Sjekker terrorhandel i sanntid

CEBIT, HANNOVER: AEB gjør forretning på EU-reguleringer som pålegger bedrifter å holde oversikt over hvem de driver business med.

Publisert Sist oppdatert

Siden angrepene på World Trade Center i New York har terrorisme ikke bare endret det internasjonale politiske spekteret, men mange bedrifter har måttet tilpasset seg nye reguleringer. I EU stiller man, etter amerikansk forbilde, i økende grad krav til næringslivet til å dokumentere hvem man gjør forretning med. Og det er ikke alltid like lett.

- For store bedrifter inneholder verdikjeden flere titalls aktører, og før en handel er i boks går den over 10-12 ledd, helt fra innmelding og utsending til betaling. I tillegg er partnere, transport og personell involvert. Da er det svært vanskelig å holde oversikt, sier Markus Meissner, forretningsdirektør i det tyske selskapet AEB.

AEB utvikler forretningsprogramvare og har kunder over hele verden. Selskapet har utviklet en egen tjeneste hvor man hele tiden kan overvåke aktørene som er involvert i handelen.

- Vi gir bedrifter mulighet å dokumentere at de ikke bevisst driver handel med ulovlige organisasjoner, forteller Meissner.

Sjekker svarteliste

Som eksempel henviser Meissner til et vanlig tysk varehus, som sender ut 4000 bestillinger hver dag, med en topp på 10 000 pakker. Det er nesten umulig å holde styre på hvem er involvert i produksjonen av alle varene, hvem kjøper den, og hvilke organisasjoner som er svartelistet på en gang.

- Det vi gjør er at vi automatisk sjekker navn og adresser opp mot en sentral database. Dette gir kundene direkte informasjon om noen av de som er i verdikjeden er på en av listene. Sentralt oppdaterer vi listene hver natt opp mot et titalls organisasjoner, som Bank of England og Sikkerhetsbyrået for næring (Bureau of Industry and Security). Det betyr at listene alltid er oppdatert med de nyeste data, forteller Meissner.

Bedriftene som velger AEBs løsning kan enten ha en webbasert klient, eller en SAP-plug in. Kunden kan selv velge å ha alle data og logger innenfor sin egen brannmur, eller la AEB ta seg av det. AEB er en kommersiell bedrift, og har ikke tilknytning til noen statlige organer eller politivirksomhet. Loggene er til for at bedriftene skal kunne dokumentere sin virksomhet, ikke for at andre kan overvåke dem.

Autorisert forhandler

I EU-direktivene som er gradvis oppdatert siden 2001 er all europeisk handel, direkte eller indirekte, med terrororganisasjoner forbudt. Dette må i så fall dokumenteres i etterkant.

Men siden 1. januar kan bedrifter få et kvalitetsstempel som autorisert forhandler. For å bli utnevnt som AEO (Authorized Economic Operator) er forhåndsdokumentasjon viktig.

- Det kan vår programvare hjelpe med. For store selskaper er en slik status viktig, det kan gjøre de kompliserte prosedyrene lettere, og handel på tvers av grenser raskere, sier Meissner.

Løsningene er først og fremst rettet mot store selskaper. Ifølge Meissner har AEB rundt 150 kunder på dette produktet, og selskapet har 12-14 konkurrenter som leverer lignende løsninger. Men AEB er størst i Tyskland, og har kunder i både USA og Asia.

- For en bedrift betyr det at de rask kan sjekke virksomheten sin. Ingen har tid til å finne ut av dette selv, listene med tusenvis av navn endres hver dag. Det er lagt inn i vårt system, sier Meissner.

AEBs testing har tatt høyde for ulike stavemetoder og språkforskjeller, slik at ordet 'bedrift' testes på ulike språk, og navn testes automatisk mot de ulike stavemåter i ulike land. AEB har rundt 10 000 navn og adresser på listene, og sjekker sine kunder hver dag opp mot dem.

- Selv om det kanskje ikke med det første har tunge juridiske følger, tror jeg at mange bedrifter helst vil unngå å komme i mediene etter å ha blitt tatt for handel med terroristiske organisasjoner, sier Meissner.