KOMMER TIL JOBBEN: Jubileumsoppdateringen til Windows er målrettet for det profesjonelle markedet. Illustrasjon: Networkworld.
KOMMER TIL JOBBEN: Jubileumsoppdateringen til Windows er målrettet for det profesjonelle markedet. Illustrasjon: Networkworld.

Nå er Windows 10 moden for bedriftene

Ettårsjubileums-varianten fra Microsoft er Windows 10 for bedriftene.

Microsoft ruller ut den store årsoppdateringen til Windows 10 denne måneden. Dette er en serviceoppdatering, hvilket vil si at det ikke bare dreier seg om en samling av alle fikser og tettinger som har kommet det siste året. Det er også nye funksjoner, og til sammen skal dette bety at Windows versjon 1607 (år og måned for ferdigstilling) er en komplett og moden Windows.

Perfekt for bedriftene med andre ord.

Fri for barnesjukdommer og tenåringsnykker

Ingen profesjonell organisasjon tar i bruk første versjon av et operativsystem, siden feil og mangler gjør dem svært dyre å drifte. Men når barnesjukdommene er unnagjort og tenåringstilleggene er lagt til er det en moden og aktuell kandidat.

- Jubileumsoppdateringen er den rette Windows-versjonen for større virksomheter siden den er resultatet av hva vi før kalte den første service-pakken, sier Steve Kleynhans, en Gartner-analytiker, til Computerworlds nyhetstjeneste.

Service-pakker var termen brukt på eldre hovedoppdateringer av operativsystemer og store virksomhetsapplikasjoner. Selv om termen er på vei ut sammen med eldre kodeutviklingsmetoder, henger forventingen fortsatt på den første store hovedoppdateringen til en hovedversjon av programvare.

Blir offisielt anbefalt seinere i høst

Ut fra den interne måten Microsoft godkjenner og anbefaler versjoner for store selskaper, er det en forsinkelse mellom når noe er forbrukerklarert og bedriftsanbefalt. Versjon 1609 er dermed «Current Branch (CB)» for forbrukermarkedet, mens den blir «Current Branch for Business (CBB)» om tre-fire måneder.

De månedene er tida bedrifter trenger for å gjennomføre en skikkelig test og tilpassing.

For it-bransjen ligger det sterke forhåpninger til denne fasen. En storstilt satsing på utrulling av ny Windows i bedriftene betyr økt salg av PC-er og periferiutstyr. Ikke fordi Windows 10 krever spesielt mye av ny maskinvare, men fordi tregt PC-salg og tilbehørssalg i noen år innebærer at det er mye gammal maskinvare ute og går. Inkludert maskinvare som ikke støtter alt Windows 10 støtter, som utstrakt mobilitet, finger- og pennekontroll, og lyd- og video-funksjoner.

En CBB-versjon har også en annen fordel: Den er garantert ekstra profesjonell støtte fra Microsoft i en periode på 18 måneder. Dette gir tilstrekkelig sikkerhet og stabilitet for it-avdelinger som vil ha færrest mulig overraskelser.

Får store oppdateringer

Windows 10 kommer ikke til å ha hyppige store funksjonsoppdateringer. Målet skal være maksimalt to store funksjonsoppdateringer («feature updates») i året, og ellers fortløpende sikkerhetstettinger og fikser én gang i måneden. Dette er en bedriftsvennlig vedlikeholdsstrategi der tester og tilpassinger til interne systemer og app-/applikasjonssett kan gjøres i kontrollerte former.

Jubileumsoppdateringen 1607 blir den eneste store funksjonsoppdateringen i 2016. Men det er ventet to neste år.

Microsoft melder at de kutter ned prøveperioden for Windows 10 fra en måned til ti dager. Har du oppgradert, har du ti dager på å finne ut av Windows 10 er greia, eller om du vil tilbake til en eldre versjon som fungerer bedre for deg.