FORENKLER: En ny smartkortløsning for brukerautentisering høyner sikkerheten og sparer tid. (Foto: Buypass pressefoto)
FORENKLER: En ny smartkortløsning for brukerautentisering høyner sikkerheten og sparer tid. (Foto: Buypass pressefoto)

Ti kommuner dropper passord

Smartkort for innlogging gir nivå 4 autentisering og én pålogging til alle systemer. Sparer tid og penger.

Publisert Sist oppdatert

Ti kommuner i Nord-Hordaland har gått sammen om å bruke smartkort til sikker pålogging til sensitive personopplysninger. Løsningen gir det høyeste nivået av autentisering, én enkelt pålogging til alle systemer og kortet skal også brukes på alt fra dører til skrivere.

Løsningen leveres i et samarbeid mellom Buypass, Vmware og Dell EMC.

Vaksdal først

Det er det interkommunale samarbeidet IKT Nord-Hordaland som står som kunde for løsningen. Denne sammenslutningen har det strategiske og tekniske ansvaret for it-løsningene til kommunene Austervoll, Austrheim, Fedje, Lindås, Masfjorden, Meland, Modalen, Osterøy, Radøy og Vaksdal. 

Smartkort-løsningen skal først testes ut blant de ansatte i helsevesenet i Vaksdal, og senere rulles ut i alle de andre kommunene. Dette betyr at den usikre og tidkrevende bruken av passord opphører, og erstattes med smarte sikkerhetskort som har digitale sertifikater. Disse brukes som multifunksjonskort på alt fra dører, skrivere og til å sikre kun èn pålogging til alle IT-systemer, opplyses det i en pressemelding.

Tid og penger spart

Integrasjonen av kommunens fagapplikasjoner mot nasjonal kjernejournal er en av beveggrunnene til å skaffe løsningen. Myndighetskravene for dette er nivå 4 brukerautentisering for alle som jobber med sensitive personopplysninger, og dette medfører et sikkerhetsnivå på linje med det vi kjenner fra innlogging i bank eller på Altinn.

Med på kjøpet kommer en enklere hverdag for brukerne, noe som sparer tid som i sin tur også betyr pengebesparelser for kommunene.

— De ansatte vil spare mye tid hver dag ved at de får rask, trygg og enkel pålogging til alle systemer. Vi får også enklere administrasjon fordi vi kan utstede kortene lokalt. Dermed slipper vi alle problemer tilknyttet passord i driften, sier Aage Husa, fagleder for strategi i IKT Nord-Hordaland, i pressemeldingen.

Han legger til at det er en ren bonus at sikkerhetsløsningen samtidig fikser integrasjonen mot nasjonal kjernejournal som er en forutsetning for at leger fremover kan skrive ut resepter.

Dette beskrives som en lavterskeltilnærming til å innføre bedre sikkerhet og hente hjem effektiviseringsgevinster samtidig som de ansatte får bedre arbeidsverktøy.