Raskere og mer avansert GPS

CEBIT: Mio liker å være først ute med nye teknologier. Deres nye og oppfriskede gps-serie ser ut til å innfri kravene.

Publisert Sist oppdatert

Da Mio slo seg sammen med Navman like etter nyttår bestemte selskapene seg for å friske opp imaget – og produktserien sin. Inn med ny firmaprofil, bort med det gamle Digiwalker navnet, bort med gammel programvare, og inn med Moov.

Moov er Mios nye navn på sine gps-enheter. Teknologien kommer fortsatt fra Mio, men programvaren er denne gangen utviklet av Navman. Dermed er det duket for en rekke nye og spennende funksjoner.

Vi fikk teste ut tre kommende gps-enheter fra Mio når vi besøkte selskapets stand på Cebit-messen. Moov 200, 330 og 370 er alle utstyrt med den samme Navman-programvare, og mye av den samme maskinvaren.

Et par stikkord er atskillig mer avanserte interessepunkter enn tidligere og navigering etter geo-taggede bilder (bilder med innbakte gps-koordinater).

Under vår knappe time hos Mio var det Moov 370 som fikk mest oppmerksomhet. 370 skal ta over for Digiwalker C620 som kom like før jul. Dette er den mest avanserte av de kommende modellene.

Avansert: Med Moov 370 kan man blant annet laste ned oppdaterte kart gjennom en mobiltelefon.

Først

Denne gangen hevder selskapet å være først ute med den nye versjonen av Sirfstar3-brikken, kalt Extract II. Med denne brikken skal det være raskere enn noen gang tidligere å finne satellittene i himmelen over deg.

Ikke minst skal dette være merkbart om du for eksempel har parkert et sted over natten og starter opp gps-en neste morgen. I stedet for å måtte lete opp satellittene helt på nytt, noe som gjerne kan ta litt tid, er den nye brikken i stand til å beregne hvor alle satelittene du sist hadde kontakt med har flyttet seg siden du sist bruke gps-en.

Ifølge Mio vil du dermed få kontakt med satellittene fem til ti ganger raskere enn tidligere.

Selv om rask oppstart er et klart pluss, er det ikke her de mest spennende nyhetene ligger. Det er i programvaren de meste spennende nyvinningene ligger.

Avanserte interessepunkter

Alle de tre Moov-modellene er nemlig utstyrt med noe som heter Local Search. Dette er en kraftig oppdatert POI-tjeneste. Der du tidligere måtte ta til takke med en rekke forhåndsinstallerte, og ofte for deg uinteressante, interessepunkter, kan du nå laste ned ny POI-informasjon uansett hvor du befinner deg.

Moov 330

Moov 200

I de to enkleste modellene, 200 og 330, gjøres dette ved hjelp av programvare på datamaskinen din. Med Moov 370 trenger du ikke en gang å koble gps-en til en datamaskin. Alt du trenger å gjøre er å koble den til nettet via en mobiltelefon med blåtann, og laste ned nye interessepunkter der og da.

I Moov 370s tilfelle trenger du ikke aktivt å lete etter nye interessepunkter å laste ned via nettet. Local Search kan nemlig settes opp til å automatisk hente ned POI-informasjon etter hvert som du taster inn et søk på gps-enheten, noe som ifølge Mio skal gi deg mer relevante treff enn tradisjonell POI-informasjon.

Se severdighetene på skjermen

Nytt for de tre modellene er også en tjeneste kalt Navpix. Denne lar deg navigere etter bilder på skjermen, i alle fall så lenge de inneholder gps-koordinater.

De tre Moov-modellene leveres med et lite knippe forhåndsinstallerte Navpix-bilder, gjerne av relativt kjente turistattraksjoner. Det er dog ikke her funksjonens styrke ligger.

Ved å logge deg på Mios nettjenester har du tilgang til over 20 000 Navpix-bilder som andre brukere har lastet opp. Det er selvsagt også mulig å laste opp egne bilder til tjenesten. Eventuelt kan du logge deg på fototjenesten Flickr, hvor det ligger omkring 50 millioner geo-taggede bilder.

Inn med litt nytt, bort med litt gammelt

Med Digiwalker C620 var Mio først med 3D-modeller av ymse severdigheter, en funksjon som var spennende, men kanskje litt unyttig enn så lenge. Også Moov 370 er utstyrt med slike 3D-modeller, denne gangen er de mer detaljerte, og det er flere av dem. Dessverre er topografiske kart med høydevisning i 3D borte

Borte er også en del unødvendige funksjoner som mp3-spiller, videoavspiller og bildevisning. Dette er funksjoner de aller fleste gps-produsenter implementerer i sine litt mer avanserte modeller, men som vi enn så lenge har hatt problemer med å se nytteverdien av. Det er tilbakemeldinger fra brukerne som har fått Mio til å droppe slike multimediefunksjoner.

Moov 370 er utstyrt med blåtann. Denne kan du enten bruke til å koble opp mot nettet og Mios Local Search, eller du kan koble opp mot telefonen og bruke enheten som håndfrisett. Sistnevnte skal ha blitt bedre, i det enhetene har fått både kraftigere høyttaler og bedre mikrofon.

Noe for enhver

Både maskin- og programvaremessig er de tre modellene like. Den største forskjellen mellom 200 og 330 er størrelsen på skjermen. Minstemann er utstyrt med en skjerm på 2,5 tommer, mens de to modellene over begge er utstyrt med 4,3-tommers skjerm.

Moov 200 er en relativt enkel enhet som vil ta over for dagens Digiwalker C320, og dermed plassere seg i det lavere prissjiktet, mens Moov 330 er en noe mer avansert modell som vil legge seg noe høyere i pris. Vi har ikke fått oppgitt norsk pris på de to modellene, men det ser ut til at Moov 200 vil ende opp med en pris rundt 1 300 kroner, og Moov 330 med en pris like under 2 000 kroner.

Mio Moov 370 er et par hakk mer avansert, noe om også innebærer en noe høyere pris. Vi anslår at denne modellen vil ende opp med en omtrent samme pris som Digiwalker C620, altså like overkant av 3 000 kroner.