STANS: Politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos forteller om en ny metode for å stanse deling av overgrepsmateriale. (Foto: Kripos)

Ny Kripos-metode fjerner store mengder overgrepsmateriale

One Click Hosting er en ny metode som gjør det vanskeligere å dele overgrepsmateriale på både det mørke og det åpne nettet.

Publisert Sist oppdatert

— Det florerer av overgrepsmateriale på internett. I 20 år har det plaget meg at vi ikke har klart å gjøre det vanskeligere å dele bilder og videoer av barn som voldtas, sier Bjørn-Erik Ludvigsen, politioverbetjent i Kripos i en pressemelding.

I mange år har politiet i Norge og internasjonalt vært vitne til hvordan personer med seksuell interesse for barn bruker kommersielle tilbydere for å dele overgrepsmateriale.

Både på det mørke og åpne nettet ønsker noen å dele overgrepsmateriale av barn. På grunn av lav overføringskapasitet, egner det mørke nettet seg dårlig for deling. Derfor henvender de seg til kommersielle tilbydere i det åpne nettet. 

Merket for livet

Det annonseres lenker til overgrepsmateriale både på sider med overgrepsmateriale eller i dedikerte forum. Opplaster av materialet kompenseres av One Click Hosting-leverandøren for "kunder" som denne bringer inn til tjenesten.

— I hvert bilde og i hver film vi ser er det et barn som merkes for livet. Derfor er jeg veldig glad for at metoden fungerer såpass bra, sier Ludvigsen.

Et viktig videre steg vil være at vi tar i bruk kunstig intelligens for å søke opp og identifisere norske barn i det materialet vi har sikret.

Bjørn-Erik Ludvigsen,
politioverbetjent i Kripos

Kripos sin nye metode går ut på å skaffe tilgang til passord og lenke fra overgrepsforum på det mørke eller åpne nettet. Kripos laster ned materialet, verifiserer og loggfører at dette er faktisk overgrepsmateriale. 

One Click Hosting-tilbyder varsles om materiale og bes fjerne dette, gjerne med henvisning til egne retningslinjer. De tekniske forebyggerne følger opp at materiale fjernes.

Over 16.000 saker

Siden løsningen ble tatt i bruk er om lag 12.000 filer med overgrepsmateriale fjernet fra internett. Så langt er mer enn 16.000 saker som inneholder vel 57.000 videofilmer og 900.000 bilder sikret. Videoene alene tilsvarer 250 døgn med film, noe manuell menneskelig behandling ikke kunne håndtert. 

— Et viktig videre steg vil være at vi tar i bruk kunstig intelligens for å søke opp og identifisere norske barn i det materialet vi har sikret. På den måten kan disse potensielt hjelpes ut av pågående overgrepssituasjoner, sier Ludvigsen. 

Han forteller at Kripos vil videreformidle materiale med utenlandske barn til respektive land, slik at barn der kan identifiseres, overgrep og utnytting stanses. Det er også et stort behov for videre automatisering og bruk av moderne AI-verktøy. 

Nominert til prestisjepris

One Click Hosting er blant finalistene i The Europol Excellence Awards in Innovation. Prisutdelingen er det Europol som står bak og tirsdag 26. september deles prisen ut.

— Det er stats å bli lagt merke til. Forhåpentligvis kan nominasjonen bidra til at metoden blir kjent og etter hvert tatt i bruk blant våre kolleger i Europol og andre politiorganisasjoner og land vi samarbeider med. Arbeidet som vi gjør i Norge har effekt for alle i hele verden, og ved å samarbeide med andre – vil deres arbeid få effekt for oss i Norge, avslutter Ludvigsen.