TINGENES TILSTAND: Elon Musks påfunn har store konsekvenser for måten vi definerer og bruker internett. (Foto: Unsplash)

Rik mann 1 - fritt internett 0

Kapitalismens grep på det frie internett viser seg stadig tydeligere i påfunnene fra Twitters impulsive leder.

Publisert Sist oppdatert

For mange av de tidlige internettgrunderne var et fritt, åpent og demokratisk internett en forutsetning for hele internett. Disse verdiene burde resonnere særlig med oss nordmenn: i vår velferdsstat, der ingen skal bli forlatt, og der vi betaler skatt for å hjelpe andre.

Vi beveger oss stadig lenger vekk fra dette ideelle internett. Elon Musk er et mareritt av et prakteksempel på alt som kan gå galt når demokratiet og friheten viker for penger. Vi visste jo alltid at det var folk på internett som ville tjene penger, så naive er ikke folk flest. Men det går virkelig over stokk og sten.

Lista over Elon Musks rare, urimelige, egoistiske eller rett og slett dumme valg for Twitter i Musk sitt bilde er lang. Nylig ble det kjent at Twitters API skal koste penger. Dermed vil en rekke tjenester, som har vært tilgjengelig gratis og uten at skaperne bak dem tjener penger, bli lagt ned. Siden de kreative menneskene bak ulike tjenester ikke tar betalt i utgangspunktet, vil de gå i minus hvis de skal betale for tjenesten.

Vi kan diskutere fallgruvene her, men før vi rekker det tar Musk seg en halv u-sving. Etter voldsomme reaksjoner sier han først at verifiserte brukere kan få tilgang på API-et. Så sier han at det vil komme en light-versjon av betalingstjenesten som er gratis: en write-only API for bots som «gir godt innhold som er gratis».

At en gratis tjeneste har gratis bots er for min del lite kontroversielt. Det jeg stusser over, er «godt innhold» (på engelsk originalt «good content»). Det blir en filosofisk diskusjon: hva er godt innhold? Hvem bestemmer hva godt innhold er? Og på den praktiske siden, vil det være ankemuligheter for dette? Joda, det er enkelt å være enige om at for eksempel en bot som forteller om vær og jordskjelv er bra.

Hvor objektive valg vil Musk klare å ta? Vi kan jo se på hvordan han ellers ter seg på jobb. Nylig har Musk sparket en ingeniør på dagen i et møte. Hvorfor? Fordi Musk fikk se interne tall ikke tror på at hans tweets får såpass få visninger som de gjør i dag. Det var alt som skulle til for at noen får sparken: konfrontert med fakta og bevis som ikke stemmer med sjefens agenda.

På Twitter vet man aldri hva som lurer rundt neste sving. Er det å si opp hele avdelingen som jobber med tilgjengelighet på nettsiden? Eller sparke den uheldige ingeniøren som måtte si «sorry sjef, du bare er ikke like populær som før»? Å kutte ut gratis tjenester på en gratis plattform, men bare iblant og ikke dersom det kommer et poeng som Musk vil hive seg på, men som han ikke hadde ansatte nok til å si til han heller? Det er nok å bli svimmel av, men kanskje ikke så uforventet med tanke på at oppkjøpet i seg selv var preget av lignende svingninger.

Musk blir mye omtalt, med rette, fordi han blir symbolet på pengers erodering av de moralske verdiene mange verdsetter. Nettopp demokrati og ytringsfrihet lider under et enevelde på en sosial plattform. De fleste av oss bruker mye av vår tid med kjente og ukjente på internettet. I sin tid kunne man unnslippe økonomiske RESTRAINTS og delta på lik linje med sine medmennesker.

Veien til helvete er som kjent brolagt med gode intensjoner. Da er det viktig at man finner en bedre balanse mellom idealisme, altruisme og kapitalismen. For slik folk som Musk holder på nå, ser det mørkt ut.