DEMOKRATI-BRIKKER: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), verdens ledende produsent av databrikker, er i gang med å bygge en fabrikk i Arizona. (Foto: Unsplash)
DEMOKRATI-BRIKKER: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), verdens ledende produsent av databrikker, er i gang med å bygge en fabrikk i Arizona. (Foto: Unsplash)

Taiwan gleder seg over avtale om databrikke-produksjon i USA

Taiwans president Tsai Ing-wen hyller planer om å samarbeide med USA om produksjon av databrikker, såkalte «demokrati-brikker».

Publisert

Utsagnet kom etter å ha møtt Arizona-guvernør Doug Ducey i Taipei torsdag, det siste i en etter hvert lang rekke besøk fra amerikanske delegasjoner til den selvstyrte øya.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), verdens ledende produsent av databrikker, er i gang med å bygge en fabrikk i Arizona. Prislappen er 12 milliarder dollar, 120 milliarder kroner.

Besøkene fra amerikanerne har blitt møtt med skarpe reaksjoner i Kina, som anser øya som sitt territorium og har sverget å ta kontroll over den. Beijing motsetter seg all offisiell kontakt mellom Taiwan og andre land.

– I møte med autoritær ekspansjonisme og utfordringene i tida etter pandemien ønsker Taiwan å styrke samarbeidet med USA i databrikkeindustrien og andre høyteknologiske industrier. Da kan vi bygge sikrere og mer fleksible forsyningskjeder og forsyne demokratiske partnere med «demokrati-brikker», sa Tsai.

Hun uttrykte også takknemlighet for at taiwanske piloter lenge har fått trene med F-16-fly i Arizona.

– Arizona står med Taiwan, og vi ser fram til å bygge videre på de mange mulighetene som ligger foran oss, sa Ducey.

TSMC-fabrikken i delstaten skal etter planen begynne produksjon i første kvartal av 2024.