KURSER DE ANSATTE: Organisasjonssjef Geir Liavåg Strand og leder for Helse- og Omsorgsetaten, Evy Janne Berle Fjellestad, var til stede ved oppstart av ett av klasseromskursene i Gloppen kommune. (Foto: Siv Kvalsvik Haugen)

Kommuneansatte trenger datakurs​

Datakortet testet datakunnskapene til ansatte i Gloppen kommune. Nå går over 100 ansatte på kurs for å heve digitalkompetansen.

Publisert Sist oppdatert

- Vi må få de ansatte bedre på data, sier Geir Liavåg Strand, organisasjonssjef i Gloppen kommune.

Da han oppdaget at flere av feilene som ble innmeldt til brukerstøtte gikk på manglende datakompetanse, kontaktet han Datakortet. Nå har 600 kommuneansatte i Gloppen utført en anonym test for å sjekke de digitale ferdighetene. Resultatet var noe urovekkende.

68 prosent trengte opplæring

Testen bestod av 25 spørsmål. De ansatte i kommunen ble blant annet spurt om hva som skjer når man klikker på "tøm papirkurven" og hvordan de forskjellige systemknappene ser ut. For å bestå testen måtte 75 prosent av spørsmålene være korrekt besvart.

Vi forventet klare tall, og advarte om denne typen resultat.

Det var kun 54 prosent av respondentene i oppvekst-etaten som fikk godt nok resultat på testen. På teknisk avdeling var det enda færre. Den etaten som gjorde det dårligst var helse og omsorg. Av de 156 helse- og omsorgsarbeiderne som lot seg teste, viste det seg at hele 106 personer slet med grunnleggende dataferdigheter.

- Vi forventet klare tall, og advarte om denne typen resultat, sier Bernt Nilsen, administrerende direktør i Datakortet.

Kurses på fritiden

Så langt har over 100 ansatte i kommunen begynt på kurs i basis it-kompetanse. De ansatte må bruke av fritiden sin, men det er kommunen som betaler. Organisasjonssjef Liavåg Strand forteller at de har valgt å starte med helse- og omsorgsarbeiderne, men at de planlegger å sende flere på kurs etterhvert. Han forteller også at prosjektet er blitt godt mottatt i kommunen.

- Det er veldig positivt, og tyder på at vi har truffet noe. Vi skal bruke dette til å bedre kvaliteten og bli flinkere, sier Liavåg Strand. Han tror at tiltaket på sikt kan spare ti - 12 årsverk - ikke med oppsigelser, men ved å gjøre en bedre jobb og dermed spare tid.

Ikke bare Gloppen

- Resultatene i Gloppen var for mange overraskende, men for oss er dette et meget spennende prosjekt som dokumenterer våre påstander, sier Bernt Nilsen.

Det er første gang Datakortet gjennomfører en slik test på en hel kommune, men Nilsen sier at de allerede er i kontakt med flere kommuner som ønsker å gjøre det samme. Det er han positiv til, for han tror absolutt ikke at Gloppen kommune er alene om å ha manglende dataferdigheter. Han gjetter på at omtrent 20 - 30 prosent av norske arbeidstakere mangler den grunnleggende digitalkompetansen som trengs for å klare seg i arbeidslivet.

- Som Gloppen-prosjektet viser er ikke dette kun et problem for eldre arbeidstakere. Vi så at også en stor del av de yngste hadde manglende datakunnskaper, sier Nilsen.

Han mener skolen har sin del av skylden, og at testing av datakunnskaper burde gjøres på lik linje med fag som lesing, skriving og regning. 

GRUNNLEGGENDE: Ett av spørsmålene som måtte besvares gikk ut på å navngi forskjellige systemknapper.

- Det som kalles tekniske feil, er gjerne kompetansefeil. I dag har vi ikke digitalopplæring i skolen, og mange blir kastet ut i en verden de ikke er kompetente nok til å mestre. Det stilles heller ingen krav til dokumentasjon av digitalkompetanse i arbeidslivet, og det er en nasjonal utfordring. Som dette prosjektet viser holder det ikke å tro at de ansatte kan, sier han.