BUET: ekstra brede, kurvede skjermer er populære og et alternativ til to skjermer på skrivebordet.

TEST: Benq XR3501 Curved Gaming Monitor – Buet, bred og lynrask skjerm

Litt lav oppløsning og høy pris til tross, Benqs buede og brede skjerm er herlig.

Publisert Sist oppdatert

Det begynner å bli en stund siden sist vi testet en skjerm i 21:9-format. Mye av grunnen er at de fleste 21:9-skjermene som var å få tak i var så pass små (29 til 30 tommer) at man like godt kunne gå for en vanlig 27-tommer i 16:9-format. Bredden var omtrent den samme, slik at de tok opp omtrent like mye plass på skrivebordet, samtidig som man fikk en del flere piksler i høyden. Omtrent som en 27-tommer som hadde blitt kappet av litt i høyden altså.

For de som måtte lure er 21:9-formatet langt bredere enn vanlige bredskjerm i 16:9-format, omtrent som et kinolerret. Det gjør for eksempel at du, om filmen støtter det, kan se film uten sorte striper i topp og bunn, uten at det er kuttet noe på sidene. De som ser mye på film har vel lagt merke til at filmene selv på 16:9-tv-er gjerne er utstyrt med striper i topp og bunn.

Ekstra plass

Det er for så vidt ikke bare når man ser på film at man har en fordel av en ekstra bred skjerm. Også til mer seriøs bruk, for eksempel kontorprogrammer kan det ha noe for seg å ha ekstra bred skjerm. Effekten vi så da vi for en del år siden gikk fra 4:3 til 16:9 format blir med 21:9 enda større. Man kan rett og slett enklere få plass til både flere programmer eller flere sider av et dokument i bredden, og på den måten spare seg for å ha flere skjermer på skrivebordet. Litt nedtur kan det nok være for en del at oppløsningen er den samme som de mindre 21:9-skjermene vi har testet, 2560x1080 piksler.

Benqs nye 35-tommer i 21:9-format gjør imidlertid mer enn bare å være bred, den er i tillegg buet. Til vanlig kontorbruk har det kanskje ikke all verdens for seg, annet enn at man slipper å vri hodet fullt like langt for å se sidene av skjermen. Til skjermens tiltenkte bruk har det imidlertid litt mer for seg. Både fordi man slipper å vri hodet like mye som med en flat skjerm, men også fordi man sitter mer «inne i» skjermen og trekkes mer inn i handlingen.

For selv om Benq XR3501 kan ha sine fordeler i bedriftssammenheng, er det spillerne Benq mest av alt retter denne skjermen mot. Gitt navnet kommer det kanskje ikke som noen stor overraskelse. Det fulle navnet er nemlig Benq XR3501 Curved Gaming Monitor.

Det holder imidlertid ikke bare å lage skjermen bred og buet for at den skal duge til spilling. Skal man klare å hamle opp med konkurrentene må man tilby noe mer, og det gjør da Benq også med XR3501. Det superbrede og store panelet støtter nemlig opp til 144Hz skjermoppdateringshastighet. Altså at skjermen er i stand til å vise 144 bildeoppdateringer per sekund. Vanlige pc-skjermer er normalt sett begrenset til 60Hz, som for en del blir i knappeste laget til spillbruk, da det gjerne er tregere enn den bilderaten grafikkortet er i stand til å levere, noe som kan gi tregheter i bildet.

A-MVA for alle penga

Ettersom det enn så lenge er knotete å få til skikkelige oppdateringshastigheter med IPS-panel, som normalt sett gir best farger, har Benq valgt å gå for et A-MVA-panel, som er litt som en mellomting mellom TN og IPS. En kunne så klart valgt TN også, som er rimeligere og enklere å få raskt, men da sitter man som oftest igjen med labrere farger og dårligere bildekvalitet. Vi har gode erfaringer med A-MVA fra tidligere, både på kontor- og spillskjermer.

I løpet av testperioden har vi brukt Benq XR3501 til varierte oppgaver, inkludert film, tekstbehandling, surfing og spill. Mest av alt har vi brukt skjermen til det siste, som er noe den virkelig fungerer fin-fint til.

Vi har så vidt vært innom oppløsning tidligere i testen, men når vi først nevner spill kan det være på sin plass å gjøre et lite forsøk på å forsvare den tross alt ganske lave oppløsningen. For det er ikke tvil om at oppløsningen på 2560x1080 punkter gir et noe «kornete» bilde på en så pass stor skjerm. Det er samme oppløsningen i bredden som på en normal 27-tommers skjerm, og samme oppløsning i høyden som for eksempel 24-tommer til stasjonære pc-er, eller mange Windows-hybrider, og selv smarttelefoner.

Breeeed

Når en i tillegg tar med i beregningen at Benq XR3501 er utstyrt med et omtrent 82,5 centimeter bredt panel, mot 59,5 centimeter på en 27-tommer, sier det seg selv at punkttettheten blir relativt lav. Har du planer om å bruke skjermen til for eksempel bildebehandling eller videoredigering med råmateriale i 4K-oppløsning, blir det rett og slett for lite. Til mer dagligdagse oppgaver fungerer det kurant, selv om bildet så klart aldri blir like skarpt som på en skjerm med høyere punkttetthet.

Den lave oppløsningen kommer imidlertid til sin rett når det gjelder spilling. Detaljnivået er fint i spill, samtidig som oppløsningen er så pass «lav» at det ikke krever alt for mye av pc-en. Vi testet skjermen med et Radeon R9 390-kort fra Asus, og i for eksempel «Battlefield 4» lå vi på rundt XXX bilder per sekund. Kombinert med den raske oppdateringsfrekvensen på panelet ga det en heftig spillopplevelse. Vi fikk et bredere synsfelt i spillet, slik at vi kunne se mer av det som skjedde på sidene, samtidig som bildeflyten ble meget jevn og fin. Benq har også lagt til en rekke skjermprofiler du kan benytte deg av, blant annet sRGB og flere forhåndsinnstillinger for spill.

Det at skjermen er tiltenkt spillere forklarer altså hvorfor skjermen har så pass lav oppløsning som den har. Det gir nemlig mer moro for pengene, slik at man ikke trenger et grafikkort til 6.000 kroner for å få en god spillopplevelse. Hadde Benq gått for et panel med tilnærmet 4K-oppløsning, med 3840 piksler i bredden ville det krevet et lang kraftigere grafikkort for å gi god bildeflyt – samtidig som skjermen nok også ville blitt en god del dyrere. En skremmende tanke, når en ser at prisen allerede ligger på rett i overkant av 10.000 kroner.

God på farge

Vår erfaring fra tidligere har vist at A-MVA-paneler leverer ganske så god fargekorrekthet og relativt stort fargespekter. Det var tilfeller også her. Skjermen dekker godt over sRGB, men noe under Adobe RGB. Det er som forventet med en slik skjerm, og må regnes som et godt resultat. Et stort fargespekter trenger imidlertid ikke å bety at skjermen leverer gode farger. Det er også viktig at den faktisk viser fargene som de skal være.

Hvor riktige fargene er opp mot slik de skal være måles i Delta E-verdier, og desto lavere tallene er, desto bedre. Et Delta E-resultat under 3.0 regner som ganske så korrekt, mens man fra 2.0 og nedover må være svært godt trent for å se hvorvidt fargen på skjermen avviker fra slik den faktisk skal være.

Benq XR3501 klarte seg relativt godt i våre fargemålinger, med en Delta E-snittverdi på 2,3, hvor det høyeste delresultatet la seg akkurat  på «smertegrensen» 3,0. Gitt tiltenkt bruksområde regner vi det som godt. Har du høye krav til fargekorrekthet,  for eksempel om du jobber med trykksaker eller foto, vil nok ikke Benq XR3501 være skjermen for deg, men for hjemmebrukeren eller kontoristen som surfer, jobber med typiske kontorprogrammer eller spiller en del, og kanskje styrer litt i Photoshop, er det mer enn godt nok. Et godt kontrastnivå på 1878:1 og et fint sortnivå hjelper også på totalinntrykket av skjermen.

En ting som taler litt mot å ha Benq XR3501 som jobbskjerm en sitter foran hele dagen, er ergonomien. Skjermen er utstyrt med en relativt enkel, om enn stilig, fot. Her har du kun mulighet for å vippe skjermen opp eller ned. Høydejustering eller rotasjon er det ikke støtte for. Til vår bruk var høyden relativt riktig, om enn litt på den lave siden. Er du et sted mellom 170 og 180 centimeter høy og har et normalt skrivebord tør vi påstå at høyden på skjermen er nær optimal som den er.

Benq har ikke vært overdrevent generøse med tilkoblinger bak på skjermen. Her har du to DisplayPort-tilkoblinger og to HDMI-porter, så er det stopp. Gitt prisen hadde vi gjerne sett en usb-hub også. Med en så pass ekstrem bredde på skjermen som her kan du trygt benytte deg av bilde-i-bilde- eller bilde-ved-bilde-funksjonene. Velger du sistnevnte kan du vise bilde fra to kilder hvor hver får en halvdel av skjermen. Da blir bildeformatet litt i underkant av gode, gamle 4:3 for hver av kildene.

Konklusjon

Benq XR3501 Curved Gaming Monitor er litt av et skue. Den tar uvanlig mye plass på skrivebordet, med en bredde på omtrent 85 centimeter, samtidig som den ser lekker ut, og har en imponerende, buet design. Den ser nesten litt skremmende ut der den står.

Noen annet hadde vel nesten vært litt skuffende, gitt prisen på rundt 10.000 kroner. Det er mye penger for en skjerm, og kanskje spesielt for en spillskjerm. For all del, spillskjermer er gjerne en del dyrere enn «vanlige» skjermer med samme paneltype eller oppløsning. Det koster nemlig litt ekstra å få et panel med 120Hz oppdateringsfrekvens, eller raskere.

I Benqs tilfelle har de imidlertid kombinert flere fordyrende, og veldig heftige, elementer i en og samme pakke. For det første er skjermen stor. Den er høyere enn en vanlig 16:9 27-tommer, og så klart veldig mye bredere. Bare det at panelet er så stort som 35-tommer, og i tillegg er buet, øker prisen betraktelig. Videre støtter panelet helt opp til 144Hz, som også gjør sitt for å øke prisen. Alt dette kombinert gir naturlig nok en ganske drøy pris.

Heldigvis har Benq valgt et godt panel. Skjermens A-MVA-panel leverer jevnt over fine farger og et stort fargespekter. Det er omtrent på nivå med en grei IPS-skjerm til kontorbruk, og langt bedre enn en normal TN-skjerm.

Oppløsningen kan nok være en liten nedtur for de som ønsker seg en stor og buet skjerm med sylskarpt bilde, for med relativt 2560x1080 piksler er det ikke fritt for at punktettheten blir litt lav. Gitt at dette er en spillskjerm, med bue og rask oppdateringhastighet, er det likevel en oppløsning som kan forsvare. Her kan du nemlig klare å spille med full oppløsningen og høyt detaljnivå selv på en middels kraftig pc. Og ikke minst nyte et bilde som nærmest brer seg om deg, og som vises silkemykt.

Har du pengene til det, og virkelig liker å spille eller trenger en stor og bred skjem til jobb, er Benq XR3501 en av de meste spennende og morsomme skjermene akkurat nå. Det gjenspeiler seg også i vår karakter, hvor vi har fokusert på hvor moro det var med Benq XR3501 koblet til test-pc-en, og valgt å «tilgi» den høye prisen og noe lave oppløsningen. Dette er tross alt en skjerm for spesielt interesserte.