SUPERCOMPUTEREN IDUN: NTNU er fornøyde med sin splitter nye supermaskin, Idun. Her ved Einar Næss Jensen, senioringeniør og ansvarlig for drift av Idun, Gunnar Tufte, professor ved NTNUs institutt for datateknologi og informatikk (IDI) og Guro Bråten Olsborg, IT-forvaltningsleder på NTNU.

NTNU bygger Norges største universitetseide superdatamaskin

Idun er navnet på superdatamaskinen NTNU har utviklet de siste fem årene.

Dette betyr at NTNU-ansatte, forskere og studenter får tilgang til enorm beregningskapasitet til avanserte eksperimenter innenfor blant annet bærekraft, kunstig intelligens, biologi, fysikk og nanoteknologi. Dell Technologies bidrar med servere, utstyrt med kraftige datasenter-GPU-er fra NVIDIA og FPGA-er fra Xilinx som er spesiallaget for å akselerere beregninger innenfor blant annet kunstig intelligens og maskinlæring.

Mange forskningsprosjekter krever tilgang til kraftige superdatamaskiner, for eksempel til simulering av ulike fysiske prosesser, opptrening av nevrale nettverk innenfor maskinlæring, eller big data-analyse.

– I min forskningsgruppe bruker vi det for eksempel til enorme simuleringer innenfor nanoteknologi. Med Idun kan vi gjøre hundre til tusen ganger større simuleringer enn vi har kunnet tidligere, forteller Gunnar Tufte, professor ved NTNUs Institutt for datateknologi og informatikk (IDI).

Fryktelig dyrt

– Det hadde blitt fryktelig dyrt å ikke ha dette selv. Prisene vi fikk hos en offentlig skytilbyder tilsier at det fort kunne kostet 4,5 millioner kroner å kjøre et stort eksperiment. Det er mye billigere å ha det på huset, og investeringene betaler seg fort, sier Næss Jensen.

Dell-serverne som er levert til NTNU benytter for øyeblikket til sammen 160 NVIDIA datasenter-GPU-er. GPU-ene i serverne er hovedsakelig av typen NVIDIA Tesla V100 og A100, som er de mest avanserte datasenter-GPU-ene laget for å akselerere kunstig intelligens.