DEBATT | Martin Kramer, Knowbe4

Syv sommertips for god cybersikkerhet
Det er lett å senke guarden ved bassenget, på flyplassen, på hotellet eller i bilen. Men uansett hvor sommerferien går hen, er de cyberkriminelle tettere innpå enn du tror. Heldigvis finnes de syv huskereglene du bør ha kontroll på innen du pakker passet i kofferten og forlater hjemmets automatiske wifi-forbindelse.
Sommerferien kan lynraskt bli alt annet enn avslappende hvis du med et enkelt trykk eller klikk på smartmobilen din blir fanget i en digital dødsfelle. Selv de mest eksotiske omgivelser kan miste glansen når man blir utsatt for et cyberangrep.
For mens du forbereder deg på sommerferien din, leter de cyberkriminelle etter måter å utnytte sikkerhetshull i reiseplanene. Økningen av social engineering-svindel, utsatte og usikre offentlige WiFi-forbindelser, og nye trusler mot mobile enheter understreker at det er all grunn til å være proaktiv og ekstra varsom i sommervarmen. Den sommerferien vi alle drømmer om i 11 av årets måneder, skal både være avslappende, morsom – og sikker.

1. Pass på svindel med falske tilbydere og etterligninger
Det er bra å utvise påpasselighet og årvåkenhet helt fra starten av – fra øyeblikket du begynner å søke etter ideelle sommerferietilbud. Vær skeptisk overfor phishing fra nettsider og epost med ferietemaer, uventete bookingbekreftelser eller tilbud som er for gode til å være sanne. Bekreft all uventet kommunikasjon fra reisetilbydere via offisielle kanaler, ikke via lenker i eposter eller SMS-er. Når du finner tilbyderens telefonnummer, bør du sjekke riktigheten på firmaets nettside – også selv om det er enklere å bare klikke på nummeret i eposten.
2. Bekreft WiFi-nettverk før tilkobling
Etter en lang reise kan det være deilig å bare legge seg i sengen på hotellet og zone litt ut med telefonen eller nettbrettet i hendene. Men før du logger på det først tilgjengelige nettverket, bør du få hotellpersonalet til å bekrefte nettverksnavnet, i tillegg til at du bør bruke VPN for et ekstra lag av beskyttelse. Falske WiFi-soner er en utbredt taktikk som brukes av cyberkriminelle på flyplasser, hoteller og caféer.
3. Gjør enheten din (enda) sikrere
Sterke og unike passord er selvfølgelig sentrale i et godt forsvar, men de er bare begynnelsen. Før du drar hjemmefra bør du sikre dine digitale sikkerhetsforanstaltninger. Aktiver ansikts- og multifaktor autentisering, enhetssporing, og vær sikker på at du er i stand til å låse eller nullstille enhetene dine og slette dataene dine, om det blir nødvendig. Dette er ikke bare viktig for enhetene dine – men også for familien din.
4. Oppdater og beskytt dine smarte dingser og enheter
I årtier har mange drømt om å kunne spore sin koffert og bagasje, slik at man kunne gå rett til bagasjebåndet på flyplassen med ro i sjelen. I dag er det mange ’smarte kofferter’ i butikkhyllene og i avgangsterminalene, men de kan utilsiktet gi cyberkriminelle tilgang hvis du ikke er oppmerksom. Derfor bør du sørge for å oppdatere programvaren på reisedingsene, smartklokkene og lignende før avreisen – og i løpet av ferien.
5. Sikkerhetskopier viktige data og filer
Før i tiden var det ingen som tok med seg fotoalbumet sitt på ferie. Det er det dessverre mange som gjør i dag, siden de fleste primært fanger hverdagens vidunderlige øyeblikk med telefonen sin. Men husker du å lagre disse fotografiene og videoene andre steder enn bare på telefonen din?
Sørg for også å ha digitale sikkerhetskopier på andre enheter av både reisedokumenter, kritiske data og bevaringsverdige digitale minner. Hvis enheten din blir stjålet eller går tøm for strøm, kan tilgang til viktige opplysninger fra en sikker backup være det som redder reiseplanene dine fra å gå i vasken.
6. Begrens deling på sosiale medier
Jeg ser ikke for meg at du henger opp et skilt på hoveddøren din når du reiser hjemmefra, der der står: «Vi er ikke hjemme. Kommer tilbake om 14 dager». På samme måte bør du unngå å dele oppdateringer i sanntid om dine reiseplaner på sosiale medier – eller i autosvaret på jobbmailen din – for å redusere risikoen for å bli et mål for sosial manipulasjon. En oppringning fra en svindler som vet hvor du befinner deg, og hvor lenge du er borte, har en enklere jobb med å manipulere deg, enn en som ikke har den informasjonen.
7. Sjekk kontoene dine løpende
Mange sjekker løpende sine bankkontoer i løpet av en ferie for å sørge for at økonomien ikke løper løpsk. I tillegg til at det er kjekt å vite hvor mye penger du har til is og kalde drikkevarer, så er det også godt å oppdage en ukjent transaksjon så raskt som mulig, slik at du kan rekke å gripe inn i stedet for å komme hjem til en bankkonto som de cyberkriminelle har fått tilgang til.
Ved å følge disse syv retningslinjene for cybersikkerhet kan du sikre at sommerferien din blir både avslappende, morsom og sikker – fri for trusler fra cyberkriminelle og digitale ulykker.