OVERDRIVER KOMPLEKSITETEN: Jo vanskeligere man får kommunisert at bærekraft er, jo større regninger kan sendes. Ikke la bærekraften din regne bort med regnestykker, skriver tidligere Bellona-leder Siri Engesæth. (Illustrasjon: Unsplash)

Bærekraft er ikke rocket science!

Debatt: Tidligere Bellona-leder og nå CEO i Factlines, Siri Engesæth, kommer med tilsvar til Jan Erik Evangers debattinnlegg om at "det smerter å ta bærekraft på alvor".

Publisert Sist oppdatert

Hadde virksomheter gjennomført en brøkdel av det de kommuniserer på glossy papir når det gjelder bærekraft hadde verden vært et annet sted i dag.

Den viktigste grunn til at de ikke gjør det er nettopp at noen kommuniserer, slik Jan Erik Evanger skriver: «Det smerter å ta bærekraft på alvor».

Nå er bærekraft på moten, og på samme måte som GDPR for kort tid siden, florerer markedet av aktører som vil selge dyre timer. Jo vanskeligere man får kommunisert at det er, jo større regninger kan sendes.

Men hvor vanskelig er det? Hva krever Åpenhetsloven for eksempel? Åpenhetsloven krever at virksomhetene forankrer ansvar for ikke å bryte arbeideres menneskerettigheter og ha et anstendig arbeidsliv. Klimakravene, også i taksonomien, er at virksomhetens aktivitet skal slippe ut mindre, og at de kan dokumentere at det går i riktig retning.

Det er riktig slik Apx Systems og Evanger sier at; det kreves innsats i hele kjeden, og det er detaljene som utgjør det hele. Men det er ikke produktet som begår menneskerettighetsbrudd eller sourcer komponenter med høyt klimaavtrykk fremfor lite. Dette kan håndteres med løsninger slik som Factlines sin. Stille krav, følge opp, lukke avvik og så på igjen. Da vil GTIN-numre og annen produktmerking følge, om det være seg Trimco, GS1 eller Apx-systems. Ikke la bærekraften din regne bort med regnestykker. Walk the Talk.

Ikke la bærekraften din regne bort med regnestykker. Walk the Talk.


Siri Engesæth, tidligere daglig leder Bellona, nå CEO Factlines AS