
- Fiberpriser hindrer datasentre
Norge er ikke på kartet for etablering av internasjonale datasentre. Nå er det skyhøye fiberpriser som kanskje er det viktigste hinderet.
Det kom klart fram på den høringen Ikt-Norge mandag arrangerte i Oslo om den kommende ekomplanen. Der ble det også påpekt at Norge er det eneste nordiske landet som ikke er på de internasjonale storforbrukernes kart over potensielle datasentre.
For dyrt og for lite
- Prisen på fiberoverføring på i Norge er tre ganger så høy som snittprisen i Europa. Da vi bydde på Cern viste det seg at prisen på en fiberforbindelse mellom Stavanger og Oslo utgjorde 30 prosent av totalkostnaden, sa lederen for Green Moutains Knut Molaug.
Det er enorme datamengder et internasjonalt stort senter trenger:
- Vi har behov for 150.000 gigabit – to-tre gigabit per Kw. Det er ikke tilstrekkelig kapasitet og prisene er alt for høye, sa Molaug.
Her snakket Molaug om lyssatt fiber med ulike kapasiteter. Et annet problem er svak tilgjengelighet på mørk fiber. Vanligvis bare på avstander under 30 kilometer.
Han fikk støtte fra Dag Brekke fra Invest Norge som er en avdeling i Innovasjon Norge.
- Norge er ikke konkurransedyktig på fiber. Her burde operatørene gjort en bedre jobb. Norden er på kartet for datasentre, men Norge er ikke det, sa Brekke.
Per Morten Torvildsen i Broadnet imøtegikk dette og hevdet at det ikke var priser eller mangel på fiber som var problemet, men at fiberutbyggingen i Norge var alt for ustrukturert. Dessuten er det slik på internasjonale forbindelser at Level 3 og Teliasonera som er stor på internasjonal carriers har et svakt tilbud i Norge.
Det er Telenor og Broadnet som er dee største tilbyderne av slike transmisjonstjenester innenlands.
Det andre store hinderet har vært elavgiften, men der har regjeringen varslet en kraftig nedsettelse. Da Luleå fikk Facebook, var Rjukan og Østersund hovedkonkurrenter. Finland har fått Google. Sverige Facebook og Danmark Apple. Norge som har mye kraft og kjølig har ikke tiltrukket seg noen av de internasjonale storhetene.
Et tankekors kanskje for noen og hver. Molaug hevdet at deres to datasentre i Rennesøy og Rjukan genererer 1.500 arbeidsplasser.