JUBILANTER: På en måte kan en si at den norske delen av Capgemini har like lang historie som det franske morselskapet. Her feirer den norske avdelingen seg seg ved å tegne logoen med fakler under en kickoff i 2015. (Foto: Capgemini Norge)

Capgemini runder 50

Den opprinnelig franske it-giganten har vokst fra seks personer i Grenoble til nærmere to hundre tusen ansatte i over førti land på de aller fleste kontinenter, på femti år.

Publisert Sist oppdatert

Den 1. oktober 1967 samlet gründeren Serge Kampf fem personer i en to-roms leilighet i Grenoble i Frankrike. Der ble it-selskapet Société pour la Gestion de l'Entreprise et le Traitement de l'Information – forkortet til Sogeti, antakelig for å være grei med alle de som tross alt ikke snakker fransk.

Dette selskapet var opprinnelsen til det vi i dag kjenner som Capgemini, et svært stort it- og konsulentskap, som i dag teller nær 200.000 ansatte i over 40 land, med en omsetning på 12,5 milliarder Euro i året.

Fusjoner og oppkjøp

Som med alle andre oppstartsselskaper, startet Sogeti utviklingen sin med organisk vekst. Likevel gikk dette relativt kjapt, og i 1973 kjøpte selskapet en aksjemajoritet i et annet fransk selskap, Centre d'Analyse et de programmation, forkortet C.A.P. Året etter kjøpte Sogeti det amerikanske selskapet Gemini Computer Systems, basert i New York.

I 1975 hadde Sogeti vokst til 600 ansatte, og valgte å fusjonere med de nylig oppkjøpte selskapene, i en konstellasjon som ble hetende CAP Gemini Sogeti. Det sammenslåtte selskapet hadde på det tidspunktet to tusen ansatte.

Kraftig vekst

Etter den tid følger en historie som er preget av oppkjøp på alle kontinenter der det bor folk. Den er altfor omfattende til å fortelle her, så vi skal nøye oss med noen få høydepunkter: Selskapet kjøpte opp svenske Programator i 1992 (mer om dette under), forenklet navnet til Cap Gemini i 1996, kjøpte opp Ernst & Young Consulting i 2000, og integrerte Gemini Consulting inn i det som ble hetende Cap Gemini Ernst & Young. På dette tidspunktet var det totale antallet ansatte i hele gruppen vokst til 60.000.

I 2002 reetablerte selskapet merkevaren Sogeti, som fokuserte på å levere it-tjenester i begrensete markeder.

I 2004 byttet hele selskapet navn til Capgemini, altså navnet vi kjenner i dag. Etter den tid fortsetter oppkjøpsaktiviteten med ufortrøden kraft, fram til i dag, der Capgemini altså finnes i over 40 land og med nær 200.000 ansatte.

Like gamle i Norge

Også her til lands er Capgeminis historie relativt kronglete, og også her er oppkjøp og fusjoner viktige elementer i historien. Selskapet oppgir at i dag er det totalt omlag 1.200 ansatte i Norge, spredt over Capgemini som er en konsulentvirksomhet, Capgemini Consulting som driver med management consulting, og Sogeti som driver med test.

I Norge starter også historien i 1967, da Data Logic ble etablert. Dette selskapet fantes i tillegg til i Norge, også i Sverige, Danmark, Storbritannia og Sveits. Året etter ble Computas etablert, den gang som et heleid datterselskap av Det norske Veritas.

Fusjon av foreldre

Spoler vi drøyt ti år framover, har Computas spredt seg, og har opprettet kontorer både Bergen og Stavanger, mens Data Logic ble kjøpt opp av Cap Gemini i 1980. Dette selskapet ble hetende Capgemini Data Logic. Ut over 80-tallet holdt Computas på med flere knoppskytinger, både geografisk og med nye datterselskaper, som for eksempel CP Micro og CP Communications i 1984, og CP Complete og CP Expert Systems i 1986.

I 1990 kjøpte det svenske konsernet Programator seg opp i Computas, og i 1992 kjøpte Cap Gemini Sogeti i sin tur opp Programator, etter at det svenske selskapet tidligere det året hadde kjøpt alle aksjene i Computas av Det norske Veritas.

Dermed slo Cap Gemini Data Logic og Computas i Norge seg sammen til Cap Computas, som en konsekvens av de skandinaviske foreldreselskapenes ekteskap. Med dette fant den norske grenen av det franske storkonsernet grunnlaget for den formen vi kjenner det i dag.

Computerworld gratulerer Capgemini med jubileet, og håper på mer underholdning av det slaget vi så for 25 år siden de neste 50 årene.