MERKEVINNER: HP befester seg som største serverlevandør totalt, i x86-servermassemarkedet og som brøytemaskin for ARM-baserte serversystemer i 2014. Men i Østen stiger de merkeløse serverne fram. Foto HP
MERKEVINNER: HP befester seg som største serverlevandør totalt, i x86-servermassemarkedet og som brøytemaskin for ARM-baserte serversystemer i 2014. Men i Østen stiger de merkeløse serverne fram. Foto HP

Merkeløse servere gir tosifret salgsvekst  

HP er tilbake på toppen, mens IBM og Lenovo faller. Dell har vokst sterkt og er par eller forbi IBM. Merkeløse servere i Kina vokser mest.

Publisert Sist oppdatert

Massive investeringer i datasentere for skytjenester, spesielt i Asia, ga vekst og rekorder i servermarkedet for 2014.

Kina-effekten

I Asia/Stillehavsmarkedet vokste inntektene fra serversalg med 15,8 prosent i siste kvartal i fjor. Det er kinesiske investeringer som drar opp salgstallene.

Veksten i serieproduserte, merkeløse servere var på 40,5 prosent til en markedsandel på 7,8 prosent og en omsetning nær fire milliarder dollar, eller 31 milliarder kroner.

HP gjenerobret toppen med 26,2 prosent markedsandel, ned 0,4 prosentpoeng i markedsandel og en omsetning om lag på stedet hvil med 0,8 prosent vekst. Salget av x86-servervirksomheten til Lenovo ble gjennomført i oktober, og sendte IBM ned på tredjeplass etter Dell i siste kvartal, men for året totalt klorte IBM seg fast på andreplass, såvidt foran Dell.

Cisco inntok fjerdeplass for året totalt, men Lenovo skjøv dem ned på femteplassen i siste kvartal. Effekten av IBM-serverkjøpet er dermed synlig, om ikke dominant.

Dersom de merkeløse ODM-serverne hadde blitt regnet som et merke, hadde de inntatt fjerdeplassen både for året totalt og for siste kvartal.

Årsvekst drevet av skyen

Totalt vokste servermarkedet med 4,8 prosent i volum og 2,2 prosent i verdi fra fjerde kvartal 2013 til fjerde kvartal 2014, ifølge analysebyrået Gartner. For året totalt vokste servermarkedet 2,2 prosent i volum og 0,8 prosent i inntekt.

Over hos analysebyrået IDC har de telt seg fram til 2,3 prosent vekst i inntekt og 2,9 prosent vekst i antall enheter.

IDC oppgir at to rekorder ble slått i 2014: 9,2 millioner servere ble solgt i 2014. Og  verdien passerte 50 milliarder dollar, eller 395 milliarder kroner.

Stormaskinfall

Inndelingen i servertyper er tydeligere i disse tallene enn før. Masseproduserte x86-baserte servere for hyperskalerbare datasentre vokste 4,9 prosent til å representere 10,8 milliarder dollar, mens mellomklasseservere for datasentere med mye og tung vuirtualisering vokste hele 21,2 prosent til 1,4 milliarder milliarder i siste kvartal.

HP leder suverent i x86-servermarkedet med 31,3 prosent av salget, med Dell på andre plass med 21,1 prosent markedsandel. Dell kan notere seg for 11,9 prosent vekst i dette segmentet.

I samme kvartal sank stormaskin og andre tunge servere med 17,2 prosent. Dette markedet venter på at IBM skal levere sin hovedoppdatering av z-serverfamilien.

IDC melder også at de for første gang ser servere basert på ARM-arkitektur dukke opp i salgsstatistikken. Steget over i server-markedet fra mobile enheter ble drevet av Moonshot-systemer fra HP.