MACWORLD:

Foto: EU

Slutter fred med EU

Apple bøyer seg for Brüssel og åpner nå for sideloading utenom eksterne app-butikker. 

Publisert

iOS og iPadOS 17.4 var fra Apples side ment som å komme i overenskomst med DMA (Digital Markets Act), EUs konkurranselovgivning for digitale tjenster. 

 Men, akkurat som med iPhone-lading over USB-C, drøyde det til aller siste sekund før de nye rammeverkene var på plass. Da ble det åpnet for eksterne betalingstjenester og sideloading av apper fra eksterne app-butikker.

Men enkelt gjorde Apple det ikke, akkurat, for håpefulle utviklere (som for eksempel Epic Games). Det måtte betales gebyrer og avgifter likefullt, og for eksempel tredjeparts nettbutikker måtte være åpne for alle. 

Reaksjonene lot ikke vente på seg, Apple kastet Epic ut av utviklerkontoen igjen, og EU truet med granskninger.

Så noe overraskende (men kanskje uunngåelig?) kom Apple med det som forhåpentligvis er den endelige løsningen: Frihet for utviklere til fritt å lenke ut til eksterne betalings- og distribusjonsløsninger - med visse restriksjoner.

Så nå kan utviklere dermed ha egne nettsider som benyttes til å overføre apper til en iPhone utenom AppStore - men altså kun innen EU.  Utvikleren trenger ikke åpne denne kanalen for andre, og kan også markedsføre dette gjennom sine ordinære apper. Og så må man ta kontakt med Apple for å få tilgang til spesielle API-kall som muliggjør dette. 

Det er noen forbehold om seriøsitet, volum, transparens og tilgjengelighet - og ikke minst en volumavgift. Så da blir terskelen forhåpentligvis lav nok til at både EU og utviklere er fornøyd. Apple er nok ikke fornøyd. 

Via Apple og Apple