LEDER: 

MÅ GJØRES: Forenkling høres enkelt og fristende ut, og det er fristende å reklamere med resultater. Men i offentlig sektor går det sakte når gevinsten går til andre enn de som gjør jobben. Den utfordringen blir bare viktigere, jo lengre man venter med å ta tak i den. (Foto: Istock)

Noen må så for at andre kan høste

Næringsministeren er veldig opptatt av å høste fra digital forenkling. Han viser ikke like sterk interesse for jobben med å dyrke fram avlingen.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken lanserte næringsminister Jan Christian Vestre en forenklingsportal. Et utstillingsvindu for arbeidet med digitalisering og forenkling. 

I Norge har slike prosjekter en tendens til å gå i stå på omtrent samme sted: Når noen må ta en kostnad ett sted for å realisere en gevinst et annet sted.

I landbruket har bonden som høster tatt jobben med å så og dyrke fram avlingen. Da blir det enkelt å forstå at alt strevet ved sesongstarten lønner seg.

Dersom det er to forskjellige bønder, en som tok jobben med våronna, mens en helt annen tok innhøstingen, er det vanskeligere å motivere bonde én om våren. Hvis vedkommende i tillegg har en egen jordlapp å høste fra, er det mye mer fristende å bruke energien der, enn å jobbe for en annen – til lite annet enn nytte for fellesskapet.

I enkelt-sektorer og etater har det vist seg vanskelig å prioritere andres mål når man selv har trange budsjetter og behov. Uten øremerkede midler og gode incentivordninger, har de eksterne oppgavene lett for å skli nedover på prioriteringslista. Gode finansierings- og incentivordninger for slike prosjekter glimrer med sitt fravær i norsk offentlig sektor.

Gode finansierings- og incentivordninger for slike prosjekter glimrer med sitt fravær i norsk offentlig sektor.

Norge er ingen sinke på digitalisering internasjonalt. Men stadig flere uttrykker bekymring over at vi likevel faller på internasjonale målinger. Riksrevisjonen, It i praksis-undersøkelsen og rikets digitale tilstand, peker på det samme: Det er særlig det som krever innsats på tvers, som går for sakte.

Det er selvsagt fristende å sole seg i glansen over det som er gjort, og sette hårete mål for de neste årene. Næringsministeren har laget en forenklingsportal som følger suksessen og teller besparelser. På departementets egne hjemmesider. Til tross for at selve arbeidet med å forenkle, må utføres og finansieres helt andre steder. For eksempel i digitaliseringsminister Karianne Tungs departement.

Isolert sett er både mål og måling viktig for å lykkes. Likevel – sett fra utsiden fungerer portalen ironisk nok også som et bilde på hvorfor hastigheten på digitaliseringen går ned.

Det høstes et annet sted enn der det sås.