MEGATANK: Canons blekktank-løsning markedsføres under begrepet Megatank. (Foto: Canon)
MEGATANK: Canons blekktank-løsning markedsføres under begrepet Megatank. (Foto: Canon)

Rimeligere utskrifter med blekktanker

Canon følger i Epsons fotspor og lanserer fargeskrivere med blekktanker.

Resultatet er blant annet rimeligere hverdags-fotoutskrifter med de nye Canon Pixma Megatank-skriverne.

I romjula lanserte Canon sine Megatank-fargeskrivere på det amerikanske markedet. Canon Norge opplyser til Computerworld at de samme produktene ventes å komme i salg i Norge i løpet av første kvartal 2017.

Foreløpig er det ikke klart hva de norske prisene vil bli.

Målgruppene omfatter hjemmekontorer og mindre kontorbedrifter med et visst utskriftsvolum, og produktene markedsføres som generelle skrivere, ikke som rendyrkede fotoskrivere. Men de kan godt brukes til å skrive ut fotografier i forbrukerkvalitet, og Canon har et stort utvalg fotopapirtyper til slik bruk.

Canon følger altså i fotsporene til Epson med det nye blekkskriver-konseptet. Allerede i 2014 lanserte Epson en skriverteknologi på det vest-europeiske markedet kalt Ecotank-blekksystemet.

LES OGSÅ: Epson med patronfrie blekkskrivere

Den nye løsningen gikk ut på at Epson-skriverne var utstyrt med en tankløsning på den ene siden av skriveren, med plass for fire blekktanker. Epson hadde regnet ut at blekket som skriverne ble levert med, ville holde for to års forbruk hos den gjennomsnittlige brukeren i målgruppen.

Utprøvd i Øst-Europa og Asia

Det kom frem under Epsons lansering at dette egentlig ikke var helt ny teknologi, men en løsning som Epson allerede hadde levert både i Øst-Europa og i Irland i flere år.

På samme måte er den tilsvarende Megatank-løsningen som Canon nå har lansert i USA, blitt prøvd ut på det indiske markedet fra høsten 2015, ifølge nettstedet Wirth Consulting

Også Brother har levert en lignende løsning på det indiske markedet.

Med andre ord er blekkskrivere med store blekktanker i stedet for små blekkpatroner noe som skriverleverandørene har jobbet med en stund – og prøvd ut særlig i mer pris-sensitive markeder enn i Vest-Europa og USA.

Nå har jo skriverblekk-prisene vært et hett tema også i vår del av verden i mange år. For noen år siden ble det presentert beregninger som viste at literprisen for blekket som skriverleverandørene leverer i bittesmå blekkpatroner, er på nivå med den dyreste parfyme.

Skriverprodusentene på sin side har ikke nektet for at blekksalget utgjør en viktig del – kanskje den viktigste delen – av inntektsgrunnlaget på blekkskrivermarkedet. Satt på spissen kan vi si at blekkskrivernes oppgave her på jord har vært å generere mest mulig salg av skriverblekk.

En av grunnen til at løsningen med større blekktanker i stedet for små blekkpatroner har vært prøvd ut i Øst-Europa og Asia, er at de etablerte skriverleverandørene har vært utsatt for mer konkurranse fra tredjeparts-blekkleverandører der enn i Vesten. I så måte kan skrivere med blekktanker ses på som et mottrekk mot dette.

Større volum gir lavere kostnader

Skrivere utstyrt med blekktanker i stedet for bittesmå blekkpatroner gir kundene en fordel basert på det kjente fenomenet at større volum gir lavere kostnader per enhet, her per utskriftsside. På den andre siden koster gjerne skriverne mer i anskaffelse enn vi har vært vant til i blekkskrivermarkedet.

Megatank-løsningen, som Canon har valgt å kalle sin variant, går ut på at blekket leveres i fire flasker, én med 135 milliliter sort blekk samt tre flasker på 70 ml hver med de tre fargene gul, magenta og cyan. I USA koster sort-flasken rundt 18 dollar, mens fargeblekkflaskene koster rundt 12 dollar hver.

Blekket tappes over på blekktankene i skriverne. Canon har designet skriverne slik at man ser tankene forfra – praktisk når skriveren er plassert i en hylle.

Ifølge Canon USA er én påfylling av sort blekk nok til 6.000 A4-sider – basert på testmetodikk der man bruker ISO/IEC 24712-utskriftsskjemaet i testingen.

Fargekombinasjonen med de tre fargeblekkflaskene skal holder til 7.000 utskriftssider. Til sammen altså 13.000 sider.

Canon beskriver flasketoppene som «spill-resistant», altså beskyttet mot søling.

Utskriftshastigheten er den samme for alle de fire modellene, 8,8 sider per minutt i sort/hvitt og fem sider per minutt i farger. Kantløse fotoutskrifter i størrelsen 4 x 6 tommer kan skrives ut på rundt 60 sekunder. Maks oppløsning i farger er 4800 x 1200 punkter per tomme.

Den rimeligste modellen heter Pixma G1200 og er en rendyrket skriver. G2200 og G3200 kan også brukes som skanner og kopimaskin. Forskjellen på disse to er at G3200 er utstyrt med wifi og altså kan skrive ut trådløst og enkelt deles mellom mange brukere. Toppmodellen G4200 har også wifi i tillegg til LCD-skjerm og faksmuligheter samt en automatisk dokumentmater som gjør at man legge inn en hel bunke dokumenter for kopiering og skanning.