble også da trukket frem som grunnlag for valget.  

– Ved å bygge nye datasenterregioner i Norge legger vi til rette for vekst, innovasjon og digital transformasjon av norske virksomheter – enten det er store bedrifter, offentlig sektor eller noen av de 200 000 små og mellomstore bedriftene som sammen skaper Norges fremtid, sa Kimberly Lein-Mathisen, administrerende direktør i Microsoft Norge, tidligere i år. 

De nye datasentrene åpner i løpet av høsten 2019 og vil da tilby Microsoft Azure, etterfulgt av Office 365 og Dynamics 365.