RUBB OG STUBB: Alt du trenger å ha med deg fra den gamle maskinen kan jo bare puttes i et USB-kabinett. (Foto: Western Digital)

Om bærekraft og it – og alle de andre

Desto mer personlig noe er, desto vanskeligere er det å kaste det. Kanskje det er grunnen til at vi kvier oss for å levere gamle mobiler og pc-er til resirkulering? 

Ekstremværet Hans på våre breddegrader, og ekstremvarme på mer sydlige (og nordlige) breddegrader, er gode påminnelser om at våre handlinger – eller mangel på sådanne – påvirker miljøet. Selv om ikke ett enkelt ekstremvær beviser noe som helst, er forskere flest rimelig samstemte i at noe må gjøres.

Men ikke alle ting er like enkle å ta tak i. Når det kommer til bærekraft og it, tenker nok de fleste i vår bransje på hva produsenter og andre skal gjøre for at it skal bli mer energieffektivt. Eller kanskje på bruk av blokkjede-teknologi eller lignende for å spore kobolt i batterier, eller andre sjeldne mineraler. Ting andre skal gjøre.

Vi tenker ikke like mye på hva vi kan gjøre selv: for eksempel stabelen av gamle mobiltelefoner og pc-er hjemme. De er ikke så lett å kvitte seg med. Særlig mobiltelefoner er jo svært personlige eiendeler, fulle av personlige bilder, meldinger og samtale-tråder.

CIO forum bærekraftig it pekte bærekraft-entusiast Elisabeth Nissen Eide  fra Atea på at langt over 90 prosent av CO2-avtrykket på en pc kom fra produksjonen – ikke bruken. Hele verdikjeden fra utvinning av mineraler, til produksjon og transport av alt utstyret, spiller faktisk en rolle når det kommer til bærekraft og it. Derfor er det viktig å resirkulere. 

Vi har lært oss å sortere søppel og levere spesialavfall. Men når det kommer til pc-er, og særlig mobiltelefoner, er vi ikke like flinke. Kanskje fordi vi ikke forstår hvor viktig det er. Man kanskje like mye fordi informasjonen som ligger på dem, har større verdi enn selve enheten. De er ikke bare dingser, de er personlige, og har affeksjonsverdi. Det som er inne på dem har tatt stor plass i livene våre. Det kan gjøre temmelig vondt å kaste dem. 

Hvor mange har 2-3 mobiltelefoner liggende i skuffen hjemme, spurte bærekraft-entusiast Elisabeth Nissen Eide ut i salen på bærekraft-arrangementet. Det får en til å tenke. Vel – jeg har i hvert fall ikke 2-3 mobiltelefoner liggende hjemme. Vi snakker nok heller om 5-6. Pluss 3-4 gamle pc-er, så klart.

Vi kan gjøre våre enkeltvis små, men kollektivt store, bidrag til sirkulærøkonomien uten at dataene trenger å delta i runddansen. Helt enkle løsninger tar vare på rubb og stubb av data. Bare skru ut lagringsenheten av den gamle pc-en, og dingsen i et usb-kabinett. Da kan resten av maskinen resirkuleres – totalt blottet for gamle data.

Et eksternt kabinett til en gammel lagringsenhet har flere fordeler. Det koster bare en drøy hundrelapp, du har god tid til å bestemme hvilke data du skal ta vare på, og hva du skal kaste. I tillegg har du en bærbar ekstern disk som kan brukes til mye annet også. For eksempel å dumpe bilder og samtale-tråder fra gamle mobiler, før du leverer dem også tilbake.

Biologiprofessor og miljøforkjemper Dag O. Hessen har sagt at den største klimatrusselen er troen på at noen andre skal gjøre noe med det.

Kanskje dette rett og slett er en god helg for å tømme skuffer og skap for gamle mobiler og pc-er. Så gjør man i hvert fall noe. Helt selv.