NYHETER:

En av Sverigedemokraternas trollkontoer på Facebook.
TROLL: En av Facebook-kontoene trollfabrikken skal stå bak. (Foto: Skjermdump).

Svensk trollfabrikk driver politisk propaganda

Svensk TV4 hevder å ha avslørt at det høyreorienterte partiet Sverigedemokraterna forsøker å manipulere velgere i sosiale medier.

Publisert Sist oppdatert

Det svenske høyrepartiet Sverigedemokraterna står angivelig bak en «trollfabrikk» som systematisk og i det skjulte produserer ros til sosiale medier i store mengder. De skal ha over 260.000 følgere på sosiale medier. Sverigedemokraterna er Sveriges tredje største parti i Riksdagen.

Ifølge svensk TV4 står partiet bak 23 såkalte «trollkontoer», som i hemmelighet håndteres av partiets kommunikasjonsavdeling. Disse kontoene er fordelt på både Youtube (tre kontoer), TikTok (13 kontoer), Instagram (tre kontoer) og Facebook (fire kontoer), lyder det fra TV4.

27.000 visninger

Til sammen har de 23 kontoene mer enn 260.000 følgere. I årets tre første måneder la partiet ut totalt rundt 1000 innlegg, som til sammen har hatt over 27 millioner visninger.

Ifølge TV 4 står tre av Sverigedemokraternas ansatte bak alle de 23 kontoene under overordnet ledelse av kommunikasjonssjef Joakim Wallerstein. I tillegg er det to ansatte influensere som heter SDMonkan og SDMicke.

– Fra disse kontoene spres villedende informasjon og propaganda i form av bilder og klipp, som blant annet demoniserer politiske motstandere, forvrenger deres budskap, samt fremmedfiendtlige og konspiratoriske budskap, skriver TV4.

TV-kanalen skriver også at noe av innholdet på de 23 kontoene er beskyttet materiale fra nyhetsmedier, mens andre er produsert av kommunikasjonsavdelingen.

– Ved å publisere store mengder stoff med samme budskap, skapes en illusjon om at det er større interesse for enkelte saker enn det som faktisk er tilfelle, skriver TV4.

Demokratisk problem

Professor i statskunnskap ved universitetet i Göteborg, Staffan Lindberg, sier at denne type fabrikker er et problem for det demokratiske system.

– Det er en veldig sterk sammenheng mellom økt spredning av feilinformasjon og en nedgang i graden av demokrati. Demokratiets institusjoner, inkludert valg, er basert på at folk stemmer for en sannhet om hva politikere gjør eller ikke gjør, sier han.

Sverigedemokraterna har ikke villet stille opp til intervju med TV4, hevder kanalen.

TV4s omfattende oppslag om saken finner du her.