TED TALKS: Ideas worth spreading. (Foto: Ted.com / Montasje: Kenneth Christensen)
TED TALKS: Ideas worth spreading. (Foto: Ted.com / Montasje: Kenneth Christensen)

Syv Ted Talks om it-sikkerhet du bør se

Sikkerhet er brennhett stikkord for it-bransjen fra 2017 og årene som kommer. Vi har samlet syv foredrag om de største utfordringene innen sikkerhet og personvern.

Publisert Sist oppdatert

Ted Talks har arrangert, filmet og delt foredrag fra noen av verdens smarteste og dyktigste mennesker siden 2006. Temaene varierer stort, fra forskning, vitenskap og teknologi til innovasjon og underholdning.

It og data er naturlig nok noe som går igjen i disse foredragene. Computerworlds nyhetstjeneste har derfor samlet syv foredrag om de største utfordringene i den digitale verden i 2017 og videre: it-sikkerhet og personvern.

Foredragsholderne i denne artikkelen dekker blant annet hvordan vi som samfunn kan bekjempe terror uten å gi fra oss grunnleggende rettigheter og verdier, og hvor vanskelig det er å forstå og evaluere risiko, for å nevne noe.

Samtlige foredrag er verdt de knappe ti til 15 minuttene de enkelte videoene varer. Hent en fersk kopp kaffe, og nyt noen minutter med spennende og underholdende kunnskapsbygging om viktige temaer.

1. Rebecca MacKinnon:We can fight terror without sacrificing our rights

Rebecca MacKinnon er en nettaktivist som i dette foredraget tar for seg hvordan det er mulig å bekjempe terrortrusler uten å gå på akkord med eller rive ned våre felles verdier om et fritt, åpent og rettferdig samfunn. Hun mener at blant annet sterkere kryptering, media og aktivisme er verktøy som kan brukes til å få bukt med ekstremisme.

Det handler nemlig om å beskytte våre felles verdier uten å svare på utfordringene på måter som viser seg å skade mer enn de hjelper, mener MacKinnon.

Hun tar også for seg argumentene som en parallell til sikkerhet i virksomheter, der it-avdelingen er nødt til å finne løsninger som beskytter uten å kvele forretningsvirksomheten.

2. Andy Yen:Think your email's private? Think again

Vi har lenge hatt muligheten til å kryptere epost og filer. Men på tross av de opplagte fordelen kryptering gir av sikkerhet og personvern, så har kryptering aldri tatt av blant brukerne. Det vil Andy Yen, som er både fysiker  ved Cern og økonom, endre på.

Sammen med kollegaer Wei Sun og Jason Stockman fra Cern deler Yen og teamet sine ideer og tanker om hvordan kryptering kan bli enklere og bedre å bruke i hverdagen.

3. Del Harvey:Protecting Twitter users (sometimes from themselves)

Del Harvey leder sikkerhetsteamet hos Twitter. Sikkerhet i sosiale medier er en tøff utfordring, og Harvey bruker dagene på å finne ut av og sjonglere hvordan Twitter kan forhindre for eksempel trolling og cyberstalking uten å kneble brukere. 

I dette foredraget deler hun erfaringer og utfordringer fra jobben med å gjøre Twitter tryggere for det sosiale mediets flere hundre millioner brukere.

4. Todd Humphreys:How to fool a GPS

I dette foredraget kan du høre professor Todd Humphreys forutsigelse om fremtidens geolokasjon. Han mener at super-nøyaktige og sammenkoblede GPS-systemer vil gjøre det mulig å nøyaktig fastslå den fysiske lokasjonen til hva det måtte være, noe som gi svært dyptgripende konsekvenser for personvernet.

Humphreys utdyper videre hvordan bruken av hyper-nøyaktig sporingsteknologi kan bringe med seg skremmende og utilsiktede konsekvenser.

5. Bruce Schneier:The security mirage

Sikkerhetsguru og forfatter Bruce Schneier er godt kjent i it-kretser. I dette foredraget tar han for seg hvor dårlige de fleste av oss er når det gjelder å faktisk forstå risiko og å ta smarte risk-baserte avgjørelser.

Dette er uten tvil et viktig tema for alle som forsøker å forstå, administrere og forklare risikoen som virksomheter står overfor - og møter - på nett.

6. David Birch:A new way to stop identity theft

I dette foredraget deler sikerhetskonsulent David Birch fra sin erfaring fra arbeid med elektronisk identitet og digital valuta. Han mener at ved hjelp av en "oppstykket" tilnærming til informasjonsdeling vil det for eksempel nesten aldri være nødvendig å oppgi navn. 

Birch forteller her om hvordan man kan redusere risikoen for identitetstyveri ved å bare dele minimalt av informasjon per transaksjon.

7. Christopher Soghoian:How to avoid surveillance... with the phone in your pocket

Hvem snoker på samtalene dine? Personvern-akivist Christopher Soghoian utdyper om bakdører i telekommunikasjon og de mange smartenhetene vi bruker - og ikke minst hvordan de kan unngås. 

Dette svært interessante (og skremmende) foredraget tar for seg hvordan enkelte teknologiselskaper slår tilbake og nekter myndigheters krav om bakdører i kommunikasjonsløsninger.

Saken er oversatt, tilrettelagt og utvidet av Kenneth Christensen i Computerworld Norge.