Første test: Ja, Android Wear er nyttig

LG, Samsung og Motorola har lansert Android-smartklokker.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er det mest anvendelige bruker-grensesnittet jeg har sett hittil på noen som helst enhet i sjangeren kroppsnær IT.

Utsagnet kommer fra sjefredaktør Jon Philips i vår amerikanske søster-publikasjon PC World . Han er også redaktør for Android-publikasjonen Greenbot.

Han konkluderer med at den nye generasjonen smartklokker basert på Android, har stor nytteverdi.

Bakgrunnen for utsagnet er en første kjapp-test av den nye LG G Watch, en av de første smartklokkene som er lansert i kjølvannet av den store Android-oppdateringen som ble kunngjort på Googles utviklerkonferanse, Google I/O.

Den nye versjonen av Googles operativsystem, Android L, er utviklet for å fungere på mange slags enheter. Android Wear er navnet på utgaven for smartklokker.

Både LG G Watch og Samsung Gear Live kan forhåndsbestilles hos Google Play Store nå - om enn ikke i Norge ennå - og utpå sommeren kommer Motorolas Moto 360.

- Dette er bare de tre første, mange flere er på vei, sa Googles Android-sjef David Singleton i sin åpningstale på utviklerkonferansen.

Stemmestyring

Det er stemmestyring som er det sentrale i betjeningen av LG G Watch, påpeker Jon Philips. Den innebygde mikrofonen er alltid klar til å ta imot kommandoer, som starter med utsagnet «OK Google...».

For eksempel kan man si: «OK Google... what is 20 percent of 132,58?» Svaret kommer umiddelbart til syne på klokkeskjermen.

Et annet eksempel er at man - i hvert fall i USA - kan spørre om scoringsresultatene i gårsdagens baseballkamp. Det gjenstår å se om vi kan følge norske fotballkamper på denne måten.

Hvis du får inn en tekstmelding, kan du kjapt svare på den ved å tappe på en stor svarknapp på skjermen og lese inn svaret, som umiddelbart konverteres til tekst og sendes tilbake til avsenderen av tekstmeldingen.

Førsteinntrykket er at stemmekonverteringen fungerer både kjapt og korrekt, i hvert fall på engelsk.

Ulempen med løsningen er at tekstsvar sendes automatisk. Hvis du er misfornøyd med teksten du har lest inn, må du aktivt kansellere svaret ditt i tide før det blir sendt.

Som med så mange andre smartklokker og kroppsnære IT-produkter har LG G Watch innebygd skritteller-funksjon.

Effektiv notatfunksjon

Enda bedre er notatfunksjonen, ifølge amerikanske PC World. Hvis du plutselig skulle komme på noe lurt, sier du bare: «OK Google... take a note». Smartklokken lytter til det du har å si, konverterer talen til tekst og sender den umiddelbart som en e-postmelding til din egen Gmail-konto.

Det kunne imidlertid ha vært ønskelig å få sendt notatet til en notat-app i stedet for til e-posten, heter det.

Den korte testen ga ikke svar på om Google - eller LG - har greid å innfri løftet om at Android Wear skal kunne sende relevante varslinger fra andre Android-apper. For eksempel viste det seg at Google Now-meldinger som jevnlig dukket opp på testerens Android-mobil, ikke kom opp på smartklokken.

Derfor bør man huske at Android Wear er et helt nytt konsept som utviklerne ikke har fått lagd særlig mange apper til ennå - produktene som Android Wear er lagd for, er jo egentlig ikke i salg ennå. Vår tester tar også forbehold om at han ikke har hatt tid til å gjøre seg skikkelig kjent med systemet ennå.

Ukomplisert

- Men den gode nyheten er at alt jeg har prøvd så langt peker mot en enhet og et operativsystem som er enkelt å bruke og tettpakket med nytteverdi, skriver Jon Philips.

- Jeg er begeistret for at jeg ikke må bla meg gjennom skuffer med apper. Jeg er begeistret for at det fokuseres så sterkt på tilgjengelig informasjon og for den kjappe stemmestyringen. Android Wear viser at kroppsnær teknologi kan være enkel å bruke, og det er noe som denne ofte litt forvirrende teknologien trenger, konkluderer PC World-redaktøren.